Iemand slaat flink in op de bodemprijs van dit aandeel

Iemand slaat flink in op de bodemprijs van dit aandeel

week 43/ jaar 5

Inleiding

Goud zakte begin deze week weer weg, om op een vrijdag een 180 graden draai te nemen naar de bovenzijde. We gaan kort in, waarom de plotselinge draai, er was. Het kleine broertje zilver nam zelfs een grotere sprong naar boven en stoot nu haar hoofd tegen het 50-daags gemiddelde. Deze week gaan we kort in op de situatie voor goud en daarna kijken we naar de set-up voor 1 bepaald aandeel van ons portfolio, wat een voorbeeld zou kunnen zijn voor de meeste aandelen van ons portfolio. Misschien is het een goed idee om het artikel van vorige week nog eens door te lezen.

Dubbele bodem voor de goudprijs?

In de bovenstaande grafiek ziet u op de groene lijn een dubbele bodem. Het is echter zeer fragiel en de dubbele bodem moet eerst bevestigd worden. Wat is hiervoor nodig? Dat goud boven de $ 1700 uitstijgt. Dit is een zeer interessant punt, het lijkt er nu op dat 3 dingen samenkomen. De eerste is de bovenzijde van het neergaande trendkanaal, dat door de bovenste gele lijn wordt weergegeven. Het 50-daags gemiddelde, zie kronkelende groene lijn, en als laatste de magenta getrokken lijn, van een belangrijke eerdere bodem. Het kan dus zijn dat goud verder zakt in het gele trendkanaal. Wij achten de waarschijnlijkheid echter laag. Het lijkt namelijk dat de FED haar koers gaat veranderen.

Wat is er bij de FED veranderd dan? Laatste week spraken enkele FED leden zich uit over het rentebeleid. Dit uitspreken kan eigenlijk meer dan een vooraankondiging gezien worden, zodat de markten niet al te heftig reageren. Wat men vorige week zei, was dat in November, de laatste renteverhoging van 0,75% gedaan wordt, daarna zal men de renteverhogingen gaan afbouwen. Dit lijkt dus een draai van de FED te zijn en dit is gunstig voor goud. De dollar staat hierdoor minder onder druk en kan weleens eens op hetzelfde niveau blijven of zelfs iets gaan dalen. Wij wachten het af.

Wat gebeurde er met goud afgelopen vrijdag? Men kan beter zich afvragen wat er met de dollar gebeurde. In Japan had men besloten om de Yen te ondersteunen door Amerikaanse treasury’s te verkopen en met deze dollars Yen te kopen om de vrije val van deze munt een halt toe te roepen. Dit is een duidelijk sein van Japan aan de Verenigde Staten, tot hier en niet verder. Wij kunnen onze munt niet verder laten vallen. Dit liet de dollar dus zakken en goud reageerde hier heftig op. Dit laat dus weer zien dat beleggers op deze draai wachten voor goud.

Welk aandeel wordt in de titel van dit artikel bedoeld?

We hebben het hier over Metalla Royalties (MTA). Een van onze vaste aandelen van de edelmetalen portfolio. We gaan niet in op het aandeel zelf, of liever gezegd over het bedrijf, maar zoomen in op de prijsontwikkeling. In een interview wat we laatst volgden met de CEO van het bedrijf (Brett Heath) werd erdoor hem specifiek aangestipt dat het aandeel een flink stuk onder haar NAV (Net Asset Value) koerst. Nu nemen we dit altijd met een korrel zout als dit van een CEO zelf komt, maar in dit geval kunnen we dit ook wel inzien. Het sentiment ligt echt op de bodem en de prijs van het aandeel zakt al vele maanden. Als je een echt lange termijn trend opzet dan zie je dat het aandeel al zo’n 70% of meer gedaald is. Nu is een NAV van een royalty bedrijf zeer moeilijk te bepalen, en hier wagen we ons pas echt aan om dit te berekenen, als we echt tijd over hebben. En tijd overhebben zal de komende jaren niet gebeuren vrezen we. We moeten ons dus op andere methoden focussen.

Een methode is om te kijken of grote jongens instappen of niet. Dit kan men aan grote volumes zien en een flinke sprong omhoog in de prijs van het aandeel. Zie onderstaande grafiek wat er bij MTA gebeurde laatste vrijdag.

