Nucleaire portfolio

Nucleaire portfolio

volume 5 / Jaar 2

De titel heeft wat ons betreft 2 betekenissen. Letterlijk betekend het voor ons een portfolio: een portfolio met een aantal uranium mijnaandelen. Deze hebben we, op dit moment een 6-tal. We zullen deze aandelen verder in deze nieuwsbrief evalueren, waarom we juist deze aandelen gekocht hebben. Een andere betekenis die we aan de titel kunnen geven is een figuurlijke betekenis. Als we de titel figuurlijk nemen dan zou het een portfolio betekenen die op exploderen staat. Wanneer we zeggen dat de prijzen van aandelen exploderen dan betekend dit dat ze enorm gaan stijgen, zo hard dat men dit allemaal nu nog niet kan voorstellen. Bij beleggershulp denken we dat dit gaat gebeuren, als onderbouwing vragen we u het artikel van vorige week nog eens door te nemen op https://beleggershulp.nl/positief-sentiment-kernenergie/

Er zijn een 6 tal aandelen waarin beleggershulp u aanbeveelt om aandelen in te kopen. We zeggen hiermee niet dat volgende week dat in korte tijd deze allemaal als een raket omhoog gaan, het kan, maar zeer waarschijnlijk niet. Bij beleggershulp denken we dat het nog jaren duurt eer deze aandelen echt explosief gaan stijgen. Waarom dan nu kopen? Omdat de exacte timing niet goed te bepalen is, we hebben geen kristallen bol. Wat we wel weten is dat de waardering en de prijs van uranium op de absolute bodem liggen. Wat we ook weten is dat de totale vraag naar uranium, na herstarten van kernreactoren en bouwen van kernreactoren, zal stijgen. Uranium mijnaandelen kunnen in waarde nog halveren, maar uiteindelijk zullen ze exploderen in waarde en prijs. De kans op dalen is op dit moment echter veel en veel kleiner dan de kans op een stijging. De aandelen die wij aanbevelen, en het waarom, zijn de volgende:

CCJ – Cameco Corporation

CCJ is het grootste uranium bedrijf in de wereld dat publiek verhandeld wordt op de beurs. Het is dan onze grootste en meest veilige onderdeel van deze portfolio. We hebben een weging van 1.0 op dit aandeel. Als u een echte uranium bull bent raden wij u aan om de weging te verhogen naar 2.0 . Onlangs is de prijs van dit aandeel namelijk weer onder de $11 gezakt, beleggershulp denkt dat dit een kans is om het aandeel aan te kopen.

Het Canadese bedrijf is zo groot dat het 12% van de gehele wereldproductie van uranium in handen heeft en dat alleen al met haar McArthur mijn. Deze hebben ze vorig jaar zelfs gesloten vanwege een te lage prijs van uranium op de markt. Dit terwijl de mijn ook bij deze prijzen winst zou kunnen draaien. Het management heeft echter het zeer wijze besluit genomen om de erts in de grond te houden en de markt hogere prijzen af te dwingen. Dit gaat vroeger of later gebeuren, kernreactoren hebben voeding nodig en binnenkort zullen ze dit in een toenemende mate gaan vragen. Er komt dan een punt waarbij de vraag het aanbod zal doen laten stijgen. Op dat moment, bij een juiste prijs, zal het management van CCJ de McArthur mijn weer operationeel maken. Het operationeel maken van een mijn is echter een proces van minimaal een 0,5 jaar tot een jaar. Het management zou deze beslissing ook niet nemen op een mooie zondagmiddag aangezien het een zeer kostbare onderneming is.

Denk niet dat dit aandeel weinig potentie heeft om in prijswaardering te groeien. Prijzen 5 of 10x zo hoog gaan volgens beleggershulp geen uitzondering worden, dit bedrijf heeft een groeipotentie van een junior uraniummijnaandeel. De prijs moet alleen al 500% stijgen vanaf het huidige niveau om een all-time high aan te tikken. Een ander voordeel van dit aandeel is dat het sinds korte tijd weer dividend is uit gaan betalen. Mooi meegnomen terwijl we wachten op de prijsexplosie. Ook als u niets ziet in uranium als grondstof raden we u toch aan dit aandeel aan te schaffen, dit is de RDSA van de uranium aandelen met de groeipotentie van een AAPL aandeel.

