Week 43

Week 43

Elektrische Voertuigen (EV)

De revolutie van elektrische voertuigen is zondermeer onderweg. Mijn overtuiging is dat het allemaal echter niet zo snel gaat als we met zijn allen willen. Waar het echter wel snel zo kunnen gaan is China. De Chinezen zijn de luchtvervuiling zat die hun steden reeds lange tijd heeft, de regering voelt dit en zal er alles aan doen om de vervuiling aan te pakken. Verder heeft China weinig olie en gas grondstoffen en moet deze dus importeren. Indien de regering dus het elektrisch rijden stimuleert slaan ze een aantal vliegen in 1 klap. En dat is precies wat de Chinese regering gaat doen, stimulatie maatregelen invoeren om elektrisch rijden aantrekkelijk te maken.

Waarom hebben we dan Tesla in onze short portfolio staan. De problemen bij Tesla zijn anders, zij hebben bergen met schulden, nu nog weinig concurrentie op EV gebied en problemen op productie gebied. Ik moet echter toegeven dat dhr Musk het toch weer geflikt heeft, het bedrijf maakt nu winst. 1 kwartaal winst en hup de koers stijgt weer tot in den hemel. Deze zag ik niet aankomen. Betekend dit dat Tesla de wereld gaat veroveren? Het antwoordt is wat mij betreft nee. Ze zullen het misschien best aardig doen in de USA en Europa totdat de grote merken in Duitsland het roer omgegooit hebben. Mijn overtuiging is dat Tesla het af gaat leggen tegen de grote jongens in Europa. Maar ook in de USA zijn er nog altijd grote merken zoals Ford, Chrysler, ect, ect. Deze zitten ook niet stil en kunnen auto’s bovendien goedkoper maken dan Tesla.

Hoe zit het met de Aziatische markt? In deze markt bewegen de Chinezen reeds in de goede richting. Er zijn een aantal Chinese automakers die reeds bewegen in de markt. Er aantal ervan zullen overleven. De grootste is nu BYD. Wij richten onze peilen echter op de aanbeveling in deze weekly, en dat is Geely Automobile Holdings (GELYY).

Nooit van gehoord zal u misschien zeggen. Misschien gaat er wel een belletje rinkelen als ik u vertel dat ze een aantal jaar geleden 50% aandeel in Volvo genomen hebben. Ook hebben ze 10% aandeel in Mercedes Benz en 51% aandeel in Lotus. Verder nog bijna 50% in het merk Proton, een automaker in Maleisië. Nu al geen kleine jongen dus en ze acteren anders dan hun Chinese collega’s, nu al op het wereldtoneel. Ik zou zeggen google eens op Geely en u zal verbaast staan wat een mooie auto’s deze maker reeds produceert.

De groeimarges zijn zeer hoog bij Geely, in 2017 was dit 50%. Men verovert dus duidelijk de markt. Deze markt zal voorlopig blijven groeien aangezien er nu relatief nog weinig mensen een auto bezitten. In China is het autobezit nog steeds 3x zo laag als in de USA en 2x zo laag als in Europa (West-Europa 2,5x). De markt is dus lang niet verzadigt. En dit is alleen China. Denkt u eens aan het potentieel van de omringende landen zoals Vietnam, Laos, Cambodja, Indonesië en misschien zelfs het verder weg gelegen India. Een markt van zo’n 4 miljard mensen. Geely is het snelst groeiende merk in deze markt.

Daarom nemen we nu positie in in deze automaker en houden onze short positie in Tesla. Verkoop Tesla bij >$380 met een weging van -1 en koop GELYY met een weging van 0,5 voor <$40. Koop bij als de handelsoorlog met China ervoor zorgt dat GELYY onder de $30 zakt. Neem een stoploss op dit aandeel van 33% vanaf de aankoopprijs.

Aanbeveling: Koop GELYY met een weging van 0,5 voor <$40.

RENDEMENT OP ONS PORTFOLIO

Wat een week en wat hard ging het naar beneden. Onze short portfolio heeft hier niet van kunnen profiteren aangezien dhr Musk besloot om ineens winst te maken, hierdoor vloog de koers van Tesla omhoog. We staan met Tesla nog steeds in de plus, de andere shortpositie SEAS zakte wel netjes, hier staan we echter nog in de min. Goud en zilver hielden zich aardig en zakte iets weg. De rest was echter diepe droefenis. Onze benchmarking, S&P500 en AEX, deed het nog slechter. We noteren nu een verlies van ruim 3 % op de portfolio. We doen het slechter dan de S&P maar een stuk beter dan de AEX, laat dit een schrale troost voor u zijn. We moeten echter nog hard aan het werk aangezien we de 10% winst target voor dit jaar nog moeten halen. Houd koers!

SectorRendement
Base metals & Copper5,0%
Gold & Silver-7,6%
China-3,9%
Uranium-3,1%
Energy-8,5%
Short-6,2%
Dividend Income-6,7%
Cannabis1,2%
Digital Currency0,0%
FGS8,4%
Winst/Verlies 2018-0,6%
Totaal-3,08%

Wilt u zich inschrijven op onze nieuwsbrief, met elke maand aanbevelingen en tips, dat kan hier.
Met vriendelijke groeten, Martin Belder
disclaimer: Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Het is uw geld en blijft uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Reacties zijn gesloten.