Het belang van dividend in het huidige beleggingsklimaat.

Het belang van dividend in het huidige beleggingsklimaat.

week 46 / jaar 6

Inleiding

Deze week houden we een pleidooi voor dividend aandelen. We zullen kort uiteen proberen te zetten waarom het hebben van dividend aandelen de komende jaren belangrijk is. Wilt u zien welke aandelen we hebben die dividend uitkeren, kijk dan onder het kopje “portfolio” op: https://investor-assistance-pro.com .

Dividend, een belangrijke inkomstenbron tegen portfolio slijtage

Het is niet makkelijk om te beleggen in dit klimaat. Hierbij bedoelen we een klimaat van stagflatie. Aan de ene zijde een hoge werkelijke inflatie, aan de andere zijde toch een redelijk draaiende economie. Maar in de economische motor wordt af en toe een handje zand gegooid. Het piept, schuurt en kraakt. Dit is langzaam terug te vinden in de cijfers van bedrijven.

Maar wat belangrijker is, is dat de gehele wereld in vuur en vlam lijkt te staan. Er zijn op moment 2 oorlogen en dit heeft zijn weerslag. De oorlog in Oekraïne zorgde nog niet voor binnenlandse problemen, maar de oorlog in Gaza wel. Dus nu is het niet alleen een strijd van het westen tegen het oosten, maar ook nog eens een strijd tussen verschillende groeperingen in het westen zelf. Het komt bij ons over als zeer schokkerend, hoe mensen tegenover elkaar staan, maar het is helaas een realiteit die werkelijkheid wordt en die steeds heviger dreigt te worden.

Een tweede strijd die gaande is binnen de westerse landen is de strijd tussen socialisme en kapitalisme. Zie ook in ons eigen Nederland. Sorry voor de Belgische lezers, we volgen de Belgische politiek niet echt op de voet. De strijd tussen de 2 wordt gevoerd vooral op thema’s van Milieu & Klimaat, LHBTIQ+, de rijken, grote bedrijven en olie en gas. Olie en gas noemen we hier apart, aangezien veel socialisten deze grondstoffen de oorzaak noemen van het klimaatprobleem.

Dat olie en gas bedraagt aan CO₂ in de atmosfeer staat als een paal boven water. Maar voor ons is stuitend om te zien dat mensen werkelijk geloven dat we helemaal zonder kunnen. Je zou deze mensen haast energie-ontkenners kunnen noemen. We bedoelen hiermee dat het niet onderkent wordt, dat we energie nodig hebben. Ja, zegt men dan, we hebben toch energie van windmolens en zonnecellen. Dit klopt, maar elektrische energie laat zich slecht opslaan. Het gevaar bestaat hierdoor dat we zonder komen te zitten. Als dit gebeurd ontstaat er pas sociale onrust.

Onze samenleving is groot en rijk geworden van de energie die we uit olie en gas gehaald hebben. In olie en gas zit namelijk heel nuttige energie die, anders dan bij elektrische energie, op elk moment gebruikt kan worden en geen energie verliest in de tussentijd. Ook stijgt de energievraag nog jaarlijks in de wereld. En is onlangs onrust ontstaat in de windenergie markt. Grote bedrijven zoals Siemens krijgen miljarden steun van de overheid om het hoofd boven wat te houden. En waarom? Omdat windenergie voor hun niet winstgevend is, maar dus zwaar verliesgevend. Ook in de Verenigde Staten worden vele projecten hierdoor afgezegd of staan onder discussie.

Maar wat heeft dit met dividend te maken horen we u nu denken. Welnu, door al deze onrusten, fluctueert de beurs op en neer en zorgt per saldo voor weinig winsten. Koerswinsten zijn daarom in dit milieu moeilijk te behalen. Daarom is het naar ons idee verstandig om naar dividend aandelen te kijken. Deze zorgen voor de broodnodige buffer aan inkomsten voor de neergangen in de beurskoersen. De portfolio zal dan niet erg hard stijgen, maar we beperken tenminste een belangrijk deel van het verlies. Maar wij denken dat zelfs in dit klimaat winst te behalen is door naar aandelen te kijken met een hoog dividend gecombineerd met lage waarderingen.

En dan komen we weer terug bij de socialisten en hun weerzin tegen olie en gas. Want, de lage waarderingen zitten vooral in bedrijven met traditionele energievoorzieningen zoals olie, gas en steenkool. Pensioenfondsen en andere grote investeringsfondsen mogen niet in deze broodnodige, maar vervuilende vormen van energie beleggen. Men investeert liever in verliesgevende windenergiebedrijven. In het grootste pensioenfonds, met uiteraard socialisten in het bestuur, heeft men belegd in sociaal wenselijke aandelen. Onlangs moest men bekennen miljarden verliezen te hebben geleden. Dit verlies moet uit de zakken komen van u als pensioengerechtigde. Dit betekent dus minder pensioen en een even slecht klimaat. Een verlies-verlies situatie.

