Heeft de goudprijs nog ruimte om te stijgen?

Heeft de goudprijs nog ruimte om te stijgen?

week 43 / jaar 6

Inleiding

Er is eindelijk weer een beetje leven in de goudprijs te ontdekken. We schreven u hier vorige week al over, dit kunt u hier nalezen. Deze week borduren we voort op de analyse wat dit voor de komende maanden kan betekenen. We hebben reeds genoeg investeringen in de edelmetaalsector, leden kunnen deze aandelen bekijken onder het kopje “portfolio” op: https://investor-assistance-pro.com . Dus, wij doen geen nieuwe investeringen. Misschien kunt u als lezer, na het lezen van het artikel, anders over denken.

Goud is deze week al behoorlijk gestegen, maar hoeveel ruimte heeft het om verder te stijgen?

Om met de deur in huis te vallen, we hebben een all-time-high in goud nodig. In andere valuta’s heeft goud allang een record neergezet. Dit is dan tevens de reden voor het succes van de afgelopen tijd, denken wij. Wat wij lezen van experts is, dat Centrale Banken massaal aan het kopen zijn. Dit doet men om een extra verzekering, anders gezegd een anker, in het geldsysteem te hebben voor als het echt mis gaat. Een brandverzekering op je huis, neem je immers ook, voordat je huis in brand staat, niet achteraf. Zo werkt goud voor Centrale Banken en dus het geldsysteem.

Een andere reden is, de politieke onrust van de laatste tijd. We gaan hier absoluut niet verder op in, maar partijen in de wereld komen meer tegenover elkaar te staan, dit geeft meer onrust, die conclusie kunnen we wel trekken. In zulke tijden grijpen mensen naar een veilige haven. En goud, vervult nog steeds voor heel veel mensen, die veilige haven.

Als we naar de bovenstaande grafiek kijken van goud, dan zien we dat de prijs nu rond de $ 1982 koerst. December futures staan op zo’n $ 1993. Een all-time-high zit rond de $ 2090, laten we voor het gemak zeggen dat we minimaal boven de $ 2100 moeten koersen en vervolgens steun hierop zoeken. Dit is zo’n 6% hoger vanaf de huidige prijs. Is mogelijk om te halen, maar wij denken dat dit vanaf dit niveau toch niet haalbaar is.

We verwachten dat we de komende weken, dan weer een aantal dagen prijsdalingen, dan weer een aantal prijsstijgingen, zullen zien. Hierdoor zal de RSI iets dalen, met als eindresultaat dat het voldoende energie heeft om door de $ 2100 te knallen begin volgend jaar.

Toch hebben we nog voldoende ruimte om vanaf dit punt te stijgen, technisch gezien. Zie bovenstaande grafiek, de RSI in de gele cirkel ten opzichte van de magenta cirkel. We moeten er wel bij zeggen dat dit een grafiek op weekbasis is. In de daggrafiek zien we minder ruimte. Met andere woorden, de RSI en hiermee de goudprijs kan hoger op basis van het huidige technische beeld.

Als we onze focus verleggen op de aandelen, dan zien we dat deze ver, heel ver achterblijven ten opzichte van de goudprijs. Het sentiment in de edelmetaal mijnbouwbedrijven is nog nooit zo slecht geweest. De afgelopen week heeft hier iets verandering in gebracht, maar nog niet genoeg. In de grafiek hebben we december futures vergeleken met de ETF van de grotere mijnbouwbedrijven (zie lichtblauwe lijn) en een ETF van de kleinere mijnbouwbedrijven (zie paarse lijn). Duidelijk is te zien dat ze qua stijging ver achter blijven. Onze verwachting is dat, als goud zo hoog blijft koersen als nu, of zelfs een all-time-high op de borden zet, dat een inhaalrace wordt ingezet. En dit is goed nieuws voor de edelmetaal aandelen, die we in de portfolio hebben.

