Week 19

Week 19

BHP Billiton

 

Deze week lichten we 1 bedrijf eruit dat we in ons portfolio opgenomen hebben. Ik zal u trachten te overtuigen om dit aandeel te houden en als u het nog niet heeft aangeschaft dit op de dips te kopen.

BHP Billiton is het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld. Ze bezitten mijnen over de gehele wereld en allen mijnen die ‘s werelds meest productieve en winstgevende zijn. De grondstoffenmarkt heeft een geweldige dip gekend vanaf 2008. Ook heeft dit bedrijf hier behoorlijk wat last van gehad. Zo is de koers van het aandeel gedaald vanaf zo’n 84 euro in mei 2011 tot zo’n 19 euro in januari 2016. Dit is een daling van zo’n 75%. Waarom vind je het dan zo’n geweldig bedrijf hoor ik u nu zeggen. De reden waarom ik dit een van de beste grondstofbedrijven in de wereld vind is omdat het tijdens deze enorme dips robuust blijft en het hoofd boven water houdt. Dit geeft ons de kans om indien de grondstoffenmarkt ons beter gezind is om te investeren en geduldig te wachten totdat de koersen gaan stijgen. Als u b.v. in januari 2016 had ingestapt had u nu een winst gerealiseerd van zo’n 135%. Zelf ben ik ingestapt op 28 euro en heb dus een rendement van >60%. Dit is echter zonder dividend. Het dividend wat BBL u nu geeft is ruim 4%. Op mijn investering is het echter 7% dividend op de kostprijs. Ik laat u dit rekenvoorbeeld niet zien om op te scheppen of om de kers op de taart te laten zien van de beleggershulp portfolio. Ik laat u dit zien om te te tonen wat voor rendementen u kan halen door op een goed moment in te stappen in de grondstoffenmarkt. Bij beleggershulp hebben we sinds januari 2018 een rendement van 17% op dit aandeel inclusief dividend. Ik ben er van overtuigd dat dit aandeel verder blijft stijgen tot >100% inclusief dividend.

De grondstoffenmarkt zit weliswaar in een stijgende trend maar ik denk dat de trend pas net begonnen is. BHP heeft de volgende grondstoffen in haar portfolio, zie de onderstaande tabel. Belangrijk zijn hier koper, ijzer, olie en kolen. De bullmarket in koper moet nog gaan starten en hierbij is de elektrische revolutie de belangrijkste trend. Hoe sneller deze zich vormt hoe sneller BBL hiervan profiteert. IJzer heeft de wereld altijd nodig en met de ontwikkelingen in China, India en de rest van Azië zal de productie van ijzer alleen maar toe moeten nemen. Kolen zitten in de hoek waar de klappen vallen sinds korte tijd. Dit is echter niet altijd terecht aangezien kolen ook vaak gebruikt worden om ijzer te produceren. Verder zal de wereld en vooral Azie toch energie nodig hebben en die moet ergens vandaan komen. BHP zit met haar kolen uitstekend gepositioneerd. Dit komt omdat dit voor een deel een Australisch bedrijf was, het andere deel is Engels. Australië ligt ten opzichte van de rest van de wereld vrij dicht bij China. Olie is een ander belangrijk deel van de portfolio van BBL. Zij hebben grote hoeveelheden aan Shale activa op hun balans. Activitische aandeelhouders willen dat BHP haar Shale activiteiten afsplitsen van het bedrijf. De leiding van BHP wil dit echter nog niet. Ik denk dat ze gelijk hebben. Verkopen op het volgende hoogtepunt in de prijs van olie zou een veel verstandigere keuze zijn.

1 grondstof die BHP niet in dit overzicht laat zien in uranium. Dit is waarschijnlijk omdat voor BHP dit nog geen 1% van haar omzet haalt uit deze grondstof. De uraniummarkt is ten opzichte van de andere grondstofmarkten een relatief kleine markt. Toch staat BHP op de 4de plaats van grootste producent van uranium van de wereld en op de 2de plaats van de grootste uraniummijn qua reserves in de wereld. Alleen CCJ (Cameco) heeft een grotere mijn. Indien de prijs van uranium door het dak gaat, kan BHP haar productie opschroeven en uranium een groter deel van hun winst laten uitmaken.

Er zit volgens mij nog voldoende muziek in het aandeel. Mijn advies is, als u BBL reeds in uw portfolio heeft, dit aandeel stevig vast te houden en een trailing stop order van 25% op dit aandeel te houden. Als u het aandeel nog niet heeft gekocht dan raad ik u aan om BBL te kopen op de dips. Houd een weging aan van 1. Dit aandeel kan nog minmaal 80% hoger.

 

Rendement op ons portfolio

Ons portfolio heeft het deze week over de gehele linie goed gedaan, alleen de edelmetalen blijven een beetje achter en de speciale metalen staan nog in de min. Vooral de Base metals & Copper portfolio stegen flink. In dit portfolio zit ook BHP het onderwerp van deze weekly. Een andere grote stijger waren de aandelen waarop we Short zijn gegaan. Tesla blijft een beetje hangen maar HTZ en FTR, de nieuwe aanbevelingen van 1 week geleden in de nieuwsbrief van Mei daalden beide flink waardoor we hier meer dan 15% winst scoren in 1 week tijd. Moto blijft houd koers. Indien u iets bij wilt kopen kan dit naar mijn oordeel het best in de uranium sector. We zijn reeds een nieuw aandeel op het spoor gekomen, via een andere adviseur. We onderzoeken op dit moment of hij hierin een opportunity heeft ontdekt, indien dit zo is kopen we dit aandeel waarschijnlijk nog in mei.

SectorRendement
Base metals & Copper8,1%
Gold & Silver1,9%
China2,7%
Uranium2,1%
Energy10,0%
Short11,2%
Special Materials-3,2%
Dividend Income2,4%
Cannabis2,0%
Winst/Verlies 201811,3%
Totaal4,9%

 

Wilt u zich inschrijven op onze nieuwsbrief, met elke maand aanbevelingen en tips, dat kan hier.

Met vriendelijke groeten ,     Martin Belder

disclaimer: Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Het is uw geld en blijft uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

 

 

Reacties zijn gesloten.