Nieuwsbrief volume 11

Nieuwsbrief volume 11

Opties

We handelen alweer een aantal maanden met opties bij beleggershulp.nl. Wij realiseren ons dat het niet altijd makkelijk is om onze adviezen tijdig op te volgen. U zult waarschijnlijk weleens het gevoel krijgen dat wanneer u onze aanbeveling leest te laat te zijn om deze op te volgen aangezien sommige van deze adviezen in een dag verhandeld zijn van verkoop van een put tot het weer kopen hiervan. Daarom willen we in deze nieuwsbrief duidelijk maken dat u niet exact onze adviezen hoeft te volgen. Dit klinkt raar maar dit is het niet. Het gaat er namelijk om dat we u de wijze waarop we handelen duidelijk maken. We geven u de ticker symbolen en de termijn waarin de optie verhandeld wordt. U kunt vervolgens zelf de beste optie uitzoeken en een strategie bepalen wanneer u deze van de hand doet.  Wat u vervolgens exact doet is natuurlijk uw zaak, beleggershulp ziet het als haar taak u daarin te begeleiden en advies te geven.

Verder gaan we in deze nieuwsbrief in op het kopen van putopties. Het wordt langzaam tijd om langdurige putopties te kopen. De strategie die we hanteren proberen we in deze nieuwsbrief aan u duidelijk te maken. Ook hier kunt u natuurlijk uw eigen weg kiezen, wij proberen u echter zo goed mogelijk van advies te voorzien.

Het verkopen van putopties

Deze strategie passen we reeds enkele maanden toe bij beleggershulp.nl en met groot succes. Hier komen we later op terug. Zoals gezegd het gaat er niet om dat u exact onze adviezen opvolgt maar meer op de wijze waarop en de timing waarin we putopties verkopen en weer terugkopen. Het element timing is hierbij het lastigste, maar als u de algemene regels volgt die beleggershulp u aanreikt moet u een eind komen. Samengevat kan gezegd worden dat we van goede aandelen (fundamentele analyse) opties verkopen indien het sentiment het slechts is en dat, met opties van een korte looptijd. Pak hierbij kleine winsten, als u 25 euro of meer verdiend heeft, pak de winst dan, er zijn echt genoeg ander kansen. Met 40x handelen in een jaar heeft u dan 1000 euro te pakken. Ik ga uit van een portfolio van 25.000. Met een portfolio van deze hoogte heeft u een rendement van 4% per jaar. Vind u dit niet veel? Dan moet u zich bedenken dat het gaat om bijverdienen en niet om de hoofdzaak van de winst op uw portfolio. Hoofdzakelijk in opties handelen raden wij u echt af. Ga niet handelen als een professional tenzij u dit bent natuurlijk. Opties zijn zeer lastig goed te verhandelen en hebben een hoog risicoprofiel, ga dus niet spelen met u geld maar volg a.u.b. onze adviezen op. Anders kunt u het echt veel geld gaan kosten.

Om zo min mogelijk geld te verliezen met een zo laag mogelijk risico, met het doel om geld te verdienen, kunt u het beste de volgende regels volgen:

 1. Verkoop putopties alleen van de beste bedrijven. Denk aan Microsoft, Apple, General Mills, Ralph Lauren, Hersey, Disney, Mastercard, Visa, Exxon, Royal Dutch Shell, Unilever, Phillips, Cisco, Qualcomm, Facebook, ect, ect, ect. Bedrijven met een uitstekende balans en groeipotentie. De groeipotentie moet hier steady zijn, dus liever 1% per jaar dan 1 jaar 9% en het andere jaar -8%. Uitzonderingen hierbij zijn grondstofbedrijven die wereldwijd opereren en die van zeer grote omvang zijn en dus waarschijnlijk niet om zullen vallen, veelal bedrijven in de energiesector of mijnbouwsector. Voorbeelden hierbij zijn BHP Billiton, Rio Tinto, Freeport McMoran, EOG resources, Franco Nevada, Wheathon Precious Metals, ect, ect, ect. Kijk bij dit soort bedrijven uit, verkoop van deze bedrijven alleen putopties indien de aandelen minimaal zo’n 25% gezakt is en dat het sentiment haast niet slechter kan. De waarde van de VIX omschreven in punt 2 is in dit geval niet iets waar je naar moet kijken, deze regel geld in dit geval niet.
 2. Verkoop putopties van de bovenstaande bedrijven bij een VIX van >20. Dat wil zeggen dat de emotie volop in de markt zit en men angstig is, vaak is de beurs dan gezakt, bij een daling van ongeveer 10% is het vrij veilig om hierbij putopties te verkopen. Het voordeel is dat de premies die ontvangen worden vrij hoog zijn. Indien de beurs opveert stijgen de prijzen van de onderliggende aandelen en kan men de opties voor een lagere prijs terugkopen. Zodoende kan er winst gemaakt worden. Bij grondstofaandelen, zie tweede deel van punt 1, gaat deze vlieger niet op. Vergeet bij dit soort aandelen de VIX en concentreer je op een daling van het aandeel zelf van minimaal 25% over een jaar gezien.