Onze conclusie

We wachten rustig af welke kant het op gaat. Hoogst waarschijnlijk verkopen we begin volgend jaar een deel van de edelmetaal portfolio, we denken nu aan zo’n 30%. Dit is onafhankelijk van welke kant het opgaat. Als het goed gaat en de goudprijs stijgt, hopen we nog een beetje winst eruit te peuren. Als de goudprijs toch weer zakt, halen we ook wat geld van de tafel af. We zijn het wachten een beetje beu en we zien in deze tijden betere kansen in dividend aandelen. Waarom? Omdat we verwachten dat de beurs over het algemeen de komende 10 jaar op en neer zal gaan, als een loopgravenoorlog, zonder ook maar een centimeter te winnen. Dan weer naar beneden, om een kwartaal erna weer te stijgen. In zo’n markt kan je maar beter inkomen krijgen, zodat er nog wat geld in het laatje komt. Combineer je dit aan grondstoffen, is er een kans dat er ook nog een koerswinst in zit. We denken namelijk, dat grondstoffen alleen maar omhoog gaan in prijs de komende 10 jaar. De onrust in de wereld wordt alleen maar groter, en dit heeft zijn effect op het moeilijker verkrijgen van de toch al moeilijk te krijgen grondstoffen.

Bent u benieuwd welke aandelen wij in onze portfolio hebben, dan raden we aan om onder het kopje “portfolio” te kijken op: investor-assistance-pro .

Leden kunnen met de onderstaande button inloggen en deze aandelen bekijken.

Inloggen premium leden

Voor leden van deze gratis site (blijft zo) raden we aan eens een kijkje te nemen op de nieuwe site. Deze is met de bovenstaande button te bereiken. U kunt alleen niet verder dan de homepagina. Achter deze pagina bouwen we een site op met veel informatie voor beleggers. Om de aandelen te bekijken die wij kopen moet u echter een abonnement bij ons aanschaffen.

U heeft een keuze uit de volgende abonnementen als u op de knop “registreer” drukt. U kunt deze zien in het menu op de pagina https://investor-assistance-pro.com.

Tip, neem ook eens een kijkje in onze special reports rubriek. Deze kunt u vinden aan de rechter side bar op onze site. Heeft u ook zin op iets op schrift te zetten met als onderwerp alles wat met beleggen te maken heeft, stuur dan een e-mail met het door u gemaakte artikel. Wij zullen hem beoordelen en misschien plaatsen we hem wel op onze site: info@beleggershulp.nl

Huishoudelijke mededelingen:

Een abonnement op onze nieuwsbrieven, wekelijkse updates en updates tussendoor, zijn 100% gratis. Neem daarom een abonnement door hier op te klikken.

Verder willen we u op de kleine lettertjes wijzen. We kiezen wel eens voor de woorden, advies, adviseren, ect, ect. We willen u erop wijzen dat we geen financiële adviseurs zijn. We vertellen u louter wat wij doen met ons geld en hierop kunt u uw eigen investeringsbeslissingen nemen. Wij willen dit graag nog een keer benadrukken. Dus doe uw eigen research. We zullen in de toekomst onze woorden voorzichtiger gaan kiezen omdat we ons realiseren dat dit nogal eens verwarring kan opleveren, ook al is dit een gratis nieuwsbrief.

Portfolio update: https://beleggershulp.nl/portfolio/

Uranium staat nu rond de $ 72 en is de afgelopen week dus weer langzaam gestegen, dit is zeer bemoedigend.  Olie won ook weer iets aan kracht, echter de aandelen daalden iets en trokken zich meer van de algemene markt aan. Goud en Zilver hebben we behandeld in dit artikel. Batterij metalen doen het dit jaar niet best en ook deze week niet, dit hadden we echter verwacht, daarom ook geen nieuwe investeringen in deze sector.

Motto blijft: Houdt u nog langer vol en koop in 2023 als er een mooie dip is in de grondstoffen aandelen.

Disclaimer:

Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Neemt u de inhoud dan ook niet als advies om acties te ondernemen. Wij vertellen u alleen wat wij doen met ons geld. Uw investeringen blijft en kost uw geld en blijft dus uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Privacy:

Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.

Reacties zijn gesloten.