Koper, het metaal voor een groenere toekomst.

Koper, het metaal voor een groenere toekomst.

week 52 / jaar 4

Inleiding

De titel van dit artikel is een beetje misleidend. Sorry, maar we zullen hier niet het metaal zelf bespreken, maar 2 kopermijnen bespreken, die we onlangs hebben aangekocht. De reden voor de titel is omdat het lekker bekt. Natuurlijk zorgt koper voor een groenere toekomst, aangezien de toekomst elektrificatie is van de gehele economie, en koper zorgt voor het transport van de elektronen. Een elektrische auto heeft bijvoorbeeld al 3 a 4 zoveel koper nodig dan een auto met een verbrandingsmotor. We hoeven u dit, denken we, niet verder uit te leggen. Nu zit dit er al een tijdje aan te komen natuurlijk, maar de meeste koper beleggingen maken, net zoals de edelmetalen, een behoorlijke dip mee, dus wij denken dat het een goede tijd is om nu te investeren. In dit artikel bespreken we een kopermijn in ontwikkeling en een producerende kopermijn. Alle koper investeringen delen we in onze “Battery Metals” portfolio in.

Een kleine Spaanse koperproducent, Atalaya Mining (ATYM)

Dit bedrijf heeft een producerende mijn in Andalusië, (Spanje) en een aantal mijnen dat men gereed maakt voor productie. Een deel ervan ligt dicht bij de producerende mijn in Zuid-Spanje en vorm een district dat men RioTinto noemt. Deze naam is een beetje verwarrend aangezien een van de grootste mijnbouwbedrijven van de wereld Rio Tinto als naam heeft. ATYM bedoelt hiermee echter hun mijndistrict mee, waarvan het 100% eigenaar is. Het tweede district heet Touro en bevindt zicht in Noord-Spanje (Galicië). Touro heeft maar 1 mijn en is onlangs door het bedrijf aangeschaft.

ATYM is dus een zuiver Europese speler en dit maakt het voor ons juist zo aantrekkelijk. De beide projecten hebben een uitstekende infrastructuur met havens op korte afstand van de mijnen. Dit maakt dat het transport een kleine kostenpost wordt vergeleken met andere mijnen. En vooral de Europese markt heeft honger naar koper, wat denkt u van de Duitse auto-industrie, die op dit moment in zijn geheel overgaat van verbrandingsmotoren naar elektrische auto’s. Koper zal schaars worden, men zoekt dus liever een bedrijf in de buurt dat een zekere stroom van het metaal kan leveren.

Het bedrijf heeft dus een producerende mijn en verschillende andere mijnen in ontwikkeling die men zelf naar productie wil brengen. Nu is het bedrijf op wereldschaal een kleine en op Europese schaal een middelmatige producent. Maar dit bedrijf heeft de potentie, met al haar projecten in verschillende stadia, in de toekomst 4 maal zo groot te worden, en dat maakt het een van de grootste Europese producenten. Deze groei is wat ons juist zo bevalt.

Verder heeft men in de projecten die het ontwikkeld grote reserves aan zink, ook geen onbelangrijk metaal. Het beetje goud en zilver in deze mijnen zou zich uitstekend lenen voor een stream van een royalty bedrijf in de toekomst waardoor het bedrijf meer zekerheid kan krijgen om de mijnen in ontwikkeling te brengen en zich te focussen op koper en zink.

Ook keert het bedrijf dividend uit, maar liefst 7%. We weten niet hoeveel het dividend volgend jaar zal worden, maar de CEO van het bedrijf heeft beloofd dat het dividend beleid blijvend is en dat met groeiende productie aandeelhouders beloont zullen worden. Dit houdt in dat men 30-50% van de free cash flow zal uitkeren als dividend. Aangezien de productie kosten (inclusief alles) laag zijn, zo’n $ 2,65 per pond, en de koperprijs nu boven de $ 4 ligt en waarschijnlijk blijft, zal de free cash flow niet in gevaar komen. Ook heeft het bedrijf weinig schulden ten opzichte van haar cash positie, met netto 90 miljoen cash op de bank.

Kortom, genoeg redenen voor ons om in dit bedrijf te investeren. Onze beleggingshorizon is 10 jaar met deze investering. Of er moet iets gebeuren met de vraag naar koper in de toekomst, maar dit lijkt ons onwaarschijnlijk. Wij hebben dit aandeel op de Engelse beurs gekocht voor 413 GBp, het staat nu op 415 GBp.

Een Amerikaanse mijn in ontwikkeling, Trilogy Metals (TMQ)

TMQ heeft 2 mijnen in Alaska die in ontwikkeling zijn. De Arctic mijn met koper, zink, lood en een beetje goud en zilver. En de Bornite mine met koper en cobalt. Alaska is natuurlijk een moeilijk district qua weer, maar het politieke klimaat is rustig en gunstig voor mijnbouw.

Wat ons zo aantrekt in dit bedrijf is dat het een redelijk grote mijn in handen heeft met groeipotentie dat zich uiteindelijk kan meten op wereldschaal. Verder heeft het een van de hoogste concentraties aan koper in haar mijnen dat op dit moment in ontwikkeling is. Dus een grote mijn met hoge concentraties, dit klinkt als muziek in onze oren.

Het bedrijf heeft 0 schulden en bijna 7 miljoen aan cash. Dit is voor een bedrijf, dat een mijn in ontwikkeling heeft, geen slechte uitgangspositie. Bovendien heeft men hier de mogelijkheid om de goud en zilver in royalty’s om te zetten bij een streaming bedrijf en zodoende geld krijgt om de mijnen te helpen te ontwikkelen.

