Week 34

Week 34

Short squeeze in Goud?

Goud is de laatste maand wel heel hard onderuit gegaan. Dit heeft hoofdzakelijk met de dollar te maken. Wat er echter precies allemaal achter een daling in de goudprijs schuilt is voor een analist altijd moeilijk te achterhalen. Fundamenteel is er niets aan het verhaal gewijzigd, fundamenteel gezien zou het logisch zijn dat goud stijgt. Maar tussen wat zou moeten en daadwerkelijk gebeurt zit helaas nog een zeer groot verschil. Ik wijt dit aan sentiment. Het sentiment is zo bar slecht jegens goud dat er nauwelijks meer spelers zijn die verkopen. Het sentiment heeft naar mijn idee de prijs doen dalen. Komt hier nu eindelijk een einde aan? Ik vermoed van wel.

Om dit te onderbouwen kunnen we het beste de goudprijs vergelijken met het Commitment of Traders report (COT).

In het COT (zie onderste deel van de grafiek) is de Managed Money positie het meest interessant. Zowel voor goud als voor het COT heb ik de 5 jaars grafiek erbij gepakt. Het middelste gedeelte van de grafiek is het volume waarmee gehandeld wordt, deze zullen we niet gebruiken bij deze analyse. De COT laat de future contracten zien. De COT van Managed Money (hoofdzakelijk grote hedgefunds) wordt hier door de blauwe lijn weergegeven.  Indien de blauwe lijn >0 is dan zijn er meer long dan short contracten, indien de blauwe lijn <0 is dan zijn er meer short contracten dan long contracten. Misschien ten overvloede maar als je een short contract neemt dan verwacht je dat de markt (hierbij de goudprijs) gaat dalen.

In de bovenstaande grafiek heb ik een aantal groene lijnen getrokken. Telkens als de Managed Money posities bij 0 of eronder komen (m.a.w. er zijn netto meer short posities) dan daalt de goudprijs en vormt een bodem. De groene lijnen geven de belangrijkste dieptepunten van de goudprijs en de hoogste short posities van de hedge funds weer. De laatste keer dat de Managed Money positie ver onder het 0 punt daalde was eind 2015. De netto short positie was toen ongeveer 25.000 contracten. De goudprijs daalde tot $1050. Nu is de netto short positie 90.000 contracten. Nog nooit in de afgelopen 15 jaar is deze positie zo hoog geweest (zie meest rechtse groene lijn).

Het leuke is dat bij iedere groene lijn (lees er is een belangrijke netto short positie) een periode volgt van sterk herstel van de goudprijs. Dit komt doordat de hedgefunds hun shortposities moeten afbouwen indien de prijs stijgt van goud. Indien dit steeds meer partijen gaan doen dan zal de prijs sneller stijgen (omdat er immers contracten gekocht worden) waardoor steeds meer hedge funds genoodzaakt worden hun short posities terug te kopen zodat de verliezen niet te sterk oplopen. Dit noemt men een short squeeze. Telkens wanneer er een short squeeze in de markt is dan stijgt de prijs van goud sterk, zie de periode rechts van iedere groene lijn.

Wat we verder zien is dat wanneer er een netto long positie is van >150.000 dan is er een grote kans dat de goudprijs gaat dalen. Zie de gele gebieden in de grafiek. De laatste jaren ligt dit bij 200.000 contracten. 

Beleggershulp gaat het COT voortaan gebruiken voor aankoopmomenten en verkoopmomenten van de goud en zilver posities in haar portfolio. De truc is, volgens beleggershulp, om goud en zilvermijnen te kopen indien de short positie <0 is en de aandelen te verkopen als er meer dan 150.000 contracten zijn. Nu is dus een goed moment om te kopen. Indien u nog geen goudmijnaandelen in uw portfolio heeft dan raad Beleggershulp u aan deze zo snel mogelijk aan te schaffen. Dit betekent niet dat de goudprijs niet verder kan gaan zakken. De kans acht ik echter klein, op basis van het COT, de kans op een Short Squeeze acht ik nu groter.

RENDEMENT OP ONS PORTFOLIO

Deze week, en vooral vrijdag is de zon weer iets gaan schijnen voor onze portfolio. De grondstoffen zaten weer in de lift, alhoewel goud en zilver nog matig presteerde. Volgens onze analyse gaat hier verandering in komen. Cannabis aandelen doen het zeer goed. 1 Cannabis aandeel staat nu op 93% winst. Bij 100% winst adviseren wij op de helft van u aandelen te verkopen en de andere helft te houden. Op deze manier heeft u de aandelen gratis en kunt u blijven profiteren van de verder stijging. Verder doen onze short posities het minder goed, ik denk dat dit echter met wat geduld goed komt. Voor de totale portfolio staan we nog net iets in de min, een sterke verbetering t.o.v. vorige week.

Houd koers!

SectorRendement
Base metals & Copper5,3%
Gold & Silver-7,0%
China-6,1%
Uranium-1,6%
Energy5,5%
Short-8,5%
Special Materials-14,1%
Dividend Income9,6%
Cannabis8,0%
Winst/Verlies 2018-0,4%
Totaal-0,32%

Wilt u zich inschrijven op onze nieuwsbrief, met elke maand aanbevelingen en tips, dat kan hier.
Met vriendelijke groeten , Martin Belder
disclaimer: Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Het is uw geld en blijft uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Reacties zijn gesloten.