Er is niet genoeg koper!

Er is niet genoeg koper!

week 2 / jaar 7

Inleiding

Deze week nemen we het metaal koper onder de loep. We laten u zien hoe de vraag eruit ziet, indien we aan de 2050 CO₂-vrij target willen voldoen, volgens de Parijs akkoorden. Tevens hebben we een nieuw aandeel gekocht, dat waarschijnlijk een steentje kan bijdragen in het koperaanbod. Wilt u zien welk aandeel we gekocht hebben, dat koper gerelateerd is, kijk dan onder het kopje “nieuwsbrieven” op: https://investor-assistance-pro.com. U moet in dit geval wel lid zijn van de site uiteraard.

Verder nog een oproep, aan diegene die nog wil profiteren van de huidige lage prijzen van onze abonnementen, zie https://investor-assistance-pro.com/we-verhogen-onze-abonnementsprijzen-per-01-02-2024/

Wat is de vraag aan koper, indien we aan de Parijs akkoorden moeten voldoen?

De witte blokken is de huidige vraag, de zwarte blokken is de vraag in 2050 indien we aan de COP-vraag moeten voldoen in 2050. We hebben het voor u opgeteld, en de huidige vraag (witte blokken) is totaal 6429 kt, en de vraag voor 2050 (zwarte blokken) is 38817 kt. Dit betekent, dat de toekomstige vraag de huidige vraag overtreft met 6x. Aangezien er geen of bijna geen overschot is in de huidige productie, en mijnen bovendien ook nog eens op raken, zal dit een zeer grote uitdaging worden, en in onze ogen onrealistisch.

Nu moet je dit soort mooie grafiekjes altijd met een gezonde achterdocht benaderen. Dus, we gaan aan de voorzichtige kant zitten en passen onze eigen projectie toe naar de toekomst. Wij geloven erin, dat de wereld deels zal elektrificeren en het doel deels gehaald wordt. Maar het geschreeuw van woke politici zal in de toekomst niet meer serieus genomen worden. Waarom? Omdat het niet realistisch is, de transitie kan niet zo snel als men wil. Het gehele bestaan van de mensheid moeten we veranderen als we minder olie willen verbruiken en meer elektriciteit. Neem bijvoorbeeld een auto. Deze koop je, en als je de garage uitrijdt ben je al minimaal 10% van de aanschaf waarde kwijt. Een verstandig iemand koopt een auto die ongeveer 3 -5 jaar oud is. Deze is betaalbaar en betrouwbaar. Hier kan dan minimaal 5 jaar in gereden worden, en daarna nog voor een redelijke prijs verkocht worden. Nu kan ik u verklappen, indien u een EV wagen koopt, is de waarde van de auto na 8 jaar 0 of dicht tegen de 0. Er zijn nu al tekenen dat 2de-hands EV-auto aan de straatstenen niet kwijt te raken zijn. Wat is hier aan de hand? Nu de batterij is op tegen die tijd en levert niet voldoende op om mee te rijden, en moet dus vervangen worden. Nu is dit het belangrijkste en duurste onderdeel van de EV-auto, dus succes met uw 2de-hands EV-auto. Ook in de toekomst is een EV-auto waarschijnlijk alleen betaalbaar voor de happy few.

Ook zijn er steeds meer argumenten waarom een windmolen slecht voor het milieu is. Naast het materiaal wat hiervoor nodig is, namelijk staal, beton, en koper, brengt het schade toe aan ons milieu, omdat: Er fijnstof ontstaat, doordat erosie op de wieken ontstaat (dit zou vervuiling van het zeewater met kankerverwekkende stoffen veroorzaken), algen groeien niet voldoende meer door trillingen (dit heeft gevolgen voor de gehele voedselketen in zee), vogels worden in mootjes gehakt door de wieken, mensen worden gek van de slagschaduws, ect, ect , ect, ect …….