Men kan ervoor kiezen om meerdere keren te verkopen indien na het opveren de prijs van het aandeel opnieuw zakt en dus ook bij een opgaande trend, op dagen waarop de koers zakt, opnieuw putopties te verkopen.

Uitzondering op deze regel is wanneer de bullmarket ten einde is. Dit is zeer moeilijk te bepalen maar indien de volatiliteit zodanig in de markt is geweest dat de beurs in 1 jaar ongeveer 5x 10% is gedaald dan is er een grote kans dat er een bearmarket aankomt van meerdere jaren. Ook als nu de markt meer dan 3x 10% is gedaald en daarna als een raket stijgt waarbij P/E ratios van gemiddeld meer dan 22 worden betaald moet men oppassen en liever geen putopties meer verkopen want er is dan grote kans dat een bearmarket aanstaande is. In een bearmarket wil je niet met de verkochte putopties blijven zitten. Medicijn is in dit geval echt je verlies te pakken, hoe zwaar dit ook is.

 1. Wie het kleine niet eert is het grote niet weert. Neem dus met kleine winsten genoegen, 25 euro is dan genoeg indien een portfolio van 25.000 euro wordt aangehouden. Zorg er in dit geval voor dat de premie die men ontvangt minimaal 100 euro is zodat bij 25% winst de putoptie teruggekocht kan worden. Indien een portfolio van 100.000 euro wordt beheerd kunnen er voor totaal aan 4.000 euro aan opties verhandeld worden.
 2. Verkoop nooit meer dan 1000 euro aan premies tegelijkertijd. Indien je 4 openstaande verkochte putopties hebt in je portfolio mogen deze dan niet meer dan 250 euro aan premie bevatten. Indien je 1 van deze opties teruggekocht hebt dan zou je weer bijvoorbeeld 2 putopties van max 125 euro premie erbij kunnen verkopen.
 3. Probeer altijd minimaal 10% marge te houden. Verkoop met een strike prijs van ongeveer 10% onder de huidige prijs van het aandeel. Zodoende kan de prijs van het aandeel met 10% zakken plus de hoogte van de premie eer het echt pijn te doen.
 4. Verkoop de putopties met een termijn van 2-6 maanden afloop. Het liefst op 3 maanden mikken.

Het kopen van putopties

Deze strategie hebben we tot nu toe nog niet toegepast. Indien de markt op zijn top is en we dreigen een bearmarket in te gaan, zullen we deze strategie steeds meer gaan toepassen en de vorige strategie steeds minder gaan toepassen. Ook hier is de timing uiterst lastig. We zoeken hier bedrijven uit die tijdens de laatste fase van de bullmarket al moeite hebben met een opwaartse trend. Bedrijven die veel schulden hebben en uit de gratie zijn bij beleggers. We hebben 2 bedrijven op het oog, hier komen we op terug. De strategie die we toepassen is het kopen van putopties van zwakke bedrijven (fundamentele analyse) met een lange termijn, minimaal 12 maanden tot 24 maanden.

We zullen deze strategie gebruiken om onze portfolio te hedgen. M.a.w. onze verlies gaan afdekken door de winst van de opties af te romen bij een flinke daling van de beurs met als doel het totale verlies te beperken. Het kan zodoende in dezelfde hoek worden gezet als het short gaan op aandelen.

