De koning van de koper royalty’s

De koning van de koper royalty’s

week 27 / jaar 6

Inleiding

Deze week kijken we naar het metaal dat meestal in de schaduw staat van de edelmetalen. En dat is koper. Onterecht, aangezien dit metaal onze toekomst van elektrificering van de planeet bepaald. Edelmetalen spelen hier ook een belangrijke rol is, maar koper is toch wel het metaal, dat als oliepijpleiding moet gaan dienen, als het om elektrische stroom gaat. We nemen in dit artikel koper dan ook onder de loep. Een unieke positie is, als een bedrijf puur in royalty’s investeert op koper en nikkel. Een bedrijf die deze unieke positie heeft staat beschreven, en kunt u lezen als u een abonnement heeft, op https://investor-assistance-pro.com .

De prijs van koper

De prijs van koper koerst nu rond de $ 3,75 per pond. We hadden aan het begin van het jaar bij https://beleggershulp.nl een voorspelling gegeven dat koper tussen de $ 3,50 en $ 4,00 per pond zou blijven koersen in 2023. Aan het begin van het jaar vloog het metaal gelijk naar een prijs van $ 4,50 en leken we ongelijk te krijgen, maar nu denken we toch gelijk te gaan krijgen. Vooral de economische vooruitzichten van de grote economieën op de wereld lijkt roet in de opmars van de koperprijs te gooien.

Als we naar de grafiek kijken, legt deze er uiterst mooi bij. We moeten echter opmerken dat dit een grafiek is met een periode van 5 jaar, en het zijn dan ook weekgemiddelden. De prijs koerst dan ook iets boven het 200 weeks gemiddelde en rond het 50 weeks gemiddelde. Met de RSI die in het midden koerst verwachten we weinig vuurwerk de komende maanden tot het eind van het jaar. Als we willen kijken hoe koper zich op de korte termijn gedraagt, is een grafiek met een periode van 1 jaar met het 200-daags en 50-daags gemiddelde, beter te bekijken.

In de bovenstaande grafiek is te zien dat de koperprijs net onder het 200-daags en 50-daags gemiddelde koerst. En dat het 50-daags gemiddelde een neergaande trendlijn heeft en het 200-daags gemiddelde snijdt. Dit is een zeer slecht technisch beeld. De RSI bevindt zich op de helft. Onze conclusie is dan ook dat koper ook op de korte termijn niet voor vuurwerk gaat zorgen. Onze prijsverwachting van de rest van het jaar blijft dan tussen de $ 3,50 en $ 4,00 per pond.

Waarom dan toch in koper investeren?

Misschien moeten we dan eerst kijken waar koper allemaal voor nodig is. De toekomst van koper lijkt veelbelovend, aangezien het een metaal is met een breed scala aan toepassingen en een sterke vraag in verschillende industrieën. Hier zijn enkele belangrijke aspecten om te overwegen bij het bespreken van de toekomst van koper:

  1. Duurzaamheid: Koper is een duurzaam metaal dat kan worden gerecycled en hergebruikt zonder kwaliteitsverlies. Dit maakt het aantrekkelijk voor de circulaire economie en de groeiende focus op duurzaamheid. Het gebruik van gerecycled koper kan helpen de druk op natuurlijke bronnen te verminderen.
  2. Elektrificatie en hernieuwbare energie: De overgang naar elektrificatie en hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne- en windenergie, stimuleert de vraag naar koper. Koper wordt veel gebruikt in bedrading, bekabeling en elektrische componenten vanwege zijn uitstekende geleidbaarheid. De groeiende markt voor elektrische voertuigen draagt ook bij aan de vraag naar koper.
  3. Technologische vooruitgang: De voortdurende ontwikkeling van nieuwe technologieën, zoals 5G, Internet of Things (IoT) en elektronica, vereist grote hoeveelheden koper voor de productie van printplaten en bekabeling. Deze technologieën worden steeds meer geïntegreerd in onze samenleving, wat de vraag naar koper in de toekomst zal stimuleren.
  4. Bouwsector: Koper wordt veel gebruikt in de bouwsector vanwege zijn corrosiebestendigheid, duurzaamheid en esthetische eigenschappen. Het wordt gebruikt in leidingen, dakbedekking, gevelbekleding en andere toepassingen. De groeiende bouwsector, vooral in opkomende economieën, zal naar verwachting de vraag naar koper in de toekomst vergroten.
  5. Volatiliteit van de markt: Het is belangrijk op te merken dat de prijs van koper sterk afhankelijk is van de vraag- en aanbodverhoudingen op de wereldmarkt. Factoren zoals economische groei, handelsgeschillen en geopolitieke gebeurtenissen kunnen invloed hebben op de prijsvolatiliteit van koper. Het is moeilijk om exacte voorspellingen te doen over de prijzen op lange termijn.

Over het algemeen lijkt de toekomst van koper veelbelovend, met een groeiende vraag vanuit verschillende sectoren. De duurzaamheid, elektrificatie, technologische vooruitgang en bouwsector zullen naar verwachting de vraag naar koper blijven stimuleren.

