Gaan de lampen uit zonder uranium?

Gaan de lampen uit zonder uranium?

week 19 / jaar 4

Rick Rule is een iemand die we graag volgen. Hij stelt zich regelmatig deze vraag. Het antwoordt is ja. Als prijzen niet omhoog gaan en productie daardoor niet stijgt zal uiteindelijk een tekort aan uranium ontstaan. Niet dat er een tekort aan uranium is, maar de producenten willen het voor deze prijs niet naar boven halen. Sterker nog; de grootste producenten van uranium hebben zelfs hun productie stilgelegd of deels stilgelegd. Verder moet u begrijpen dat het niet zo eenvoudig is om een mijn te herstarten. Cameco, ‘s werelds grootste producent van uranium, heeft onlangs aangekondigd dat ze haar Cigar Lake mijn gaat herstarten. Wanneer deze mijn productie gaat draaien schatten wij dat dit minimaal 6 maanden zal duren. We kunnen het fout hebben aangezien we dit niet onderzocht hebben. U kunt zich de vraag stellen: “Waarom herstarten ze de mijn dan bij zulke lage prijzen als men hiermee geld verliest?” Wij denken dat Cameco dit doet om 2 redenen. Eerste reden is dat ze niet meer voldoende op de spot markt kunnen krijgen. M.a.w. ze kunnen het niet meer in de markt kopen in die hoeveelheden die ze graag willen hebben. De tweede reden is dat ze aan hun lange termijn verplichtingen moeten voldoen. Dit betekent dat Cameco lange termijn contracten heeft afgesloten met de utility bedrijven waarbij ze een afgesproken hoeveelheid uranium moeten leveren. Ook denken we Cameco hier geen verlies op gaat draaien, deze jongens en meisjes zijn echt niet gek.

Ook kunt u zich de vraag stellen of de herstart van deze mijn het aanbod laat doen stijgen en of dit een prijsdrukkend effect heeft. Ook dit gaat niet gebeuren denken wij. Iemand anders dan Rick, waar we graag naar luisteren en groot inzicht in de markt heeft, heeft uitgerekend dat we in 2035 3x de maximale productie van Cameco en Kazatomprom nodig hebben om de kerncentrales van voeding te voorzien. Let op dit zijn ‘s wereld grootste producenten van uranium en zorgen voor de bulk van uranium op deze planeet. Bijkomend probleem is dat de mijnen van Cameco nog 10 jaar kunnen produceren en daarna is het op. Met de geplande bouw van kerncentrales in vooral Azië wordt de aanbod zijde dus nog krapper dan het nu lijkt.

Nu zei onze Rick nog een opvallend ding afgelopen week. Rick koopt nu uranium aandelen. En dit terwijl zijn eigen regels zeggen dit niet te doen. Hij vindt immers dat de prijzen van uranium aandelen te hard zijn opgelopen. En daar heeft hij gelijk in. Maar hij denkt ook dat de situatie van nu, met deze lage prijzen en weinig productie, zoveel druk op de markt legt dat aandelen hier van gaan profiteren en dus gaan stijgen. Ondanks dat ze al een paar honderd procent gestegen zijn. Hij gaf aan dat hij normaal niet op dit soort FOMO in gaat, maar in dit geval het best wel eens kan zijn dat, als uranium gaat stijgen, je echt te laat bent met aandelen kopen. Wat hij en andere veteranen in de vorige bullmarket in uranium van 2007 hebben gezien is dat uranium echt naar de maan gaat qua prijs en dat er ook geen zinnig moment ontstaat om in de te stappen. Dit heeft Rick Rule doen besluiten om zijn marktaandeel alvast te claimen. Ook gaf hij aan geld aan de zijkant aan te houden voor als de markt daalt. Een zeer wijze opmerking die u echt ter harte moet nemen als u in dit soort markten opereert.