Ook bij deze optiestrategie hebben we een aantal regels opgesteld waar we ons zo veel mogelijk aan willen houden

 1. Koop putopties van slecht presterende bedrijven. We zullen een lijst maken in de loop van de tijd waarbij we de putopties zo veel mogelijk timen tegen de top van de bullmarket aan.
 2. Koop de putopties indien de VIX <14 staat. Het liefst nog lager, dan zijn de premies die betaald moeten worden een stuk lager.
 3. Neem hierbij geen genoegen met kleine winsten maar verkoop de opties pas als de beurs met minimaal 25-30% is gezakt.
 4. Koop opties met een flink lagere strike prijs dan de huidige aandelenprijs. Zodoende is de premie die betaald moet worden het laagst en de winst het grootst als de markt flink gaat dalen. 30% lagere prijs is hierbij geen uitzondering.
 5. Houd bij deze strategie ook de 1000 euro grens aan bij een portfolio van 25.000 euro. Tel hierbij de ontvangen premies van de voorgaande strategie op. Indien een portfolio van 100.000 euro wordt beheerd kunnen er voor totaal aan 4.000 euro aan opties verhandeld worden.
 6. Koop putopties van minimaal 12-24 maanden aflooptijd. Koop ze zo goedkoop mogelijk als de markt op de top staat.                                                                                                                                                                                                          

Watchlist te kopen putopties

 • SNAP, SNAP INC
 • HTZ, Hertz Global Holdings

We zullen deze watchlist gaan vullen en u tijdig inseinen wanneer deze opties aan te schaffen

Resultaten van de opties die we tot nu toe verhandeld hebben

We staan op nu op ruim 75% winst met een weging van 1. Dit betekend dat we ongeveer op een portfolio van 25.000 euro een winst hebben gerealiseerd van 750 euro. Lang niet slecht voor een paar maanden werk. Verder is de winrate opgeklommen naar 96%. Dat betekend dat we in de 24 optietrades die we tot nu gedaan hebben in 96% van de gevallen winst hebben gerealiseerd. We zijn dan ook terecht trots op dit resultaat. Hieronder staat de tabel met alle verhandelingen. 1 trade staat nog open van 117 euro, de rest is allemaal gesloten. We hebben dus nog 883 euro ruimte om te verhandelen.

2018 optie winsten/verliezen
Ticker
Soort
Strike
Date
sell/buy
buy price
sell price
Winst/Verlies
to do
win
RDSA
put
28
19-10-18
-1
59
49
5,2
FIN
1
MA
put
180
21-09-18
-1
114
81
28,2
FIN
1
V
put
125
21-09-18
-1
75
46
24,2
FIN
1
BBL
put
40
21-09-18
-1
90
65
20,2
FIN
1
RIO
put
47,5
19-10-18
-1
135
106
24,2
FIN
1
FB
put
162,5
28-09-18
-1
95
65
25,2
FIN
1
FB
call
197,5
28-09-18
-1
160
5
150,2
FIN
1
AAPL
put
195,0
19-10-18
-1
122
90
27,2
FIN
1
AAPL
call
235,0
19-10-18
-1
97
167
-74,8
FIN
loss
MA
put
185,0
19-10-18
-1
119
85
29,2
FIN
1
RL
put
125,0
19-10-18
-1
139
115
19,2
FIN
1
SCCO
put
37,0
15-03-19
-1
165
135
25,2
FIN
1
CVS
put
65,0
21-12-18
-1
95
60
30,2
FIN
1
DIS
put
100,0
21-12-18
-1
105
60
40,2
FIN
1
V
put
120,0
21-12-18
-1
120
80
35,2
FIN
1
MSFT
put
95,0
21-12-18
-1
140
82
53,2
FIN
1
V
put
120,0
19-01-19
-1
150
107
38,2
FIN
1
MSFT
put
95,0
19-01-19
-1
165
130
30,2
FIN
1
MA
put
170,0
19-01-19
-1
185
142
38,2
FIN
1
V
put
120,0
21-12-18
-1
118
78
35,2
BB
1
XOM
put
72,5
18-04-19
-1
213
150
58,2
BB
1
MSFT
put
95,0
21-12-18
-1
138
98
35,2
BB
1
MA
put
175,0
21-12-18
-1
186
140
41,2
BB
1
CSCO
put
41,0
23-12-18
-1
108
80
23,2
BB
1
QCOM
put
57,5
21-12-18
-1
117
117
-4,8
Totaal
75,7%
757
Winrate:
96%
1
23
Commentaar:
FIN= Finito, de optie is gesloten bij beleggershulp, advies is om optie te sluiten in de portfolio.
BB = Buy back een geschreven call of put
SELL = Verkoop een gekochte optie

Aanbevelingen deze maand:

 • Koop GELYY onder de $40 met een weging van 0,5
 • Koop ACBFF onder de $11 met een weging van 0,125

