Positief sentiment kernenergie

Positief sentiment kernenergie

week 17/ jaar 2

Geloof het of niet maar sentiment voor het invoeren van kernenergie is aan het draaien van positief naar negatief. De Chinezen hebben voor het eerst sinds 3 jaar de nieuwbouw van kernreactoren goedgekeurd. De Amerikanen komen nu ook langzaam tot inzicht dat kernenergie de enige sleutel is om het land van voldoende energie te voorzien. Zelfs in Europa is de mening langzaam aan het kantelen, in Nederland heeft onlangs Klaas Dijkhoff nog gezegd dat kernergie is een goede optie is. Voor het eerst staan grote influencers en belangrijke politici achter het feit dat kernenergie goed is voor ons milieu. Wie had dat ooit gedacht na Fukushima. Toch is het zo, men komt eindelijk er achter dat CO2 doelen niet haalbaar zijn zonder kernergie in de mix. Natuurlijk veel te laat, had men al 10 jaar geleden moeten doen, maar ja toen zat de ramp in Japan in de weg. Ook in Japan komt men er achter dat het land niet anders kan dan al haar reactoren die her-startbaar zijn ook weer in bedrijf te nemen.

Beleggershulp slaat al langer met de vuist op tafel dat kernenergie de sleutel is tot een CO2 neutraal beleid waar dan ook ter wereld. Alleen dan kunnen we een goede mix samen met alternatieve bronnen bewerkstelligen en dan ook in een jaar of 50 echt CO2 neutraal worden. Een kerncentrale stoot namelijk nauwelijks CO2 uit. Wij zijn niet de enige die hier zo over denken, niemand minder dan Bill Gates twittert is gelijke woorden hier regelmatig over. Zie hieronder een voorbeeld.

Hieronder nog 2 berichten van hem. Vooral het bericht waarin hij schrijft dat senatoren van beide kampen positief tegenover kernenergie staan is erg belangrijk. Waarom? Omdat deze man dit niet zomaar schrijf, hij kent iedereen of hij kent mensen die mensen kennen. Hij is een van de grootste influencers van de Amerikaanse politiek. Het maakt niet uit uit welk kamp je komt, als Bill Gates iets te vertellen heeft dan luister je in ieder geval even naar de man.

Wat het vooral zo sterk maakt is dat de opinie aan het draaien is en dat kernenergie als iets wordt gezien dat het klimaat kan redden. Beleggershulp is het hier helemaal mee eens. Europa loopt zoals gewoonlijk zwaar achter, dit gaan wij nog wel merken, Dhr Trump is ook positief ten opzichte van kernenergie en de Chinezen besluiten gewoon, die hebben het woord polderen nog nooit gehoord. Onze oosterburen hebben onder verkeerd sentiment de verkeerde beslissing genomen een aantal jaren geleden, dan doel ik op het besluit om al haar kerncentrales te sluiten. Dit is het aller domste politieke besluit van de afgelopen decennia wat ons betreft. Duitsland zal ook tot inkeer moeten komen. Zolang mevr Merkel op haar troon zit zal dit niet gaan gebeuren vrees ik. Nu haar opvolgster, en exacte kloon van haar, bekend is zal deze partij dit vrees ik niet gaan toegeven. Het is te hopen dat een andere partij aan de macht komt, anders wordt het niets met het klimaat in Duitsland.

Het positieve sentiment heeft zich nog niet vertaald in een prijsstijging van uranium, zie hieronder, deze is zelfs een beetje gedaald de laatste tijd.

Zal de prijs van uranium de top van 2011 van $75 per pound gaan overtreffen de komende 10 jaar, ik denk het wel. Zal de prijs van uranium in de buurt komen, van de absolute top van 2007, van $140 per pound. Het kan. Wat ik wel weet is dat als er een flinke prijsstijging komt, dan gaan uranium mijnaandelen door het dak. Men moet dan minimaal 5x of 10x zoveel voor hetzelfde aandeel gaan betalen, dit zal echt geen uitzondering zijn. Ik weet ook dat indien er nieuwe reactoren worden gebouwd en online komen, er teveel krapte op de markt komt. Hierdoor kan er onvoldoende uranium geleverd worden, en de prijs van uranium zal als gevolg hiervan door het dak gaat. Hoe hoog de prijs van uranium dan komt weet ik niet, dat hij omhoog zal bewegen, weet ik wel. Ik kan ook zien, dat ondanks de huidige dip, de prijs in een uptrend zit. Er vormt zich nu een hockeystick. Niet dat wij bij beleggershulp van hockey houden, maar dit is een uitdrukking dat de trend zich als een exponentiële functie gaat gedragen.

Zolang dhr Trump in het witte huis zit, zal er zeker geen verandering komen in het sentiment ten gunste van uranium en de verwachting is zelfs dat hij eist dat alle Amerikaanse productie op Amerikaanse bodem blijft. Aangezien 80% van de uranium behoefte uit het buitenland komt zullen veel Amerikaanse producenten een flink tandje moeten bijschakelen ten aanzien van hun productie. Dit zal een prijsopdrijvend effect teweeg brengen en een aparte hogere Amerikaanse uraniumprijs bewerkstelligen. Bij beleggershulp hebben we hier al rekening mee gehouden door Amerikaanse bedrijven te kopen zoals UEC, UUUU en URG. 1 bedreiging zie ik hierin en dat is als het Amerikaanse volk kiest voor een socialistische regering. Ja mensen, het is echt mogelijk, ook in het land wat trots is op haar kapitalistische denken, kan dit een mogelijkheid zijn. Een socialistische regering kan de bouw van nieuwe reactoren vertragen. Ik zeg vertragen omdat men er niet onder uitkomt uiteindelijk, anders zal het licht uitgaan in Amerika.

Advies is dan ook, houd het huidige portfolio aan uranium aandelen stevig vast en trek een termijn van 5-10 jaar hiervoor uit om dit tot bloei te laten komen. Als men het veilig wilt spelen dan kan het beste voor CCJ gekozen worden. Als men grote winsten (maar ook een hoog risico aan durft) wilt behalen dan is een mix van de andere aandelen zeker een aanbeveling.

Portfolio update

Alle sectoren van ons portfolio daalden iets. We houden gelukkig vast aan een behoorlijk goed rendement van boven de 13%. Motto blijft, Houd koers!

SectorRendement
Base metals & Copper28,7%
Gold & Silver5,6%
China7,0%
Uranium-3,8%
Energy8,7%
Short1,0%
Dividend Income3,8%
Cannabis-4,7%
Digital Currency13,9%
EV-metals9,0%
FGS155,9%
Winst/Verlies 2018/90,4%
Totaal13,37%

Disclaimer:

Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Het is uw geld en blijft uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Privacy:

Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.

Reacties zijn gesloten.