Sinds de aankoop van dit aandeel noteren we een winst van 15%.

URG – Ur Energy Inc.

URG is een Amerikaans bedrijf. Het is een kleine producent vergeleken met CCJ, bijna 30x zo klein maar een zeer belangrijke producent aangezien dit een van de weinig bedrijven is die op Amerikaanse bodem produceert. Het bedrijf heeft nu een nog positieve free-cashflow, als de uraniumprijs hard gaat dalen zal dit echter veranderen. Dit verandert echter niet onze kijk op de zaak. We adviseren u om zelfs aandelen bij te kopen indien dit gebeurd. Koop met een weging van 0,2 bij op een dip in de prijs van dit aandeel.

Dit bedrijf heeft 4 projecten lopen in de USA met relatief grote reserves in de grond. Zoals gezegd het kan nu al winstgevend produceren. Het grote voordeel zit bij 1 van hun mijnen, de Lost Creek mijn. Hierbij kan men in-situ mijnen. Dit betekent, zonder hierbij te technisch te worden, dat men niet de uraniumerts naar boven haalt maar in de grond laat en de uranium met een waterrijke oplossing naar boven haalt om het vervolgens te verwerken naar uranium. Dit proces heeft ten opzichte van traditionele methoden enorme voordelen in de totale productiekosten, die dus veel lager liggen.

Zoals reeds benadrukt, dit is een Amerikaans bedrijf. De helft van onze uraniumaandelen aanbevelingen zijn dit en dat is niet toevallig. Er bestaat een grote kans dat de Amerikaanse regering besluit om uranium een strategische grondstof wordt. Veel uranium dat dan in de USA geproduceerd wordt mag Amerikaanse bodem niet verlaten. De kernreactoren in de USA zullen eerst gevoed moeten worden, dan pas mogen andere landen van Amerikaanse uranium genieten. Ook heeft de Amerikaanse regering onlangs besloten om 2 nieuwe reactoren te bouwen. Deze 2 maatregelen heeft een enorm prijsopdrijvend effect, er zal een hogere Amerikaanse uraniumprijs op de markt ontstaan en een lagere wereldprijs van uranium. Dit is een voordeel voor Amerikaanse bedrijven. URG zal hiervan profiteren en dit is al deel in de koers terug te vinden, zie de bovenstaande grafiek. Ondanks een dalende spotprijs voor uranium weet URG in prijs te stijgen. Koop dit aandeel als u dit niet gedaan heeft, als u deze reeds heeft gekocht met een weging van 0,4 houd het stevig beet en verkoop de helft bij 100% stijging.

Sinds de aankoop van het aandeel noteren we een winst van 22%.

UEC – Uranium Energy Corp

UEC is net als URG een Amerikaans bedrijf dat produceert op Amerikaanse bodem. UEC is bijna 2x zo groot als URG in zowel productie als market cap. Alle “Amerikaanse” voordelen zoals omschreven staan bij de paragraaf van URG gelden ook voor UEC. Ook heeft UEC een in-situ productie. UEC heeft echter nog andere voordelen ten opzichte van URG. Het heeft ervoor gekozen om de productie geheel stil te leggen en zelfs haar assets uit te breiden. Dit betekend dat het bedrijf nu geen geld verdient maar voor zeer goedkope prijzen toekomstige productie opkoopt. Op de lange termijn is dit zeer slim. Wij hopen dat management dit vol kan houden tot uranium prijzen tot in de hemel stijgen. Het management heeft hierin ons vertrouwen, het heeft altijd grote investeerders aangetrokken zoals Marin Katusa, Doug Casey en Rick Rule.

Een ander voordeel van UEC is dat het ook titanium in de grond heeft buiten de USA. Hiermee heeft men het risico gespreid qua grondstof productie. Bovendien heeft het bedrijf nog een 34% aandeel in Uranium Royalty Corp dat haar inkomsten haalt uit royalties van streams van uranium bedrijven, net als FNV, WPM en SAND doen op de goud en zilvermarkt. Dit is de reden waarom beleggershulp heeft besloten om de weging van dit bedrijf iets hoger op te tillen naar 0,6. Als u erg bullish bent op uranium adviseren wij u zelf een weging van 1.0 aan te houden.