Portfolio updates

Deze maand was dramatisch, niet alleen voor onze portfolio maar voor de gehele markt. Base Metals & Copper sector doet het nog steeds goed en lijkt weer iets te herstellen na de enorme dreun. De Gold&Silver Royalties hebben de weg naar boven nog niet gevonden, net als de Gold en Silver Miners. We denken echter nog steeds dat de stijging bij goud en zilver eraan zit te komen, eind van het jaar kunnen we nog een dip krijgen vanwege tax-loss selling. Ook de sector dividend income is gezakt en staat nu in de min. De sector China noteert een kleine min, onze nieuwe aankoop Geely is goed van start gegaan. Ook in de Uranium sector hebben we een kleine min, we verwachten een klapper in deze sector in de toekomst. De Cannabis sector zakte flink weg, we hebben in Canopy winst genomen. De sector Digital Currency net als de nieuwste sector EV-metals staat op een klein, niet noemenswaardig verlies. Het devies blijft, houd koers.

Portfolio overzicht

Beleggershulp portfolio                         prices: 02-11-2018
Investment
Ticker
Buy date
Buy price
Price
Div.
Return
Weging
B/H/S
Stop
Base metals & Copper
BHP Billiton
BBL
02-01-18
        40,35
          41,91
2,36
10%
1,0
H
       30,26
RIO Tinto
RIO
02-01-18
        52,98
          50,82
3,07
2%
1,0
H
       39,74
Nevsun Resources
NSU
02-01-18
           2,47
            4,48
0
81%
0,2
H
         1,24
Gold&Silver Royalties
Franco Nevada
FNV
02-01-18
        79,12
          65,18
0,71
-17%
1,0
B
       59,34
Sandstorm Gold
SAND
02-01-18
           5,03
            3,82
0
-24%
0,4
B
         3,32
Osisko Gold Royalties
OR^
28-03-18
        12,50
          10,56
0,15
-14%
1,0
B
         9,38
Royal Gold
RGLD
21-09-18
        77,00
          76,76
0
0%
1,0
B
       57,75
Gold & Silver Miners
Pretium Resources Inc
PVG
09-02-18
           6,75
            8,13
0
20%
0,2
H
         3,38
Junior Gold Miners ETF
GDXJ
09-02-18
        30,75
          28,09
0
-9%
1,0
B
       23,06
First Majestic Silver
AG
28-03-18
           6,11
            5,92
0
-3%
0,2
B
         3,06
Novo Resources Corp
NVO^
31-05-18
           4,00
            2,02
0
-50%
0,2
B
         2,00
Artemis resources
ARV^^
01-06-18
           0,20
            0,14
0
-28%
0,2
B
         0,10
Dividend Income
Gamco Global G&Nat res
GGN
02-01-18
           5,00
            4,22
0,5
-6%
3,0
H
         3,30
Macquire Infrastructure Compagny
MIC
20-04-18
        39,21
          38,78
2,0
4%
1,0
H
       29,41
Two Harbers Investerment Corp
TWO
20-04-18
        15,66
          14,73
0,94
0%
1,0
H
       11,75
Colgate Palmolive
CL
30-06-18
        64,81
          60,29
0,42
-6%
0,5
H
       48,61
Sprott Inc
SII
17-09-18
           3,08
            3,02
0
-2%
2,0
B
         2,03
China
China Water affairs
CWAFF
17-09-18
1,08
0,975
0
-10%
0,5
B
         0,71
Geely Automobile Holdings
GELYY
29-10-18
36
42,59
0
18%
0,5
B
       23,76
Uranium
Uranium Energy Corp
UEC
02-01-18
           1,85
            1,33
0
-28%
0,4
B
         0,93
Cameco
CCJ
02-01-18
           9,49
          11,14
0
17%
1,0
H
         7,12
NexGen Energy Ltd
NXE
02-01-18
           2,71
            2,14
0
-21%
0,2
B
         1,36
Fission Uranium Corp
FCU^
02-01-18
           0,78
            0,68
0
-13%
0,2
B
         0,39
Ur-Energy
URG
01-10-18
           0,80
            0,70
0
-13%
0,2
B
         0,40
Energy
Royal Dutch Shell
RDSA
02-01-18
        27,98
          27,36
1,17
2%
1,0
H
       20,99
High-Crush Partners LP
HCLP
31-07-18
        12,37
            6,85
0,98
-37%
0,6
B
         6,19
Short
Tesla
TSLA
23-02-18
      353,00
346,41
0
2%
1,0
H
nvt
SeaWorld Entertainment Inc
SEAS
13-07-18
        22,00
26,90
0
-22%
1,0
H
nvt
Cannabis
Innovative Industrial Properties
IIPR
25-04-18
        32,32
          40,89
0,6
28%
0,5
H
       21,56
Aurora Cannabis Inc
ACBFF
15-10-18
10,8
8,69
0
-20%
0,125
H
5,4
Cannabis Wheathon
CBWTF
25-04-18
1,15
0,73
0
-37%
0,25
B
0,575
Pure Global
PURE
19-08-18
0,28
0,28
0
0%
0,2
H
0,14
Digital currency
Bitcoin
07-09-18
5558,56
5569,03
0
0%
0,5
B
2779,28
Litecoin
07-09-18
45,76
44,65
0
-2%
0,5
B
22,88
EV-metals
Cobalt 27 Capital Corp
KBLT^
10-10-18
5,12
5,15
0
1%
0,2
B
3,41
eCobalt Solutions
ECS^
11-10-18
0,7
0,63
0
-10%
0,2
B
0,47
Lundin Mining Corp
LUN^
11-10-18
5,96
5,80
0
-3%
0,2
B
3,97
FGS
Canopy Growth Compagny
WEED^
15-10-18
30,3
48,92
0
61%
0,125
Opties
Opties 2018
75,7%
1,0
Totaal
-51%
25,3
gem
-2,00%
H/M/L = Hoog/Midden/Laag risico aandeel wordt uitgedrukt in de weging van het aandeell, b.v. Bij een portfolio met $25.000 geef je resp. $1000/400/200 uit bij een weging van 1,0/0,4/0,2.
B/H/S = Buy/Hold/Sell. Buy= aandeel kan nog steeds gekocht worden, Hold= niet kopen/verkopen, Sell= verkopen
^ = Aandelen geprijsd in CAD. Andere aandelen zijn allen in USD geprijsd.
^^= Aandelen geprijsd in AUD.

