Stijgt de uraniumprijs nog verder in 2022?

Stijgt de uraniumprijs nog verder in 2022?

week 10 / jaar 5

Inleiding

Met deze wekelijkse update onderzoeken waarom de uraniumprijs nu stijgt en/of we verwachten dat de stijging aanhoudt. Eerst stellen we ons de vraag of deze stijging puur door dhr. Poetin veroorzaakt wordt, of door dhr. Biden, of door dhr. Sprott. Als we deze vraag helder hebben kunnen we verder kijken naar de prijsontwikkeling hoe wij die verwachten in de rest van 2022. De prijs koerst nu rond de $ 58, de vraag is of we nog een hogere prijs kunnen verwachten of niet en hoe zullen de aandelen hierop reageren.

Stijgt de uraniumprijs door dhr. Poetin?

Natuurlijk, voor een deel. De vreselijke oorlog laat alle grondstoffen stijgen, vooral olie en gas, maar ook graan en edelmetalen en dus ook uranium. Uranium productie is zeer groot in Kazachstan, en laat dit nu net een land zijn die vriendjes zijn met de Russen. Onlangs heeft Kazachstan nog hulp gekregen van meneer Putin. Kazachstan produceert tussen de 35 en 40% van de wereldwijde productie. Als dit wegvalt dan heeft het Westen een megaprobleem. Zij hebben dan niet voldoende productie, tenminste niet dat snel opgeschaald kan worden. Vooralsnog levert Poetin netjes alle grondstoffen die gevraagd worden.

Stijgt de uraniumprijs door dhr. Biden?

Ook, en de laatste dagen voor de groter deel dan door dhr. Poetin. Waarom? Het is juist Biden die de uraniummarkt nerveus heeft gemaakt met de uitspraak dat de Verenigde Staten overweegt uranium te weren wat ook maar een Russisch geurtje heeft. En de markt heeft dit mogelijke markt al deels ingeprijsd. Alle stijging boven de $ 50 kan hier grotendeels door verklaard worden. Dat dit natuurlijk een beetje dom is kan blijkbaar niemand wat schelen. De wereld moet inzien dat het niet zonder Russische grondstoffen kan. Ook de Amerikaanse kerncentrales zijn afhankelijk van uranium onder Russische invloedssfeer. Als deze markt echt op slot gaat, zorgt men alleen maar voor meer onrust op de markt en dus prijsstijgingen blijven doorgaan. Vooral het verrijken van uranium naar materiaal waar je een kerncentrales op kan laten draaien zijn de Russen heer en meester. Dus men kan stoere taal uitslaan en misschien is het nodig maar de consequenties zullen niet alleen slecht uitpakken voor de Russen.

Stijgt de uraniumprijs door dhr. Sprott?

Ja, maar voor een kleiner deel. Het fonds van dhr. Sprott heeft reeds 50 miljoen pond in bezit en koopt de laatste tijd langzaam bij. Men heeft echter nog meer ammunitie en kan de prijs echt doen laten opdrijven. Toch verwachten we dit niet. Dus het Sprott fonds zal langzaam blijven kopen.

Wie koopt er nu dan wel en waarom?

Wij denken dat de utility’s oftewel de kerncentrales. Het bericht van dhr. Biden heeft handelaren nerveus gemaakt en zij kopen nu uranium in. Je weet maar nooit of we de komende jaren genoeg uranium hebben. Voor het geval dat kan je maar beter wat in het magazijn hebben.

Wat doet de prijs de komende maanden en wat doen de uraniumaandelen?

Wij denken dat de prijs zal stijgen naar $ 73. De markt is uiterst nerveus en de oorlog zal waarschijnlijk nog wel 1 of 2 maanden duren is onze verwachting. Niet dat we hier blij mee zijn. Maar we investeren in uranium omdat het fundamenteel ondergewaardeerd is niet omdat het met een oorlog in waarde stijgt. Dit heeft het proces hooguit doen versnellen. $ 73 valt samen met de piek in 2011. Het ligt er op dat moment aan of de Russen hun eisen naar huis kunnen halen en ze zich weer teruggetrokken hebben over hun eigen grenzen en een klein beetje land hebben gepikt. In dit geval kan de prijs weer dalen naar zo’n $ 50, anders (als de oorlog aanhoudt, of er is weer een ander conflict) stijgen we waarschijnlijk door tot boven de $ 100 en wie weet misschien wel boven de all-time-high van 2007 van $ 140.

