Olie, de brandstof van de toekomst?

Olie, de brandstof van de toekomst?

week 35 / jaar 6

Inleiding

Vorige week brachten we een artikel uit over de prijs van uranium en het tempo van de prijsstijging die deze grondstof met zich meebracht. Deze week onderzoeken we de prijsstijging in olie. Het ligt niet zo aan de oppervlakte, maar op de achtergrond is er een grote politieke strijd gaande over deze grondstof. Dit is precies de reden, met andere redenen die gepaard gaan met politieke keuzes in de Verenigde Staten, dat een vloer ligt onder de prijs van olie. Wij denken, dat net als bij uranium, olie langzaam maar zeker naar all-time-highs zal stijgen, en dan vooral aan onze kant van de wereld. Leden van https://investor-assistance-pro.com kunnen de investeringen in olie bekijken in de portfolio sectie op onze website.

De olieprijs

De bovenstaande grafiek gaat ongeveer 5 jaar terug vanaf de huidige tijd. Er is duidelijk te zien dat er een stevige vloer ligt onder de prijs van olie. We hebben dit verduidelijkt door een gele lijn te trekken. In dit artikel gaan we niet verder in op het technische beeld, behalve dan te zeggen dat de RSI zowel op dagelijkse trend als wekelijkse trend zat ruimte heeft aan de bovenzijde. Ook is een golden cross in de maak. (50-daags gemiddelde snijdt het 200-daags gemiddelde van de onderzijde af en zal uiteindelijk hierboven eindigen).

Het geopolitieke landschap is veranderd.

Sinds de oorlog van Rusland en Oekraïne is het politieke landschap ernstig aan het veranderen. Deze week nog sloten een fix aantal landen zich aan bij de BRICS. Opvallend was dat ook een land zoals Argentinië zich aansloot bij de BRICS, dit terwijl er het idee bestaat om hun valuta aan de dollar te koppelen, of zelfs de dollar helemaal over te nemen. Dit idee zal voorlopig wel in de koelkast gezet worden. Maar het verreweg belangrijkste land was Saoudi Arabië. Dit land keert de rug toe naar de Verenigde Staten en steek een stevige middelvinger op richting het westen.

Dit zou niet direct meer betekenen dat de landen in het Midden-Oosten geen olie meer verkopen aan het westen, maar het betekent wel het begin van het einde van de petrodollar. Wij denken dat dit moment de geschiedenis boeken in gaat, als keerpunt in alle geopolitieke verhoudingen. Er zal namelijk een tweedeling in de wereld komen en het Westen zal zijn eigen broek op moeten gaan houden qua grondstoffen. Westerse politici handelen hier nog niet echt naar. Zij denken dat de energie vraag met een paar windmolens en zonnecellen op te lossen is. Toch hebben wij wel hoop. Maar eerst zal een omslag moeten komen in het denken van het westen.

Het oosten, of liever gezicht het zuiden van de wereld, ex Australië, sluit zich steeds verder aan bij de BRICS. Zo liet Brazilië openlijk weten dat het nu de tweede importeur is van Russische en goedkope diesel. Niets klimaat, niets steun aan Oekraïne, gewoon handel. De wereld buiten het westen om maalt niet om deze oorlog, maar gebruikt dit juist om zich van het westen te kunnen keren. Is het westen dan verloren. Nee beslist niet, het zal terugslaan. Je ziet de eerste tekenen al aan de wand. Een voorbeeld hiervan is het verbod op inkoop van de modernste machines van ASML. Dit heeft grote gevolgen voor vooral China. Daarvoor is het voor China van levensbelang om zoveel als mogelijk landen aangesloten te krijgen bij de BRICS zodat ze via een omweg wel aan de nieuwste chips kunnen komen.

Een ander aspect is dat de Verenigde Staten geen oorlogje meer kan voeren om olie in de toekomst. De BRICS zullen dit niet pikken en dit zou tot enorme escalatie kunnen leiden in de vorm van een nieuwe wereldoorlog. Wat moet het westen dan doen?

Waar haalt het westen zijn olie vandaan in de toekomst?

Tsja, dan kijken we toch weer naar de Verenigde Staten. Europa is weer eens in de afwachtende houding en maakt zich liever drukker om het klimaat dan haar energiezekerheid. Het werd pijnlijk duidelijk wat de situatie is, als de russen de gaskraan helemaal dichtdraaien. Toch leert Europa hier niet van. Men start wel initiatieven op, maar men is hier veel te laks in. Men laat haar oren hangen naar de populaire zang van de milieuorganisaties, het liedje heet: We moeten van olie en gas af. Of dit echt de oplossing is voor een beter klimaat, vragen wij ons af, maar ook wij willen van de olie en gas af. Maar de realiteit is dat we het niet kunnen aangezien er geen alternatieven zijn op dit moment. Er is maar 1 oplossing, ……. kernenergie, maar deze oplossing ligt dan ook nog minimaal 20 jaar verder als men besluit volledig hiervoor te gaan. Dus, Europa kijkt weer naar de grote broer, de Verenigde Staten.

