Fusies en overnames in de edelmetaalsector

Fusies en overnames in de edelmetaalsector

week 50 / jaar 4

Inleiding

Fusies en overnames, met andere woorden M&A (Engelse, maar meer bekende term), begint tractie te krijgen in de edelmetaalsector. Onlangs zijn er een paar grote fusies geweest en dit is een goed teken. Dit betekent dat bedrijven goedkoop genoeg zijn om over te nemen of te fuseren en dat er waarschijnlijk meer overnames te verwachten zijn. Je ziet nu vooral de grote jongens fuseren en voor ons is dit een teken dat de volgende stap is om kleinere vissen in de vijver op te gaan eten. Of dit werkelijk gaat gebeuren en het onze portfolio aandelen betreft, valt te bezien, we hopen het in ieder geval. Ook stippen we in deze wekelijkse update de prijsontwikkeling in zilver en goud aan. Wij denken dat de lezers hier namelijk wel behoefte aan heeft na al die dalingen op de beurs in de grondstoffen sector.

Enkele grote M&A’s van afgelopen tijd

  1. Kirkland Lake Gold Ltd (KL) en Agnico Eagle Mines Ltd (AEM). Dit zijn beide beslist geen kleine jongens en beide producenten. Door de fusie creëren ze een bedrijf dat de derde plaats heeft qua grootte in de edelmetaalsector, dat handelt in de westerse wereld, en de tweede plaats heeft qua edelmetaal reserves. Geen slecht bedrijf om te bezitten dus. Het nieuwe bedrijf dat ontstaat, heeft mijnen in Canada, Australië, Finland en Mexico, allemaal veilige regio’s dus. Wij hebben geen aandelen in dit bedrijf en gaan deze ook niet kopen, maar wat ons betreft, zou het geen slechte zet zijn.
  2. Pretium Resources Inc wordt overgenomen door Newcrest mining. Newcrest (NCM) is een van de grootste producenten die er is en Pretium (PVG) heeft veel reserves, maar was net begonnen met produceren en op het punt dat men zijn schulden had afbetaald. Het ziet er uit als een zeer verstandige zet van Newcrest. Het bedrijf heeft nu maar 1 mijn buiten Australië en omstreken. Met deze deal vergroten ze dit nu naar 3 mijnen in Canada. We hebben PVG als FGS aandeel in ons portfolio. We zetten dit aandeel in de verkoop. Niet omdat we denken dat dit een slecht bedrijf is, maar we zitten liever in bedrijven met meer stijgingspotentieel. Als u een wat rustigere rit naar boven wilt, kunt u gerust deze aandelen houden die automatisch worden omgezet in NCM aandelen.

Wij denken dat we aan het begin staan van meer fusies en overnames. De grote jongens hebben meer reserves nodig aangezien ze over 15 jaar door hun reserves heen raken en op een sterfhuis constructie belanden. Dit willen de meeste bedrijven niet.

Een overname die we hier niet specifiek genoemd hebben, maar wel van belang is, is de nieuwe goudmijn overname in Nevada van private handen in de portfolio van First Majestic Silver (AG). Het is al een tijdje geleden dat de overname plaatsvond, maar we noemen hem nu omdat het het bedrijf naar ons idee de mijn langzaam aan het draaien is naar een efficiënte en meer winstgevende mijn dan het was. En dit zal de resultaten van AG positief beïnvloeden.

Prijsontwikkeling van zilver in een technisch beeld

We willen het met u heel kort over de prijsontwikkeling hebben van zilver. Dit omdat de laatste daling in het edelmetaal langzamerhand een brok in de keel aan het worden is. Maar er is hoop, en dit laten we het liefst via een plaatje aan u zien.

Zilver bevindt zich een boog patroon en lijkt uit te bodemen op dit niveau. Als zilver dit patroon vasthoudt, zal het prijsniveau de rechterkant van de boog vervolgen. Het wordt dus spannend de komende weken. Als zilver flink door de blauwe steunlijn heen zakt, lijken we een ander patroon aan te gaan nemen en worden we minder positief over het edelmetaal. Tijd voor wat positieve actie. Volgens ons komt deze er aangezien de RSI ook op de bodem ligt.