Sinds de koop van dit aandeel noteren we een verlies van 16%.

FCU – Fission Uranium Corp

FCU heeft een van de grootste high grade uranium mijnen in de wereld. Dit maakt het tot een goede toekomstige uraniumproducent van betekenis. Dit is een Canadees exploratiebedrijf en heeft dus niet zozeer het “Amerikaanse” voordeel zoals beschreven bij de voorgaande 2 aandelen. Aangezien Canada zeer dicht bij de USA ligt verwachten we toch een paar graantjes mee te pikken van dit voordeel. Maar het bedrijf heeft dit niet nodig. Het heeft alleen een hogere uraniumprijs nodig. Haar projecten van wereldklasse zal zich eens gaan uit betalen. Qua grote is dit bedrijf vergelijkbaar met UEC

Sinds de koop van dit aandeel noteren we een verlies van 21%

NXE – NexGen Energy Ltd

NXE is ongeveer 2x zo groot als UEC en FCU en is tevens een Canadees bedrijf. Het bedrijf bezit het grootste on-ontgonnen uranium project in Canada. Potentie is enorm in dit bedrijf en dit is dan ook de reden waarom dit bedrijf aan de top van de lijst staat van onze eigen Willem Middelkoop. Mooi te zien is dat als je de grafieken vergelijkt van Amerikaanse en Canadese bedrijven, men ziet dat de eerstgenoemde zich in een uptrend bevinden terwijl de laatstgenoemde de bodem nog aan het opzoeken zijn. Dit is exact het effect wat te verwachten is bij het oproepen van strategische grondstoffen en de markt is dit langzaam aan het inprijzen.

Ook heeft NXE een belang van 64% in IsoEnergy, een bedrijf wat zich bezig houdt met het ontdekken van nieuwe uranium ontdekkingen. In potentie kan dit bedrijf de grootste producent van de wereld worden na de staatsbedrijven van Kazachstan. Dat betekend dus groter dan Cameco, daarom is NXE net als FCU een perfecte kandidaat om over te nemen door b.v. CCJ.

Sinds de koop van dit aandeel noteren we een verlies van 8%

UUUU – Energy Fuels Inc

UUUU is een Amerikaans bedrijf en heeft dus dezelfde “Amerikaanse” voordelen als beschreven onder URG en UEC. Qua grote is het te vergelijken met UEC en FCU. Ook dit bedrijf produceert in-situ wat de productiekosten dus drukt. Een ander groot voordeel van dit bedrijf is dat het ook vanadium produceert wat op dit moment een zeer gewilde grondstof is. In de USA is het de enige primaire producent van vanadium. Qua productie grootte is UUUU 2x zo groot als UEC. Dit maakt het een van de grootste producenten (zo niet de grootste) in de USA.

Sinds de koop van dit aandeel noteren we een verlies van 14%. Wij adviseren dan ook om dit aandeel bij te kopen met een weging van 0,2 met een prijs van <$3.

Portfolio update

U krijgt niet heel het uitgebreide pakket aan overzichten van ons deze maand zoals u dit gewend bent van ons. Uit tijdgebrek moesten we dit achterwege laten. Volgende maand zullen wij dit weer presenteren aan u, onze excuses. Er zijn weinig veranderingen in de samenstelling van de portfolio daarom maken we ons deze maand iets gemakkelijker af. De afgelopen week was voor grondstoffen in het algemeen een zeer slechte week. Onze portfolio is dan ook gezakt naar iets onder de 12% winst. De S&P winst, wat onze belangrijkste benchmarking is, staat op net boven de 10%. We worden dus ingehaald. Goud en Olie zakte wat weg waardoor onze portfolio onder druk kwam, dit was de voornaamste reden. Geen reden tot paniek echter. Grondstoffen staan op een ultra-low en we schatten in dat Goud en andere grondstoffen weer hogere regionen gaan opzoeken.

MOTTO BLIJFT: HOUD FOCUS EN HOUD KOERS