Meer voorbeelden zullen we niet noemen, het plaatje is, denken we, wel duidelijk. Het realisme zal indalen. De eerste tekenen zijn er. Steeds meer argumenten en mensen komen naar voren, die het doel niet aanvechten, maar het belachelijke wensdenken. Neem de miljarden aan lasten die je de mensheid oplegt, terwijl het effect bijna 0 is. Ook zijn er wetenschappers, die zeggen dat het zee-ijs deze winter juist gegroeid is ten opzichte van de decennia ervoor. Ook bijvoorbeeld ziet men tekenen dat de wereld vergroend door meer CO₂. De wereld lijkt daarom een zelfregulerend karakter te hebben. De wetenschap gaat zichzelf dus tegenspreken en dit is interessant. Wij proeberen de middenweg te bewandelen en zeggen daarom niet dat er niets gedaan moet worden, wij zijn voorstander van windmolens en zonnecellen, maar op een beperkte schaal en dan vooral bij de consument thuis, of bij kleine bedrijven. En dan zo ingericht dat hun net, met behulp van batterijen (kleine en betaalbare) grotendeels in stand gehouden kan worden en af en toe stroom ingetrokken kan worden van het net. Hier is ons net op berekend en hoeft niet aangepast te worden. Als we dan op 10-15% van de behoefte landelijk kunnen voorzien met de windmolens en zonnecellen, zou dit prima zijn. Wij denken daarom dat een projectie van de vraag, van 2x de vraag van nu, meer realistisch zal zijn.

Concentraties vormen een belemmering in toekomstige productie!

Maar er speelt meer. Kunnen we überhaupt wel aan deze vraag voldoen. Het antwoord is nee. We hebben nu al moeite om de vraag van de komende jaren bij te houden, laat staan, een vraag die 6x zo hoog wordt. Volgens ons, is zelfs 2x haast onrealistisch te noemen. Ten eerste komt dit, doordat de concentratie van de kopervondsten in de grond, steeds lager worden. Dit wordt duidelijk in de onderstaande afbeelding.

Was de concentratie in 1900 nog gemiddeld 2,0% koper per ton steen in een exploratie bedrijf, dan is dit anno nu 0,6 – 0,7%. En dit wordt als redelijke concentratie gezien. Boven de 1%, wordt al hoog genoemd. Men moet dus steeds meer koper mijnen, om überhaupt meer koper op de markt te krijgen, en zo’n 2,5 x de hoeveelheid van een eeuw geleden. Richting 2050 wordt dit alleen maar erger, de concentraties zullen dan op 0,3 – 0,4 gaan liggen. Dus, meer dan 2x de huidige vraag gaan we naar ons idee niet halen omdat men al 5 x de hoeveelheid materiaal naar boven moet halen dan een eeuw gelden. Als u zich realiseert dat de grootste kopermijnen van de wereld uit de ruimte zichtbaar zijn, hoe zou de wereld eruit zien als dit 5x zoveel wordt?

Kopervraag, in onrealitisch perspectief.

Nog een tweet, dit maal van een zeer gerespecteerde mijnbouw ondernemer, Robert Friedland. Nu is Robert een promotor en een dominee die voor eigen parochie predikt. Maar studies wijzen uit dat er in 2023 – 2050 net zoveel koper nodig is, dan er gemijnd is in de periode 1900-2022. Dit zijn belachelijk projecties, niet de projecties zelf, maar als men denkt dat dit haalbaar is. Onze conclusie is, dat er meer koper nodig is, en waarschijnlijk meer dan de wereld aan kan. Dit zal de koperprijs alleen maar omhoog stuwen, en projecten mogelijk maken. Er zal enorme druk komen, om mijnen een vergunning te geven, en niet door, een niet in mijn achtertuin mentaliteit, laten stoppen, zoals in Panama gebeurde. Wij begrijpen deze mensen, ik zou dit ook niet in mijn achtertuin willen, maar als we allemaal zo denken komen we niet verder met de energie transitie. En dan vooral het hypocriete woke & niet in mijn achtertuin gedeelte van Europa zal moeten realiseren, dat we productie in Europa zelf omhoog moeten stuwen, en flink ook. Bovendien, zullen we de productie die we hebben, niet door de Chinezen moeten laten wegroven, zoals nu het geval is in Servië, bijvoorbeeld. Onze hoop is gevestigd in verstandig beleid in landen in Scandinavië, en landen zoals Spanje en Portugal.