Prijsontwikkeling van goud in een technisch beeld.

Als we het over zilver hebben, maar de grote broer goud beslist niet achterblijven. Over goud zijn we gek genoeg meer positief dan over zilver op de korte termijn. Goud houdt een stuk beter stand dan zilver op de huidige niveaus. Maar laten we er een plaatje bepakken, dan hoeven we u niet te vervelen met al te veel woorden.

Ook goud zit in een boogpatroon. Goud heeft echter veel meer aanrakingspunten met de boog en bevindt zich al meer aan de rechterzijde van de boog. Omdat ook de RSI in een stijgende trend zit (zie gele lijn) kan goud, denken wij, maar 1 richting kiezen de komende weken en dat is omhoog. En dat is een zigzag beweging langs de rechterkant van de boog wel te verstaan.

Tip, neem ook eens een kijkje in onze special reports rubriek. Deze kunt u vinden aan de rechter side bar op onze site. Heeft u ook zin op iets op schrift te zetten met als onderwerp alles wat met beleggen te maken heeft, stuur dan een e-mail met het door u gemaakte artikel. Wij zullen hem beoordelen en misschien plaatsen we hem wel op onze site: info@beleggershulp.nl

Huishoudelijke mededelingen:

Een abonnement op onze nieuwsbrieven, weekly updates en updates tussendoor, zijn 100% gratis. Neem daarom een abonnement door hier op te klikken.

We laten niet meer standaard de portfolio als een pdf format in onze wekelijkse updates zien. De reden hiervoor is dat we gemerkt hebben dat de site hiervan traag wordt. U kunt uiteraard wel de portfolio status altijd benaderen, gebruik daarvoor de link achter het kopje “Portfolio Update”. Hier vind u ook andere updates zoals de BBBB (golden egg basket/crypto box/ nucleair bullets & battery metals) en onze highscore lijst van verkochte aandelen. Dit geeft u helaas minder de mogelijkheid om ons te controleren of we het juiste doen en integer de resultaten presenteren. We zijn hier dan ook hard mee bezig en zorgen ervoor dat u dit in de toekomst weer kunt.

Verder willen we u op de kleine lettertjes wijzen. We kiezen wel eens voor de woorden, advies, adviseren, ect, ect. We willen u erop wijzen dat we geen financiële adviseurs zijn. We vertellen u louter wat wij doen met ons geld en hierop kunt u uw eigen investeringsbeslissingen nemen. Wij willen dit graag nog een keer benadrukken. Dus doe uw eigen research. We zullen in de toekomst onze woorden voorzichtiger gaan kiezen omdat we ons realiseren dat dit nogal eens verwarring kan opleveren, ook al is dit een gratis nieuwsbrief.

Portfolio update: https://beleggershulp.nl/portfolio/

Overall portfolio: ruim 142% winst. Big Miners & Royalties 9% verlies. Golden Egg Basket: 28% verlies. Boring dividend 29% winst. Crypto box: 884% winst. Nucleair bullets: 147% winst. Battery metals: 72% winst

Tja, niet veel goed nieuws te vertellen, alle sectoren zakte flink weg, vooral uranium en crypto heeft het te verduren de laatste week. Dus we houden het kort, we denken er met de kerst beter bij te zitten en u positiever nieuws kunnen brengen. Dit houdt nog 1,5 week tot 2 weken aan, dus nog even op de tanden bijten en hopelijk gaat het zonnetje weer schijnen in ons portfolio.

Motto wordt: Houd vol en koop langzaam bij op de dip !!!!!

Disclaimer:

Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Neemt u de inhoudt dan ook niet als advies om acties te ondernemen. Wij vertellen u alleen wat wij doen met ons geld. Uw investeringen blijft en kost uw geld en blijft dus uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Privacy:

Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.

Reacties zijn gesloten.