Nu lijkt het vaak in onze artikelen dat we tegen nieuwe vormen van energie zijn. Dit willen we nogmaals stevig ontkennen. We zijn juist voor. Maar het moet een gezonde mix zijn van Windenergie, zonne-energie, olie & gas en kernenergie. Dit is vooralsnog de enige realiteit voor ons en daar gaan we ook naar toe. Hoe graag iedereen ook wil, hoe zeer we ook ons best doen, hoe veel geld we ook ertegen aan gooien, olie en gas zullen we nog minimaal een eeuw gebruiken. Tenzij er een nieuwe energiebron ontdekt wordt die iedereen omarmt en die alle andere vormen overbodig maakt.

Conclusie

Olie & gas en steenkool aandelen, zijn door alle bovengenoemde redenen zeer goedkoop gewaardeerd en betalen een flink dividend uit. Aangezien de realiteit is dat de mensheid het nodig heeft en niet omheen kan, hoe graag we ook willen, blijven we investeren in dit soort bedrijven. Het dividend zorgt voor een dempend effect voor verliesgevende perioden. Wij denken dat ook de socialisten eens wakker zullen worden en erkennen, dat het misschien toch een andere kant op moet, willen we alle sociale zekerheden op peil houden. Dan komen waarschijnlijk de waarderingen terug en kunnen wij de aandelen weer verkopen om opnieuw in politieke blunders te kunnen investeren.

Bent u benieuwd welke aandelen wij in onze portfolio hebben, dan raden we aan om onder het kopje “portfolio” te kijken op: investor-assistance-pro .

Leden kunnen met de onderstaande button inloggen en deze aandelen bekijken.

Inloggen premium leden

Voor leden van deze gratis site (blijft zo) raden we aan eens een kijkje te nemen op de nieuwe site. Deze is met de bovenstaande button te bereiken. U kunt alleen niet verder dan de homepagina. Achter deze pagina bouwen we een site op met veel informatie voor beleggers. Om de aandelen te bekijken die wij kopen moet u echter een abonnement bij ons aanschaffen.

U heeft een keuze uit de volgende abonnementen als u op de knop “registreer” drukt. U kunt deze zien in het menu op de pagina https://investor-assistance-pro.com.

Tip, neem ook eens een kijkje in onze special reports rubriek. Deze kunt u vinden aan de rechter side bar op onze site. Heeft u ook zin op iets op schrift te zetten met als onderwerp alles wat met beleggen te maken heeft, stuur dan een e-mail met het door u gemaakte artikel. Wij zullen hem beoordelen en misschien plaatsen we hem wel op onze site: info@beleggershulp.nl

Huishoudelijke mededelingen:

Een abonnement op onze nieuwsbrieven, wekelijkse updates en updates tussendoor, zijn 100% gratis. Neem daarom een abonnement door hier op te klikken.

Verder willen we u op de kleine lettertjes wijzen. We kiezen wel eens voor de woorden, advies, adviseren, ect, ect. We willen u erop wijzen dat we geen financiële adviseurs zijn. We vertellen u louter wat wij doen met ons geld en hierop kunt u uw eigen investeringsbeslissingen nemen. Wij willen dit graag nog een keer benadrukken. Dus doe uw eigen research. We zullen in de toekomst onze woorden voorzichtiger gaan kiezen omdat we ons realiseren dat dit nogal eens verwarring kan opleveren, ook al is dit een gratis nieuwsbrief.

Portfolio update: https://beleggershulp.nl/portfolio/

Goud en Zilver leken er weer een beetje zin in te hebben, echter vielen deze week flink naar beneden. De all-time-high laat dus nog op zich wachten. Uranium lijkt op de huidige koer te stabiliseren. Koper, dit doet precies zoals we aan het begin van het jaar voorspelt hebben. Tussen de $ 3,5 en $ 4. De rest van de batterij metalen volgen deze trend. Dus voorlopig stellen we investeringen uit in deze sector. Onze steenkool investeringen vielen ook wat terug en kan een mooie instap zijn voor nieuwe investeringen. 

Motto blijft: Houdt u nog langer vol en koop in 2023 als er een mooie dip is in de grondstoffen aandelen.

Disclaimer:

Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Neemt u de inhoud dan ook niet als advies om acties te ondernemen. Wij vertellen u alleen wat wij doen met ons geld. Uw investeringen blijft en kost uw geld en blijft dus uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Privacy:

Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.

Reacties zijn gesloten.