Was platina niet altijd meer waard dan goud?

Was platina niet altijd meer waard dan goud?

week 46 / jaar 4

Inleiding

In deze wekelijkse update gaan we in op het technisch plaatje van de relatie tussen goud en platina en op platina zelf. Historisch gezien hebben we de indruk dat platina meer waard moet zijn dan goud, maar is dit altijd zo geweest en hoe zal de toekomst eruit zien voor platina. Verder hebben we voor u een tip. Lezers van de nieuwsbrief hebben de tip al toegestuurd gekregen. Het aandeel is nu alleen nog aantrekkelijker geprijsd.

Het lange termijn technisch beeld van platina

Platina is in een neerwaarts patroon sinds begin 2008. In de grafiek hieronder is dit weergegeven in het neerwaarts trendkanaal tussen de beide groene lijnen. Maar in 2021 is platina uit dit neerwaartse kanaal uitgebroken en is nu bezig met een terugtrekkende beweging om steun te zoeken aan de bovenzijde van het groene trendkanaal. Dit is een erg goed teken. Als je tenminste besluit om te investeren in platina of platina gerelateerde aandelen. Op de korte termijn is dan ook een opwaarts trendkanaal te ontdekken, wat weergegeven wordt met het trendkanaal tussen de beide roze lijnen. Onze verwachting is dat platina het goed zal blijven doen en dus verder in prijs zal blijven stijgen. Uit de grafiek is verder te halen dat de prijs van platina nu 50% van de prijs van de high van 2008 is. Dit zien wij als haalbaar doel aangezien de meeste grondstoffen, alleen op zilver na, boven hun vorige highs liggen. Dus als we het roze trendkanaal doortrekken moet een prijs van platina mogelijk zijn van $ 2200 voor het jaar 2025. Vanaf dit prijsniveau is dit een stijging van 100%

Wat is de relatie tussen goud en platina?

Historisch gezien is platina vaak duurder geweest dan goud. In de grafiek hieronder kan je zien dat dit in ieder geval vanaf 1998 tot en met 2015 altijd het geval is geweest. In 2016 zijn de rollen echter omgedraaid en werd goud in prijs plotseling duurder. Deze periode hebben we met een rode cirkel gemarkeerd. Of platina ooit weer duurder wordt dan goud vinden wij nog niet eens zo interessant. Wat ons opvalt, is dat de extremen zo ontzettend ver uit elkaar liggen. Deze hebben we weergegeven met een blauwe pijl en een rode pijl. De blauwe pijl is de periode waarbij de verhouding platina/goud op zijn hoogst was. Platina was toen tussen 160-170% duurder dan goud. Dit was in 2008. De rode pijl is vandaag de dag. Nu de verhouding platina/goud op zijn laagst en is platina tussen de 90-100% goedkoper dan goud. Dit zijn enorme verschillen. Het is al een veer dit uitgetrokken is. Meestal wordt de spanning op een gegeven moment te groot en breekt de veer. Dan zorgt de opgebouwde energie ervoor dat platina minimaal naar de prijs van goud beweegt en meestal doorschiet aan de bovenzijde hiervan. Naar ons idee kan platina makkelijk een prijs van $ 2000 halen de komende jaren op grond van het technisch beeld. Platina is erg ondergewaardeerd.

Platina is een erg zeldzame grondstof en 80% van platina komt uit 2 landen, namelijk Rusland en Zuid-Afrika. Er zijn ook maar iets meer dan een handje vol bedrijven die platina produceren dat een aandeel verhandeld op de beurs. Een van deze bedrijven bevelen we aan in deze wekelijkse update. Klik hier voor meer informatie over dit bedrijf.

Nieuwe investering, dit maal in een platina producent

Koop 40 aandelen Sibayne Stillwater Ltd (SBSW) met een prijs van < $ 14,50

Als we langetermijntrend bekijken dan zien we het aandeel in een enorme boog-patroon. De prijs van het aandeel tikt de zijkant van het patroon aan.