Mocht u zich afvragen of in de Nederland de lampen uit kunnen gaan, kunnen we u niet helemaal gerust stellen. De Fransen hebben immers flink veel kernenergie en als dingen bij ons niet helemaal lekker gaan importeren we graag stroom uit dit land. Verder hebben we zelf een kleine centrale natuurlijk. Al met al denken we dat het hier wel mee valt. Maar in landen als de USA is het wel een probleem. Hier komt 20% van de stroom uit kerncentrales. Als deze ermee ophouden gaan echt de lampen uit. Dit weet dhr Biden en daarom wil men de uraniummarkt in de USA gaan beschermen. Nu weten we niet of het zover komt. Eigenlijk is het niet zo interessant. Wat wel interessant is, is dat dit aangeeft dat het een probleem is en dat de angst er is geen uranium genoeg meer te hebben in de toekomst. Plus, steeds meer mensen beginnen gelukkig in te zien dat er geen “green deal” is zonder uranium. Anders worden klimaatdoelen niet gehaald – zo simpel is het. Bij beleggershulp hebben we in ieder geval Amerikaanse producenten in ons portfolio, zodat als dhr Biden beslist om de eigen markt veilig te stellen, wij kunnen profiteren.

We hebben onze lezers reeds op de hoogte gesteld van 2 nieuwe aandelen die we hebben aangeschaft deze week. Tenminste dit dachten we. Door een bug is de mail blijven hangen in het systeem. Hier komen we net achter, sorry voor deze slordigheid. De koersen zijn inmiddels iets omhoog geschoten maar naar onze mening nog steeds koopwaardig. We hebben de volgende aandelen gekocht:

  • 3000 aandelen Anfield Energy Inc (AEC) voor 0,10 CAD
  • 4000 aandelen Peninsula Energy Inc (PEN) voor 0,14 AUD

Bevalt u onze research en wilt u wekelijks deze gratis in uw mailbox hebben. Wilt u tevens op de hoogte gehouden worden van al onze aanbevelingen (aangezien we niet alles op twitter en andere sociale media posten) dan is een gratis abonnement misschien iets voor u, u kunt hem afsluiten op :https://beleggershulp.nl/newsletter

Tip, neem ook eens een kijkje in onze special reports rubriek. Deze kunt u vinden aan de rechter side bar op onze site. Heeft u ook zin op iets op schrift te zetten met als onderwerp alles wat met beleggen te maken heeft, stuur dan een e-mail met het door u gemaakte artikel. Wij zullen hem beoordelen en misschien plaatsen we hem wel op onze site. : info@beleggershulp.nl

Huishoudelijke mededelingen:

We laten niet meer standaard de portfolio als een pdf format in onze weekly updates zien. De reden hiervoor is dat we gemerkt hebben dat de site hiervan traag wordt. U kunt uiteraard wel de portfolio status altijd benaderen, gebruik daarvoor de link achter het kopje “Portfolio Update”. Hier vind u ook andere updates zoals de BBBB (golden egg basket/crypto box/ nucleair bullets & battery metals) en onze highscore lijst van verkochte aandelen. Dit geeft u helaas minder de mogelijkheid om ons te controleren of we het juiste doen en integer de resultaten presenteren. We zijn hier dan ook hard mee bezig en zorgen ervoor dat u dit in de toekomst weer kunt.

Verder willen we u op de kleine lettertjes wijzen. We kiezen wel eens voor de woorden, advies, adviseren, ect, ect. We willen u erop wijzen dat we geen financiële adviseurs zijn. We vertellen u louter wat wij doen met ons geld en hierop kunt u uw eigen investeringsbeslissingen nemen. Wij willen dit graag nog een keer benadrukken. Dus doe uw eigen research. We zullen in de toekomst onze woorden voorzichtiger gaan kiezen omdat we ons realiseren dat dit nogal eens verwarring kan opleveren, ook al is dit een gratis nieuwsbrief.

Portfolio update: https://beleggershulp.nl/portfolio/

Overall portfolio: ruim 144% winst. Golden Egg Basket: 15% verlies. Crypto box: 1572% winst. Nucleair bullets: 120% winst. Battery metals: 86% winst

Wat een lekkere week weer. Alles zat in de lift, zowel Crypto’s, goud en ziilver en uranium stegen. EV-metals steeg gestaagd door. Nu goud boven de $1800 gestegen is, is het de vraag of het hierboven blijft. Als dit zo is dan krullen onze mondhoeken weer iets op en wachten we op de bevestiging van de markt en dit een breakout boven de $1860. Zilver blijft er ijzersterk bijliggen. Motto blijft: Lekker blijven zitten en geniet van de rit naar boven, verkoop altijd de helft bij 100% winst!!!!!

Disclaimer:

Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Neemt u de inhoudt dan ook niet als advies om acties te ondernemen. Wij vertellen u alleen wat wij doen met ons geld. Uw investeringen blijft en kost uw geld en blijft dus uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Privacy:

Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.

Reacties zijn gesloten.