Maar wat voor ons de belangrijkste reden is om dit aandeel aan te schaffen zijn de mensen. Allereerst is de aandelenstructuur zeer gunstig. Maar 20% van de aandelen zijn bestemd voor retail investeerders. De rest zijn voor de grote jongens, management en … nu komt het….. South 32. South 32 is jaren geleden afgesplitst van BHP en op zich een zeer groot bedrijf. TMQ heeft een 50% joint venture met South 32. Dit betekent dat er een mijn gaat komen, dit is bijna een zekerheid met dit soort parrtners aan je zijde.

De CEO van het bedrijf komt van Ivanhoe mines. Hier heeft hij de mijnen van Robert Friedland (zie vorige wekelijkse update) in productie gebracht. Dus hij weet hoe dit moet. Al met al genoeg redenen om in dit bedrijf te investeren. Wij hebben dit aandeel op de Amerikaanse beurs gekocht voor $ 1,73.

Tip, neem ook eens een kijkje in onze special reports rubriek. Deze kunt u vinden aan de rechter side bar op onze site. Heeft u ook zin op iets op schrift te zetten met als onderwerp alles wat met beleggen te maken heeft, stuur dan een e-mail met het door u gemaakte artikel. Wij zullen hem beoordelen en misschien plaatsen we hem wel op onze site: info@beleggershulp.nl

Huishoudelijke mededelingen:

Een abonnement op onze nieuwsbrieven, weekly updates en updates tussendoor, zijn 100% gratis. Neem daarom een abonnement door hier op te klikken.

We laten niet meer standaard de portfolio als een pdf format in onze wekelijkse updates zien. De reden hiervoor is dat we gemerkt hebben dat de site hiervan traag wordt. U kunt uiteraard wel de portfolio status altijd benaderen, gebruik daarvoor de link achter het kopje “Portfolio Update”. Hier vind u ook andere updates zoals de BBBB (golden egg basket/crypto box/ nucleair bullets & battery metals) en onze highscore lijst van verkochte aandelen. Dit geeft u helaas minder de mogelijkheid om ons te controleren of we het juiste doen en integer de resultaten presenteren. We zijn hier dan ook hard mee bezig en zorgen ervoor dat u dit in de toekomst weer kunt.

Verder willen we u op de kleine lettertjes wijzen. We kiezen wel eens voor de woorden, advies, adviseren, ect, ect. We willen u erop wijzen dat we geen financiële adviseurs zijn. We vertellen u louter wat wij doen met ons geld en hierop kunt u uw eigen investeringsbeslissingen nemen. Wij willen dit graag nog een keer benadrukken. Dus doe uw eigen research. We zullen in de toekomst onze woorden voorzichtiger gaan kiezen omdat we ons realiseren dat dit nogal eens verwarring kan opleveren, ook al is dit een gratis nieuwsbrief.

Portfolio update: https://beleggershulp.nl/portfolio/

Eindstand 2021:

Overall portfolio: ruim 138% winst. We bestaan dit jaar 4 jaar dus hiermee hebben we een gemiddelde winst per jaar van bijna 35% binnen gesleept. Dit is ver boven onze target van 10% winst per jaar, we hebben daarom besloten om de lat hoger te leggen en de target naar 15% winst per jaar te brengen. Beneden dit percentage zijn we niet tevreden.

Big Miners & Royalties 5% verlies. In 2022 moet dit resultaat omhoog. We verliezen op dit moment teveel geld aan goud en zilvermijnen. Toch denken we nog steeds dat dit uiteindelijk goed komt en we met hoge winsten de komende jaren de voorgaande jaren goed zullen maken.

Golden Egg Basket: 24% verlies. Ja, dit is de portfolio waar we ons het meest voor schamen. We krijgen er ook niet echt verbetering in. Toch denken we hier met de juiste investeringen uiteindelijk ook een mooie winst uit te kunnen slepen. Maar 2021 was een moeilijk jaar. Misschien is 2022 niet anders, we hebben echter nog steeds het geval in de juiste sector te zijn en uiteindelijk groene cijfers op het bord zetten.

Boring dividend 33% winst. Steady as see goes. Deze portfolio moet uiteindelijk de basis van alle portfolios hebben zodat we onze winsten uit kunnen laten groeien op een rustig tempo en minder volatiliteit kunnen verwachten in de overall performance.

Crypto box: 888% winst. De laatste tijd erg weinig beweging in crypto’s, een beetje op en neer. We laten deze sector met rust en vinden dat we een goede basis hebben voor 2022. Pas in de tweede helft van 2022 is onze verwachting dat crypto’s weer een beweging omhoog zullen maken. Dus we blijven gewoon op onze handen zitten.

Nucleair bullets: 106% winst. We zijn erg tevreden met dit resultaat. Natuurlijk heeft dit percentage veel hoger gestaan, maar we hebben onlangs veel aankopen gedaan in deze sector zodat het resultaat negatief beïnvloed wordt. Voor 2022 verwachten we opnieuw vuurwerk, dus doe u gordel vast.

Battery metals: 41% winst. Ook hier is het resultaat negatief beïnvloed door de vele aankopen die we deze maand gedaan hebben, maar ook hier zijn we zeer tevreden over. Koper wordt onze focus voor deze portfolio in 2022. Maar we zullen het niet nalaten naar andere mogelijkheden te kijken.

Motto blijft: Houd vol en koop langzaam bij op de dip, verkoop de bijgekochte aandelen weer bij een tijdelijke opleving, zodoende verlagen we onze inkoopprijs.!!!!!

Disclaimer:

Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Neemt u de inhoudt dan ook niet als advies om acties te ondernemen. Wij vertellen u alleen wat wij doen met ons geld. Uw investeringen blijft en kost uw geld en blijft dus uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Privacy:

Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.

Reacties zijn gesloten.