Nog enthousiaster worden we van het patroon van het aandeel van dit jaar. Hier zien we een uitbraak van het dalende trendkanaal weergegeven met de gele lijnen. En vervolgens zoekt het aandeel steun nu aan de bovenzijde van dit trendkanaal wat precies overeenkomt met de onderzijde van het stijgende trendkanaal. Mocht het aandeel deze steun houden en zichzelf weer herpakken om vervolgens in prijs te stijgen dan is er een grote kans dat de stijging de komende jaren doorzet. Onder de RSI zien we een neergaande groene lijn. Dit is niet positief, maar we zitten nu behoorlijk laag in de RSI, dus ons vermoeden is dat het aandeel een beetje kwakkelt op de ondergrens van het stijgende trendkanaal met de blauwe lijnen totdat de RSI onder de 30 komt om vervolgens weer te stijgen.

We houden dit aandeel aan minimaal totdat platina en goud weer even duur zijn. Verder gaan we op zoek naar ander goede platina aandelen.

Tip, neem ook eens een kijkje in onze special reports rubriek. Deze kunt u vinden aan de rechter side bar op onze site. Heeft u ook zin op iets op schrift te zetten met als onderwerp alles wat met beleggen te maken heeft, stuur dan een e-mail met het door u gemaakte artikel. Wij zullen hem beoordelen en misschien plaatsen we hem wel op onze site: info@beleggershulp.nl

Huishoudelijke mededelingen:

Een abonnement op onze nieuwsbrieven, weekly updates en updates tussendoor, zijn 100% gratis. Neem daarom een abonnement door hier op te klikken.

We laten niet meer standaard de portfolio als een pdf format in onze wekelijkse updates zien. De reden hiervoor is dat we gemerkt hebben dat de site hiervan traag wordt. U kunt uiteraard wel de portfolio status altijd benaderen, gebruik daarvoor de link achter het kopje “Portfolio Update”. Hier vind u ook andere updates zoals de BBBB (golden egg basket/crypto box/ nucleair bullets & battery metals) en onze highscore lijst van verkochte aandelen. Dit geeft u helaas minder de mogelijkheid om ons te controleren of we het juiste doen en integer de resultaten presenteren. We zijn hier dan ook hard mee bezig en zorgen ervoor dat u dit in de toekomst weer kunt.

Verder willen we u op de kleine lettertjes wijzen. We kiezen wel eens voor de woorden, advies, adviseren, ect, ect. We willen u erop wijzen dat we geen financiële adviseurs zijn. We vertellen u louter wat wij doen met ons geld en hierop kunt u uw eigen investeringsbeslissingen nemen. Wij willen dit graag nog een keer benadrukken. Dus doe uw eigen research. We zullen in de toekomst onze woorden voorzichtiger gaan kiezen omdat we ons realiseren dat dit nogal eens verwarring kan opleveren, ook al is dit een gratis nieuwsbrief.

Portfolio update: https://beleggershulp.nl/portfolio/

Overall portfolio: ruim 166% winst. Big Miners & Royalties 2% winst. Golden Egg Basket: 14% verlies. Boring dividend 30% winst. Crypto box: 999% winst. Nucleair bullets: 249% winst. Battery metals: 79% winst

Tja, de week eindigde niet echt positief op alle fronten. Al onze investeringen zakte wat weg, uranium presteerde het slechtst. Dit is ook niet verwonderlijk aangezien we al enorme winst gezien hebben. Toch denken we de grootste daling hierin gezien te hebben en we denken dat de bodem dichtbij is. Daarom denken we eraan om meer geld in de sector te steken als de zwakte aanhoudt. Goud en zilver kwakkelde een beetje en crypto zakte ook behoorlijk weg.

Motto blijft: Koop langzaam op de dips bij en geniet vervolgens van de rit naar boven, verkoop altijd de helft bij 100% winst!!!!!

Disclaimer:

Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Neemt u de inhoudt dan ook niet als advies om acties te ondernemen. Wij vertellen u alleen wat wij doen met ons geld. Uw investeringen blijft en kost uw geld en blijft dus uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Privacy:

Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.

Reacties zijn gesloten.