De Verenigde Staten maakt hierin ook geen gelukkige keuzes, namelijk:

  • Men ontmoedigt de binnenlandse productie door Schalie olie productie te ontmoedigen, en nieuwbouw van pijpleidingen af te keuren. Nu zijn de gevolgen al te zien aan het teruglopende boringen in de schalie velden. En dit betekent, op korte termijn, een veel lagere productie. Conclusie: dit gaat het westen niet helpen aan meer olie en gas. Hieronder een afbeelding van de teruglopende boringen.
  • Men verkoopt olie uit de reserves in hoop de prijs van olie te drukken. Dit kan men niet eeuwig volhouden. Conclusie: Dit gaat het westen niet helpen aan meer olie. Hieronder een afbeelding van de teruglopende oliereserves van de Verenigde Staten.
  • Het opblazen van de nordstream pijpleiding. De dader ligt nog steeds op het kerkhof. Maar Europa zou hier veel bozer moeten zijn en dit op de bodem moeten uitzoeken. Conclusie: Dit gaat het westen niet helpen aan meer gas.

Wie is dan wel bezig met de olie en gas hoeveelheid van de toekomst?

Een antwoord op deze vraag is eigenlijk zeer voor de hand liggend. De olie en gasbedrijven. Ondanks dat men veel tegenwind vanuit de politiek krijgt hebben de oliemaatschappijen besloten om meer geld te gaan steken in het vinden naar olie en gas en minder in alternatieve energiebronnen. Niet een uitgezonderd, ondanks grote politieke druk. Waarom, omdat zij het gevaar van te weinig olie en gas voor het westen wel zien. Zij hebben hier immers verstand van, aangezien ze winst moeten peuren uit het spul. Onlangs moest het hoofd van J.P.Morgan, een van de grootste banken van Amerika, dit nog een pijnlijk duidelijk maken tegenover de Senaatcommissie. Men stelde hem de vraag waarom zijn bank nog steeds in olie en gas investeerde en waarom hij het beleid niet aanhing dat men dit tot 0 terugschroefde. Het antwoord was duidelijk en kort: “No, it would be a complete disaster for this country and the world”.

Waar kijken de grote maatschappijen dan naar? Naar olievelden op zee. Op land is de politiek niet om te krijgen in haar, niet in mijn achtertuin, politiek. Dus de grote maatschappijen richting zich op zeeboringen. En dit is nu net de sector waar wij de laatste tijd steeds meer aandacht aan besteden. Men heeft meer olievelden op zee nodig aangezien dit de laatste bron van olie is waar men met 1 boring grote hoeveelheden olie voor jarenlang aan productie kan toevoegen. De huur voor boorapparatuur en boorschepen is dan ook sky-high. Naar onze verwachting zal dit jaren aanblijven.

Conclusie

Wij denken dat olie wel degelijk een toekomst heeft en de dat de prijs de komende 10 jaar met ups en downs langzaam door zal stijgen. Wij richten ons op maatschappijen die boren naar olie op zee. We hebben al reeds 1 zo’n bedrijf, maar we zijn van plan binnenkort een 2de bij te kopen.

De premium leden die reeds een abonnement hebben, kunnen hier inloggen om te bekijken welk aandeel we op het oog hebben en dus in ons portfolio willen hebben. U kunt vinden onder “updates” op de website door op de knop te drukken die hieronder staat weergegeven.

Inloggen premium leden

Voor leden van deze gratis site (blijft zo) raden we aan eens een kijkje te nemen op de nieuwe site. Deze is met de bovenstaande button te bereiken. U kunt alleen niet verder dan de homepagina. Achter deze pagina bouwen we een site op met veel informatie voor beleggers. Om de aandelen te bekijken die wij kopen moet u echter een abonnement bij ons aanschaffen.

U heeft een keuze uit de volgende abonnementen als u op de knop “registreer” drukt. U kunt deze zien in het menu op de pagina https://investor-assistance-pro.com.

Tip, neem ook eens een kijkje in onze special reports rubriek. Deze kunt u vinden aan de rechter side bar op onze site. Heeft u ook zin op iets op schrift te zetten met als onderwerp alles wat met beleggen te maken heeft, stuur dan een e-mail met het door u gemaakte artikel. Wij zullen hem beoordelen en misschien plaatsen we hem wel op onze site: info@beleggershulp.nl

Huishoudelijke mededelingen:

Een abonnement op onze nieuwsbrieven, wekelijkse updates en updates tussendoor, zijn 100% gratis. Neem daarom een abonnement door hier op te klikken.

Verder willen we u op de kleine lettertjes wijzen. We kiezen wel eens voor de woorden, advies, adviseren, ect, ect. We willen u erop wijzen dat we geen financiële adviseurs zijn. We vertellen u louter wat wij doen met ons geld en hierop kunt u uw eigen investeringsbeslissingen nemen. Wij willen dit graag nog een keer benadrukken. Dus doe uw eigen research. We zullen in de toekomst onze woorden voorzichtiger gaan kiezen omdat we ons realiseren dat dit nogal eens verwarring kan opleveren, ook al is dit een gratis nieuwsbrief.

Portfolio update: https://beleggershulp.nl/portfolio/

Eigenlijk geen update vanaf vorige week. We denken nog steeds dat uranium langzaam door blijft stijgen, ook olie zal in dit kamp zitten. Goed en Zilver staat op uitbreken, maar wil ook nog niet echt. Batterij metalen blijven dalen, dit is voorlopig het zorgenkindje. Steenkool slingert ook op de bodem, maar deze houden we aan voor het dividend en niet in eerste instantie voor de koerswinst. 

Motto blijft: Houdt u nog langer vol en koop in 2023 als er een mooie dip is in de grondstoffen aandelen.

Disclaimer:

Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Neemt u de inhoud dan ook niet als advies om acties te ondernemen. Wij vertellen u alleen wat wij doen met ons geld. Uw investeringen blijft en kost uw geld en blijft dus uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Privacy:

Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.

Reacties zijn gesloten.