Week 20

Week 20

Opwaartse trend goud nog intact?

Goud zit alweer een tijdje in de hoek waar de klappen vallen. Door de stijgende dollar zakt de goudprijs tijdelijk tot onder de $1300 weg. Om de vraag van het artikel te benaderen kunnen we echter beter alles buiten beschouwing laten en zuiver kijken naar de grafiek van goud. Hiervoor heb een 3 grafieken uitgekozen, een 1 jaars korte termijn grafiek, een middellange 5 jaars grafiek, en een zeer lange 28 jaars grafiek.

De trend van goud over het afgelopen jaar:

Als men naar de trend kijkt van het afgelopen jaar dan vallen een paar dingen op. De opwaartse trend is nog in tact en goud bevindt zich nu op de bodem van het trendkanaal. De RSI is laag, dit duidt meestal op een koopsignaal als deze onder de 30 is. Wat mij niet bevalt is dat de RSI neerwaarts getrend is over de laatste maanden. Dat wil zeggen dat de hoogste toppen steeds minder hoog worden en de diepste dalen steeds dieper. Wil goud weer gaan stijgen (een opwaartse trend hervatten althans) zal dit naar mijn idee dus eerst moeten ombuigen. Ik verwacht dus de komende maanden nog geen vuurwerk. De hardnekkige weerstand zit op een zone van $1350-$1360.

De trend van goud over de afgelopen 5 jaar:

Als men naar de trend kijkt van de afgelopen 5 jaar dan vallen een paar dingen op. De opwaartse trend is nog in tact en goud bevindt zich ook hier op de bodem van het opwaartse trendkanaal. De RSI zit net boven de 40, dit duidt nog niet op de direct koopsignaal maar de laatste 2 keer is de trend wel zo geweest dat een hogere RSI mogelijk was. Echt overtuigend is de trend van de RSI niet en kiest dus geen directe richting. Ook hier zien we een hardnekkig weerstandsniveau op $1350-$1360.

De trend van goud over de afgelopen 20 jaar:

Als men naar de trend kijkt van de afgelopen 20 jaar dan vallen een paar dingen op. De opwaartse trend is nog in tact en goud bevindt zich ook hier op de bodem van het trendkanaal. De RSI zit ook in een mooie opwaartse trend en noteert neutraal net boven de 50. Wat mooi te zien is dat als de RSI boven de 75 en de 80 aantikt in de 20 jaars trend een verkoopmoment is aangebroken en men beter goud tijdelijk van de hand kan doen om het vervolgens op niveaus onder de 50 weer bij te kopen.

Eindconclusie:

Goud zit nog steeds in een opwaartse trend. Het is echter wel zaak dat goud niet onder de $1270 zakt, anders wordt de uptrend zwakker en kan misschien ombuigen naar een neerwaarste trend. Verder moet goud de komende 2 jaar eindelijk eens kleur gaan bekennen en boven de hardnekkige weerstandszone van $1350-$1360 uit gaan breken. Ik hoop dit, dit jaar nog te zien maar ik vrees dat we langer geduld moeten hebben. Voor nu in mijn advies houd fysiek goud en zilver aan, en koop de beste goud- en zilvermijn bedrijven die er zijn, accepteer enig verlies om later vele %- ten winst te kunnen realiseren. Goud is een lange termijn spel, zorg ervoor dat u uw emoties niet te veel laat spelen.

Rendement op ons portfolio

Ons portfolio heeft het deze week over de gehele linie matig gedaan. Wat opvalt is dat de Base metals & Copper aandelen blijven stijgen en noteren een vette + boven de 9%. Ook Energy en de Short portfolio doen het goed. Zwakke broeders in de portfolio zijn Goud, China, en Uranium. Deze 3 portfolio’s staan nog positief maar kwakkelen een beetje voort, dan weer een aantal procenten daling dan weer een paar procenten stijging. Cannabis doet het voorlopig goed met een mooie + van 3,5%. Vooral omdat dit op een zeer korte termijn gerealiseerd is.

SectorRendement
Base metals & Copper9,1%
Gold & Silver0,0%
China2,0%
Uranium1,5%
Energy13,3%
Short14,3%
Special Materials-3,5%
Dividend Income1,1%
Cannabis3,5%
Winst/Verlies 201811,3%
Totaal5,2%

Wilt u zich inschrijven op onze nieuwsbrief, met elke maand aanbevelingen en tips, dat kan hier.

Met vriendelijke groeten ,     Martin Belder

disclaimer: Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Het is uw geld en blijft uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

 

 

Reacties zijn gesloten.