Gerealiseerde Winsten en Verliezen vanaf 01-01-2018

Gerealiseerde winsten/verliezen
Investment
Ticker
Sell date
Buy price
Sell Price
Div.
Return
weging
iPath Bloomberg Cocoa
NIB
04-04-18
        23,79
          30,36
0
28%
       1,00
iPath Bloomberg Coffee
JO
04-04-18
        15,31
          14,14
0
-8%
       1,00
iPath Bloomberg Sugar
SGG
04-04-18
        26,71
          24,40
0
-9%
       1,00
Frontier Communications
FTR
04-05-18
        11,34
7,68
0
32%
0,50
Hertz Global Holdings
HTZ
04-05-18
        21,37
14,47
0
32%
0,50
VanEck Vectors Rare Earth
REMX
02-03-18
        29,84
22,38
0
-25%
1,0
MS China A Share Fund
CAF
02-01-18
        22,12
          21,84
0
-1%
1,0
FTSE China 25 Index F
FXI
02-01-18
        47,58
          43,38
0
-9%
1,0
GX China Consumer
CHIQ
02-01-18
        18,90
          16,82
0
-11%
1,0
Proshare Ultra FTSE China50
XPP
09-02-18
        82,38
          71,96
0
-13%
1,0
Ivanhoe Mines
IVN
16-08-18
           4,17
2,09
0
-50%
0,2
Wheathon Precious Metals
WPM
04-09-18
        22,24
16,68
0,27
-24%
1,0
Kobalt 27 corp
KBLT
07-09-18
        10,25
5,13
0
-50%
0,2
Canopy Growth Compagny
WEED^
25-04-18
30,3
70,90
0
134%
0,125
Naspers
NPSNY
02-01-18
        58,10
          38,35
0
-34%
0,4
Totaal
-6%
     10,93
Gerealiseerde winst/verlies = (Totale Return/totale weging) =
-0,6%

Benchmarking

Onze portfolio presteert slechter dan de S&P 500 en iets beter dan de AEX. De slachting in de grondstoffen laten diepe sporen na in ons portfolio. Toch blijven we geloof in onze beleggingen houden en denken dat er verbetering aankomt, dit moet zich vooral in Q1 2019 laten zien.

Disclaimer:

Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Het is uw geld en blijft uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Privacy:

Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.

[pdf id=793]