Vanadium, het nieuwe metaal voor accu’s.

Vanadium, het nieuwe metaal voor accu’s.

week 42 / jaar 4

Inleiding

Deze week gooien we het eens over een andere boeg en kijken naar een relatief onbekend metaal bij het grote publiek. Het metaal waar we het over hebben is Vanadium. In deze weekly update zullen we achtereenvolgens het gebruik, het aanbod en de vraag behandelen van het metaal in de huidige markt. Tenslotte leggen we de focus op een toekomstige mogelijkheid voor het metaal en geven we u een aantal bedrijven die vanadium produceren of opsporen, die we nu in het portfolio hebben en op de watchlist zetten.

Het gebruik van vanadium

Vanadium wordt al heel lang in de staalindustrie gebruik als metaal voor het maken van hoogwaardige legeringen. Hierin wordt het gezien als een onmisbaar metaal voor met sterker maken van staal en wordt in kleine hoeveelheden toegevoegd. 90% van al het geproduceerde vanadium gaat in de staalindustrie. Een andere toepassing van vanadium is de toevoeging in titanium legeringen in de vliegtuigindustrie. Ook hier zorgt vanadium ervoor dat de sterke van de legering verbeterd wordt. 5% van al het geproduceerde vanadium gaat in de vliegtuigindustrie. Een derde en laatste grote toepassing van vanadium is het gebruik van vanadium in katalysatoren die in de petro-chemische industrie wordt toegepast. 5% van al het geproduceerde vanadium gaat in het produceren van katalysatoren.

Als u goed gerekend heeft dan zitten we nu op 100% gebruik van het metaal. Toch is dit niet helemaal waar. Een heel klein deel wordt namelijk gebruikt in het maken van accu’s. En nu worden we enthousiast. Waarom? Omdat we hierin een enorme groeikans zien wat kan leiden naar zo’n 30%-40% gebruik in de volgende 5 a 10 jaar. Vooral de auto-industrie is op zoek naar accu’s met meer grote energiedichtheid. In gewoon Nederlands kunnen we dit vertalen meer kilometers uit een accu lading halen. Dus op 1 “tank” kan u met de huidige accu’s misschien zo’n 400 kilometer rijden, met accu’s waarin vanadium is verwerkt kan u 500 kilometer rijden. Maar nog een veel groter voordeel is dat accu’s met vanadium niet brandgevaarlijk zijn, in tegenstelling tot de huidige lithium accu’s. Met deze nieuwe toepassing van vanadium zal het betekenen dat er meer aanbod moet komen of de prijs gaat omhoog. En dit biedt kansen die we u onder het kopje aanbod en vraag zullen uitleggen.

Het aanbod van vanadium

Het aanbod is enorm als we kijken hoe rijk het metaal in de aardbodem voorkomt. Hierin zit dus geen beperkende factor in. Maar het is een beetje hetzelfde als bij uranium, wat ook rijkelijk vertegenwoordigd is in de aardkorst, het spul moet namelijk eerst uit de grond gehaald worden. En dit is nu net de moeilijkheid. Net als bij uranium zijn de investeringen opgedroogd waardoor het aanbod gelijk blijft en bij het uitstellen van nieuwe productie af zal zwakken. En we weten dat het bouwen en ontwikkelen van een productieve mijn minimaal 5 jaar duurt. Dus nieuw aanbod is dus op korte termijn niet te verwachten. Het voordeel is dat al het aanbod aan de huidige 3 verbruiksbronnen geleverd kan worden. Dit is een voordeel want dit zorgt voor een continue bron waarbij al het aanbod aan de vraag kan voldoen. Bij groei in de vraag zal dus het aanbod achterblijven.

De vraag naar vanadium

De staalindustrie heeft honger naar staal aangezien de wereld op veel plaatsen wil gaan bouwen en is dus een langzame groeimarkt. De vliegtuigindustrie is een ramp de laatste jaren dus hierin is de vraag gedaald, maar met het relatief lage toepassinggebied van 5% is dit nauwelijks voelbaar. De chemische industrie zorgt voor een continue en steady vraag voor de toepassing van vanadium in katalysatoren. De markt groeit 5-7% per jaar en de verwachting is dat deze groei doorzet.

De toekomstige mogelijkheid voor vanadium

Maar nu komt er een grote speler in de markt en dat is het produceren van accu’s waarin vanadium is verwerkt. Dit zorgt voor, is de verwachting, een stijging van 30% naar de vraag in vanadium. Met het aanbod wat achter zal blijven vanwege het opdrogen van investeringen zal de prijs van vanadium waarschijnlijk gaan stijgen. En hiervan willen wij profiteren.