Met andere woorden koper is zeker een metaal waar wij in willen investeren aangezien de wereld het nodig heeft voor de vergroening van de planeet. Het is ons dan ook een raadsel waarom, vooral westerse politici, niet meer haast zetten om koper projecten te prioriteren en vergunningen soepeler uit te laten geven. In plaats daarvan werkt men liever tegen en is men bezorgd over het milieu op de korte termijn direct in de buurt van een mijn. Wil men echter serieus met elektrificering van de planeet aan de gang zal men het aanbod op langere termijn moeten uitbreiden. Er zijn berekeningen dat men minimaal 2 x de huidige productie nodig heeft tot het jaar 2050. Dit betekent dat we ieder jaar een kopermijn op de wereld in productie moeten nemen die zich kan meten met een top 10 mijn qua productie. Het duurt nu minimaal 15 jaar en meestal meer dan 30 jaar eer men zo’n mijn goedkeurt zodat het productie kan draaien. Met de huidige mentaliteit en domheid van handelen van de huidige bewindslieden zal dit geen succes worden. Hier durven we wel een taart op te wedden. Men draait hun eigen vergroening targets de nek om. En het probleem is volgens ons, dat ze dit nog niet eens snappen, men is ervan overtuigd dat men heel goed bezig is.

Hoe denkt u dat dit gaat lopen. Juist, niet dus. Men is tegen olie, en een mijn bouwen om metalen uit de grond halen, nee liever niet in mijn achtertuin. Deze mentaliteit verspreidt zich echter over de gehele wereld. Chili is het Saoedi-Arabië van koper. En in Chili is onlangs een nieuw bewind dat kopermijnen om een goede of geen goede reden lastig valt. Het gevolg is, productie daalt naar niveaus van 18 jaar geleden.

Het grote probleem zit dus aan de aanbod zijde op de lange termijn. Op de korte termijn kan de vraag tegenvallen. Maar dit vinden wij niet interessant. Het is vervelend om lang te moeten wachten, maar in dit soort sectoren ontkom je er niet aan. We investeren nu om over een fix aantal jaren te kunnen profiteren. We hebben in ons portfolio bijvoorbeeld een royalty bedrijf dat in koper investeert voor het overgrote deel, en een beetje in nikkel. Wilt u weten welk bedrijf dit is, neem dan een kijkje op https://investor-assistance-pro.com.

De premium leden die reeds een abonnement hebben, kunnen hier inloggen om het aandeel te bekijken onder het kopje “nieuwsbrieven” en de analyse hierop te lezen.

Inloggen premium leden

Voor leden van deze gratis site (blijft zo) raden we aan eens een kijkje te nemen op de nieuwe site. Deze is met de bovenstaande button te bereiken. U kunt alleen niet verder dan de homepagina. Achter deze pagina bouwen we een site op met veel informatie voor beleggers. Om de aandelen te bekijken die wij kopen moet u echter een abonnement bij ons aanschaffen.

U heeft een keuze uit de volgende abonnementen als u op de knop “registreer” drukt. U kunt deze zien in het menu op de pagina https://investor-assistance-pro.com.

 

 

Tip, neem ook eens een kijkje in onze special reports rubriek. Deze kunt u vinden aan de rechter side bar op onze site. Heeft u ook zin op iets op schrift te zetten met als onderwerp alles wat met beleggen te maken heeft, stuur dan een e-mail met het door u gemaakte artikel. Wij zullen hem beoordelen en misschien plaatsen we hem wel op onze site: info@beleggershulp.nl

Huishoudelijke mededelingen:

Een abonnement op onze nieuwsbrieven, wekelijkse updates en updates tussendoor, zijn 100% gratis. Neem daarom een abonnement door hier op te klikken.

We laten niet meer standaard de portfolio als een pdf format in onze wekelijkse updates zien. De reden hiervoor is dat we gemerkt hebben dat de site hiervan traag wordt. U kunt uiteraard wel de portfolio status altijd benaderen, gebruik daarvoor de link achter het kopje “Portfolio Update”. Hier vindt u ook andere updates zoals de 6B (golden egg basket/crypto box/ nucleair bullets & battery metals, ect) en onze highscore lijst van verkochte aandelen. Dit geeft u helaas minder de mogelijkheid om ons te controleren of we het juiste doen en integer de resultaten presenteren. We hebben dan ook de mogelijkheid ingebouwd dat u de rapporten kunt downloaden op onze portfolio pagina.

Verder willen we u op de kleine lettertjes wijzen. We kiezen wel eens voor de woorden, advies, adviseren, ect, ect. We willen u erop wijzen dat we geen financiële adviseurs zijn. We vertellen u louter wat wij doen met ons geld en hierop kunt u uw eigen investeringsbeslissingen nemen. Wij willen dit graag nog een keer benadrukken. Dus doe uw eigen research. We zullen in de toekomst onze woorden voorzichtiger gaan kiezen omdat we ons realiseren dat dit nogal eens verwarring kan opleveren, ook al is dit een gratis nieuwsbrief.

Portfolio update: https://beleggershulp.nl/portfolio/

Uranium daalt nog ietsje door, maar de aandelen lijken wel omhoog te gaan bewegen. De opties die we wilden kopen in deze sector hebben we nog niet allemaal aangeschaft omdat we de prijzen niet iets te hoog vonden staan, misschien dat ze deze week wel aantikken. De edelmetalen hebben waarschijnlijk nog niet de hele daling achter zich en er is nog meer pijn te verwachten. Olie blijft ook op lage prijzen koersen en hangen op het huidige niveau. Al met al wordt er dus ernstig met een recessie rekening gehouden. 

Motto blijft: Houdt u nog langer vol en koop in 2023 als er een mooie dip is in de grondstoffen aandelen.

Disclaimer:

Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Neemt u de inhoud dan ook niet als advies om acties te ondernemen. Wij vertellen u alleen wat wij doen met ons geld. Uw investeringen blijft en kost uw geld en blijft dus uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Privacy:

Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.

Reacties zijn gesloten.