Een enorme stijging in het volume (zie onderste grafiek van de afbeelding, met de groene en rode kaarsen) is te zien met de enorme groene kaars binnen de blauwe getekende cirkel. De prijs reageerde met maar liefst +16%. Nu noemde Brett in het interview dat het management zelf aandelen aan het kopen was op deze niveaus. En dat zijn goede vriend en mede-eigenaar E.B. Tucker een flinke aankoop doet. Maar naar ons idee zijn er meerdere partijen die kopen, en het kan weleens een hele grote jongen zijn, aangezien het aandeel zo’n enorme sprong maakt. We houden dit in de gaten.

Toch zullen we een deel van de aandelen verkopen van MTA als het op dit niveau blijft of iets doorstijgt, dit wachten we volgende week af. Waarom? Omdat het onze strategie is om aandelen te sprokkelen. Wat bedoelen we hiermee? We kopen zo nu en dan plukken aandelen om bij een geringe stijging winst te maken en daarna minder aandelen te verkopen om zo ons geld terug te halen en de cash positie te verbeteren. Van de winst houden we aandelen aan en voegen deze als FS (Free Stocks) aandelen aan in het 6B-overzicht.

Tip, neem ook eens een kijkje in onze special reports rubriek. Deze kunt u vinden aan de rechter side bar op onze site. Heeft u ook zin op iets op schrift te zetten met als onderwerp alles wat met beleggen te maken heeft, stuur dan een e-mail met het door u gemaakte artikel. Wij zullen hem beoordelen en misschien plaatsen we hem wel op onze site: info@beleggershulp.nl

Huishoudelijke mededelingen:

Een abonnement op onze nieuwsbrieven, wekelijkse updates en updates tussendoor, zijn 100% gratis. Neem daarom een abonnement door hier op te klikken.

We laten niet meer standaard de portfolio als een pdf format in onze wekelijkse updates zien. De reden hiervoor is dat we gemerkt hebben dat de site hiervan traag wordt. U kunt uiteraard wel de portfolio status altijd benaderen, gebruik daarvoor de link achter het kopje “Portfolio Update”. Hier vind u ook andere updates zoals de 6B (golden egg basket/crypto box/ nucleair bullets & battery metals, ect) en onze highscore lijst van verkochte aandelen. Dit geeft u helaas minder de mogelijkheid om ons te controleren of we het juiste doen en integer de resultaten presenteren. We hebben dan ook de mogelijkheid ingebouwd dat u de rapporten kunt downloaden op onze portfolio pagina.

Verder willen we u op de kleine lettertjes wijzen. We kiezen wel eens voor de woorden, advies, adviseren, ect, ect. We willen u erop wijzen dat we geen financiële adviseurs zijn. We vertellen u louter wat wij doen met ons geld en hierop kunt u uw eigen investeringsbeslissingen nemen. Wij willen dit graag nog een keer benadrukken. Dus doe uw eigen research. We zullen in de toekomst onze woorden voorzichtiger gaan kiezen omdat we ons realiseren dat dit nogal eens verwarring kan opleveren, ook al is dit een gratis nieuwsbrief.

Portfolio update: https://beleggershulp.nl/portfolio/

Over edelmetalen zullen we het niet meer hebben, zie het bovenstaande artikel zouden we willen zeggen. Voor uranium zijn meer woorden nodig op deze plaats. Houd u de uraniumprijs in de gaten, deze kruipt langzaam omhoog, en we beloven u, als dit aanhoudt dan zullen de uraniumaandelen met een flinke hefboom volgen. Ook op andere energievormen zijn we zeer bullish, vooral olie. Dit is ook de reden waarom we de laatste tijd meer olieaandelen kopen. Zoals laatst VNOM. We zullen ons meer focussen op olie het komende jaar en koper een beetje in de vergeethoek plaatsen. Koper zien we meer iets voor de verre toekomst. Dit betekent niet dat we geen koperaandelen meer zullen kopen, we zetten dit echter alleen op een lager pitje.

Motto blijft: Houd nog langer vol en koop heel langzaam bij op de dip, of beter wacht tot de dip voorbij is. Probeer te handelen door op dalingen te kopen en op stijgingen te verkopen.

Disclaimer:

Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Neemt u de inhoud dan ook niet als advies om acties te ondernemen. Wij vertellen u alleen wat wij doen met ons geld. Uw investeringen blijft en kost uw geld en blijft dus uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Privacy:

Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.

Reacties zijn gesloten.