Conclusie

Het is geen slecht idee om langzaam maar zeker koper aandelen in het portfolio op te nemen. Nu hebben we een aantal grote bedrijven in ons portfolio, en een aantal kleine speculatieve aandelen. Verwacht in 2024 nog geen grote winsten op koperaandelen, wij denken namelijk dat een verwachte recessie roet in het eten gaat gooien.

We hebben een nieuw aandeel gekocht. Dit aandeel kan echter leuke dingen laten zien als de volgende boorresultaten gunstig uitvallen. Bent u benieuwd welke aandelen wij in het portfolio hebben, en u bent geen lid, dan raden we aan om een abonnement te nemen op: investor-assistance-pro .

Leden kunnen met de onderstaande button inloggen en deze aandelen bekijken.

Lees verder

Voor leden van deze gratis site (blijft zo) raden we aan eens een kijkje te nemen op de nieuwe site. Deze is met de bovenstaande button te bereiken. U kunt alleen niet verder dan de homepagina. Achter deze pagina bouwen we een site op met veel informatie voor beleggers. Om de aandelen te bekijken die wij kopen moet u echter een abonnement bij ons aanschaffen.

U heeft een keuze uit de volgende abonnementen als u op de knop “registreer” drukt. U kunt deze zien in het menu op de pagina https://investor-assistance-pro.com.

Tip, neem ook eens een kijkje in onze special reports rubriek. Deze kunt u vinden aan de rechter side bar op onze site. Heeft u ook zin op iets op schrift te zetten met als onderwerp alles wat met beleggen te maken heeft, stuur dan een e-mail met het door u gemaakte artikel. Wij zullen hem beoordelen en misschien plaatsen we hem wel op onze site: info@beleggershulp.nl

Huishoudelijke mededelingen:

 Een abonnement op onze nieuwsbrieven van beleggershulp, wekelijkse updates en updates tussendoor, zijn 100% gratis. Neem daarom een abonnement door hier op te klikken.

Verder willen we u op de kleine lettertjes wijzen. We kiezen wel eens voor de woorden, advies, adviseren, ect, ect. We willen u erop wijzen dat we geen financiële adviseurs zijn. We zijn dus absoluut geen financieel adviseurs of vermogen beheerders. We vertellen u louter wat wij doen met ons geld en hierop kunt u uw eigen investeringsbeslissingen nemen. Wij willen dit graag nog een keer benadrukken. Dus doe uw eigen research. We zullen in de toekomst onze woorden voorzichtiger gaan kiezen omdat we ons realiseren dat dit nogal eens verwarring kan opleveren, ook al is dit een gratis nieuwsbrief.

Portfolio update: https://beleggershulp.nl/portfolio/

Goud en Zilver stegen iets. We zijn echter in toenemende mate bezorgd of de stijging wel door gaat zetten. Er zijn tekenen waardoor het kan zijn dat de edelmetalen weer gaan zakken en flink ook.  De dividendaandelen gaan allen nog steeds goed. Uranium blijft qua prijs iets stijgen naar verwachting, de aandelen bleven iets achter, wederom. Energie is nog steeds aan het uitbodemen en hier moeten we geduld bewaren, maar lijkt iets te gaan stijgen. 

Motto blijft: Houdt u nog langer vol en koop in 2023 als er een mooie dip is in de grondstoffen aandelen.

Disclaimer:

Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Neemt u de inhoud dan ook niet als advies om acties te ondernemen. Wij vertellen u alleen wat wij doen met ons geld. Uw investeringen blijft en kost uw geld en blijft dus uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Privacy:

Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.

Reacties zijn gesloten.