De aandelen zijn tot nu toe behoorlijk gestegen, maar niet in die mate dat men zou verwachten. Wij verwachten, als de uraniumprijs stijgt naar $ 73, een stijging van de aandelen van gemiddeld zo’n 50%. Daarna wordt het tijd om voorzichtig te worden. De RSI is nu al boven 80 en we denken dat het hier niet heel lang kan blijven. We zullen dus waarschijnlijk een beetje winst afromen een aantal aandelen dus verkopen. Maar laten we eerst even afwachten.

Tip, neem ook eens een kijkje in onze special reports rubriek. Deze kunt u vinden aan de rechter side bar op onze site. Heeft u ook zin op iets op schrift te zetten met als onderwerp alles wat met beleggen te maken heeft, stuur dan een e-mail met het door u gemaakte artikel. Wij zullen hem beoordelen en misschien plaatsen we hem wel op onze site: info@beleggershulp.nl

Huishoudelijke mededelingen:

Een abonnement op onze nieuwsbrieven, weekly updates en updates tussendoor, zijn 100% gratis. Neem daarom een abonnement door hier op te klikken.

We laten niet meer standaard de portfolio als een pdf format in onze wekelijkse updates zien. De reden hiervoor is dat we gemerkt hebben dat de site hiervan traag wordt. U kunt uiteraard wel de portfolio status altijd benaderen, gebruik daarvoor de link achter het kopje “Portfolio Update”. Hier vind u ook andere updates zoals de 6B (golden egg basket/crypto box/ nucleair bullets & battery metals, ect) en onze highscore lijst van verkochte aandelen. Dit geeft u helaas minder de mogelijkheid om ons te controleren of we het juiste doen en integer de resultaten presenteren. We hebben dan ook de mogelijkheid ingebouwd dat u de rapporten kunt downloaden op onze portfolio pagina.

Verder willen we u op de kleine lettertjes wijzen. We kiezen wel eens voor de woorden, advies, adviseren, ect, ect. We willen u erop wijzen dat we geen financiële adviseurs zijn. We vertellen u louter wat wij doen met ons geld en hierop kunt u uw eigen investeringsbeslissingen nemen. Wij willen dit graag nog een keer benadrukken. Dus doe uw eigen research. We zullen in de toekomst onze woorden voorzichtiger gaan kiezen omdat we ons realiseren dat dit nogal eens verwarring kan opleveren, ook al is dit een gratis nieuwsbrief.

Portfolio update: https://beleggershulp.nl/portfolio/

Goud en Zilver liggen er mooi bij. Maar hier verwachten we wel enige zwakte de komende weken aangezien de verhitting van de afgelopen weken er een beetje vanaf moet. Hopelijk houdt de steun van $ 1980, maar er zijn genoeg steunen op dit moment zodat de verwachting is dat de edelmetalen in een stijgend trendkanaal kan blijven. Andere grondstoffen zullen ook blijven stijgen. Olie en gas nemen iets gas terug maar onze verwachting is dat hier ook nieuwe records gezet zullen worden de komende weken. We denken erover na om grote mijnbouw bedrijven te kopen zoals BHP, Rio Tinto, Vale en Glencore. Zij geven allemaal een goed dividend rendement en de wereld is een weg ingeslagen met stijgende grondstofprijzen. We stellen u uiteraard op de hoogte als we tot koop overgaan.

Motto blijft: Houd vol en koop langzaam bij op de dip. Houdt cash aan de zijlijn voor een grotere daling.

Disclaimer:

Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Neemt u de inhoudt dan ook niet als advies om acties te ondernemen. Wij vertellen u alleen wat wij doen met ons geld. Uw investeringen blijft en kost uw geld en blijft dus uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Privacy:

Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.

Reacties zijn gesloten.