Vanadium ondernemingen in ons portfolio en op de watchlist:

  • Western Uranium & Vanadium (WSTRF). Is een portfolio aandeel dat we hebben ingedeeld in de uranium portfolio aangezien hier haar zwaartepunt ligt. Het is een Canadees bedrijf, dat op de korte termijn, mijnen in productie wil gaan brengen. Men heeft echter ook vanadium in haar portfolio wat voor ons een extra mogelijkheid biedt op toekomstige winsten in dit bedrijf.
  • Energy Fuels (UUUU). Is een portfolio aandeel dat we hebben ingedeeld in de uranium portfolio aangezien hier haar zwaartepunt ligt. Het is een Amerikaans bedrijf, dat al vanadium produceert.
  • Bushveld Minerals (BMN). Is een Zuid-Afrikaans producent van vanadium, dat handelt op de beurs in Londen. We zetten dit bedrijf nu op onze watchlist met een veel lagere prijs dan de huidige koers van het aandeel. We willen ons eerst verdiepen in dit bedrijf alvorens tot koop over te gaan. Het aandeel koerst al jaren naar een lagere prijs en dit kan juiste een mooie mogelijkheid zijn. We zullen dit aandeel bij aankoop indelen in de “Battery Metals” portfolio.
  • Neo Metals (NMR). Dit Australische bedrijf is dat zijn vanadium productie niet haalt uit een mijn, maar uit afval van een Scandinavische staalproducent. En dit wekt onze interesse, maar we zijn helaas niet de enige. Wat verder een mooi aspect is dat het bedrijf ook lithium accu’s recyclet. Dit aandeel is behoorlijk opgelopen in prijs, maar dankzij haar vanadium productie zien wij nog wel meer kansen en zetten het daarom op de watchlist voor de toekomstige “Battery Metals” portfolio aandeel.
  • Largo Resources (LGO). Dit Canadese bedrijf heeft een mijn in Brazilië en produceert hieruit vanadium. Maar dit is niet het enige wat ze doen, ze hebben namelijk zelf vanadium accu’s in ontwikkeling wat bedrijven kunnen toepassen om energie in op te slaan. En dit maakt het extra interessant om toe te voegen op onze watchlist als toekomstige “Battery Metals” portfolio aandeel.

Tip, neem ook eens een kijkje in onze special reports rubriek. Deze kunt u vinden aan de rechter side bar op onze site. Heeft u ook zin op iets op schrift te zetten met als onderwerp alles wat met beleggen te maken heeft, stuur dan een e-mail met het door u gemaakte artikel. Wij zullen hem beoordelen en misschien plaatsen we hem wel op onze site: info@beleggershulp.nl

Huishoudelijke mededelingen:

Een abonnement op onze nieuwsbrieven, weekly updates en updates tussendoor, zijn 100% gratis. Neem daarom een abonnement door hier op te klikken.

We laten niet meer standaard de portfolio als een pdf format in onze weekly updates zien. De reden hiervoor is dat we gemerkt hebben dat de site hiervan traag wordt. U kunt uiteraard wel de portfolio status altijd benaderen, gebruik daarvoor de link achter het kopje “Portfolio Update”. Hier vind u ook andere updates zoals de BBBB (golden egg basket/crypto box/ nucleair bullets & battery metals) en onze highscore lijst van verkochte aandelen. Dit geeft u helaas minder de mogelijkheid om ons te controleren of we het juiste doen en integer de resultaten presenteren. We zijn hier dan ook hard mee bezig en zorgen ervoor dat u dit in de toekomst weer kunt.

Verder willen we u op de kleine lettertjes wijzen. We kiezen wel eens voor de woorden, advies, adviseren, ect, ect. We willen u erop wijzen dat we geen financiële adviseurs zijn. We vertellen u louter wat wij doen met ons geld en hierop kunt u uw eigen investeringsbeslissingen nemen. Wij willen dit graag nog een keer benadrukken. Dus doe uw eigen research. We zullen in de toekomst onze woorden voorzichtiger gaan kiezen omdat we ons realiseren dat dit nogal eens verwarring kan opleveren, ook al is dit een gratis nieuwsbrief.

Portfolio update: https://beleggershulp.nl/portfolio/

Overall portfolio: ruim 146% winst. Big Miners & Royalties 2% verlies. Golden Egg Basket: 16% verlies. Boring dividend 30% winst. Crypto box: 1172% winst. Nucleair bullets: 196% winst. Battery metals: 79% winst

Deze week stegen alle markten waar onze focus liggen licht met vooral de goud- en zilversector en de crypto markt als positieve uitschieters. Uranium blijft een beetje hangen, hopelijk vindt het volgende week weer het gaspedaal. Minimaal 5 aandelen in de verschillende sectoren staan bijna op 100% winst, dus hopelijk hebben we volgende week ook weer kans op een FGS aandeel.

Motto blijft: Koop langzaam op de dips bij en geniet vervolgens van de rit naar boven, verkoop altijd de helft bij 100% winst!!!!!

Disclaimer:

Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Neemt u de inhoudt dan ook niet als advies om acties te ondernemen. Wij vertellen u alleen wat wij doen met ons geld. Uw investeringen blijft en kost uw geld en blijft dus uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Privacy:

Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.

Reacties zijn gesloten.