Tesla, kopen of verkopen ?

Tesla, kopen of verkopen ?

week 43 / jaar 2

Bij beleggershulp hebben we u geadviseerd om Tesla te shorten boven de $250 in onze laatste nieuwsbrief. We moeten benadrukken altijd te wachten op een officiële bevestiging van een update naar onze nieuwsbrief lezers. We sturen namelijk altijd een aparte mail naar onze abonnees (nog altijd gratis) als we tot aankoop of verkoop zijn overgegaan. Deze hebben we tot nu toe nog niet gegeven. Deze gaan we echter ook nog niet geven en veranderen ons advies naar:

Verkoop aandelen met een weging van 0,5 bij tot een totale weging van 1,0 en met een aandelenprijs van >$350

Waarom veranderen we ons advies? Omdat het sentiment rondom Tesla veranderd is. Dit aangezien Tesla opeens winst maakt. Waar dit vandaan komt is ons een raadsel maar dit is wat het bedrijf naar buiten brengt en voorlopig moeten we dit als waarheid nemen. Het is te hopen dat Tesla geen boekhoudkundige truc of zelfs fraude heeft gepleegd. Wat veranderd dit aan onze zienswijze ten opzichte van Tesla? Eigenlijk helemaal niets. We zetten dit nog even op een rijtje. We verwachten niet dat Tesla failliet gaat, zeker niet op de korte termijn. We vinden echter wel dat Tesla naar zo’n $100 kan gaan. Dit omdat het bedrijf een veel te hoge waardering heeft. Als je naar de waardering van andere auto bedrijven kijkt dan is Tesla minimaal 5 tot 10 keer beter gewaardeerd. En dit is nu net de fout die de meeste Tesla fans (lees investeerders) in onze ogen maken. Tesla is een auto bedrijf en geen tech-start-up. Tech-start-ups kunnen hogere waarderingen hebben aangezien ze honderden procenten groei kunnen realiseren. Ze zijn relatief klein maar kunnen het volgende Apple of Microsoft worden. In het beste geval kan Tesla net zo groot worden als BMW of Ford (ook geen best bedrijf overigens) of zelf Toyota Moters. Maar wacht even, wat zeggen we nu? Als we naar de market cap kijken is Tesla reeds groter dan BMW of Ford. Echt? Ja echt. BMW en Ford hebben respectievelijk een market cap van 45 miljard en 36 miljard, terwijl Tesla een market cap heeft van bijna 60 miljard. Echt? Ja echt? Ik weet niet of Toyota motors het grootste bedrijf is dat auto’s verkoopt maar het zal er dicht tegenaan zitten. Het heeft een market cap van 195 miljard. Indien Tesla het grootste autobedrijf op deze planeet wordt kan het het nog 3 tot 4 zoveel groeien. De waardering is nou bijna 10x zoveel. Toyota motors is echter een conglomeraat, het verkoopt ontelbare andere producten, het is een mega bedrijf. Investeerders van Tesla denken dat Tesla dit ook is, nu al. Ronduit belachelijk in onze ogen.

Dan het feit dat ander merken ook niet stil zitten. Deze brengen allen nieuwe E-modellen op de markt en zullen zeker onder de prijs van Tesla gaan concurreren met een betere kwaliteit. Ook Chinese firma’s hebben reeds een betere prijs kwaliteit verhouding dan de Tesla. Wij denken dat Tesla ten onder gaat aan al dit geweld. 1 ding kan ze overeind houden en dat is hun cult status. Dhr Musk heeft natuurlijk wel iets neergezet en hier moet hij zeker credits voor krijgen, maar of dit bedrijf tegen de gevestigde bedrijven kan blijven opboksen is te betwijfelen. Wij denken dat Tesla over een aantal jaar gedaald is met een market cap dat een overname of samenwerking met een ander bedrijf mogelijk wordt. Alleen dan blijft het levensvatbaar.

We kunnen er natuurlijk helemaal naast zitten maar gezond verstand zegt nu dat we short moeten blijven in dit aandeel. Het sentiment is echter anders. Dit kan makkelijk de komende maanden aanhouden en de prijs kan stijgen boven de $350. Indien het aandeel boven de $380 komt moeten we uitkijken dan is het sentiment echt aan het winnen van het gezond verstand, maar dan nog zullen we waarschijnlijk nog verder short gaan. Heeft u inmiddels boven de $250 een short positie opgebouwd, mooi, blijf gewoon lekker zitten en verkoop bij met een weging van 0,5 boven de $350.

Bevalt u onze research en wilt u wekelijks deze gratis in uw mailbox hebben. Wilt u tevens gratis op de hoogte gehouden worden van al onze aanbevelingen dan is een gratis abonnement misschien iets voor u, u kunt hem afsluiten op :https://beleggershulp.nl/newsletter

Portfolio update

SectorRendement
Gold & Silver22,0%
Uranium-20,3%
Energy7,2%
Short-6,8%
Dividend Income5,2%
EV-metals0,2%
FGS193,5%
Winst/Verlies 2018/99,9%
Totaal25,52%

De portfolio steeg iets deze week. Olie en Goud deden het redelijk en trokken iets van de verliezen van de afgelopen weken recht, wij denken dat deze trend zal doorgaan de komende maanden, dit met zijn ups en downs, we verwachten echter geen vuurwerk. Opvallend was het verlies van de short positie op Tesla, vandaar dit artikel. Een andere opvallende gebeurtenis is dat de bitcoin plotseling 30% steeg. Onverklaarbaar, maar wel goed voor onze portfolio. Wie het begrijpt mag ons mailen, wij hebben crypto valuta’s maar voor 1 reden. Het is geld buiten het systeem, net zoals goud, en daarom is het voor ons een waardevolle speculatie. De aanbeveling van vorige week, m.b.t. de warrant, hebben we jammer genoeg niet te pakken kunnen krijgen, we gaan kijken of we een andere warrant te pakken kunnen krijgen, we hebben hier echter geen haast mee aangezien ook wij hier niet erg ervaren mee zijn. Vergeet daarom deze aanbeveling en we richten onze pijlen op andere kansen. Motto: Koers is gewijzigd, blijf op huidige koers!

Disclaimer:

Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Het is uw geld en blijft uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Privacy:

Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.

Reacties zijn gesloten.