Vooruitblik op 2022, niets is tijdelijk.

Vooruitblik op 2022, niets is tijdelijk.

volume 12 / jaar 4

Inleiding

Met deze nieuwsbrief van december kijken we vooruit naar 2022. Eerst gaan we in op de huidige stand van zaken en vooral onze kijk op de maand december geven. Dan zullen we u onze strategie vertellen wat wij in de komende maanden zullen doen naar aanleiding van ons portfolio-overzicht. Als laatste geven we u onze vooruitblik op 2022.

Huidige stand van zaken

De beurs heeft een behoorlijke dip gemaakt en we kunnen concluderen dat we meer bescherming hadden moeten kopen en dat we onze VIX calls iets te vroeg verkocht hebben. We moeten hier dus van leren en het heeft dan geen zin om een koe in zijn kont te kijken. We hebben in ieder geval iets winst gemaakt met deze handel.

Het excuus voor de dip is de nieuwe variant van het Coronavirus. Waarom dit opeens Omikron moet heten is ons een raadsel, dit omdat dit de vijftiende letter van het Griekse alfabet is. Wij zijn blijven steken bij delta. Een leuk feitje is dat ze in ieder geval Xi hebben overgeslagen, wie heeft al alweer dezelfde letters in zijn achternaam? Oh ja de Chinese president. Maar goed we dwalen af. Wij denken dat Omikron over zal waaien, dit omdat het misschien besmettelijker is, maar het meer op een normale griep qua symptomen (minder erg dan de vorige COVID-19-virussen) lijkt. Maar het zal als excuus gebruikt worden om het beleid van regeringen en Centrale Banken te doen verbloemen. Dit blijkt wel uit het feit dat de FED nu zijn keutel intrekt over het feit dat inflatie tijdelijk zou zijn. Kijk u dit korte filmpje, het boetseren met woorden wordt tot een kunstvorm verheven. De FED geeft dus nu toe dat inflatie langer zal blijven. Dit verbloemen ze niet. Wat echter zeer verontrustend is dat men de indruk wekt het allemaal in de hand te hebben. Men spreekt nog steeds van het verminderen van de ondersteuning van de markt. Tapering noemen ze dit. Het feit dat men dit uitspreekt, is dat men niet anders kan. Men staat totaal met de rug tegen de muur. Ze kunnen de rente niet verlagen aangezien inflatie dan nog meer uit de hand raakt. Men zou het liefst nu meer geld bijdrukken, maar dit leidt tot inflatie. Men moet dus het bijdrukken van geld verminderen om de inflatie niet nog sneller te doen stijgen, maar tegelijkertijd willen ze de markt ondersteunen. Wat gaan ze dus doen naar ons idee? Ze zullen de geldpers zachter gaan zetten, maar niet zo agressief als men zou willen. Dit zal de markt verder doen zakken en een rotatie van tech-aandelen naar waardeaandelen in gaan zetten. De inflatie is naar ons idee blijvend en zal over een langere termijn doorstijgen met pieken en dalen. Omikron draagt hieraan bij. Hierdoor zullen nieuwe problemen in de wereldhandel ontstaan en huidige problemen erger maken. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de enorme hoeveelheid aan schepen die wachten op lossing in de Amerikaanse havens.

Een ander zeer verontrustend feit is dat de energieprijzen hoger liggen en waarschijnlijk hoger zullen blijven. De uitwerking hiervan is al te merken in de voedselmarkt. Voedsel prijzen schieten al omhoog. En het wordt nog veel erger. Het enge is dat kunstmest, dat vaak gemaakt wordt met aardgas, in productie daalt vanwege de hoge prijs van deze energie bron. Als dit aanhoudt, zal de landbouwproductie de komende jaren dalen. Voor ons rijke landen zullen de problemen te overzien zijn, maar wat als je in een arm land woont.

Al met al is de markt behoorlijk nerveus. En dit zal de komende weken aanhouden is onze verwachting, dus we kunnen zeker lager. Over 10-15 dagen is een nieuwe meeting van de FED, hierin zal een hoop duidelijk worden. Als de FED agressief blijft dan zal de markt hierop opnieuw sterk negatief op reageren en een nieuwe verkoopgolf zal ontstaan. Wij denken dat ze hun toon iets zullen matigen en hierop zal een kleine verdere dip ontstaan.

De gehele grondstoffen sector zal mee omlaag bewegen en dit zien wij als een koopmoment. Dus wij zien december als een maand waarin we langzaam een aantal aandelen zullen bijkopen. Dit brengt ons naar onze strategie voor de komende maanden.

Beleggershulp strategie voor de komende maanden

De strategie voor de komende maanden is om langzaam aandelen bij te kopen in de loop van december en januari, andere aandelen verkopen indien de onderliggende grondstof weer wat herstel laat zien, en aandelen deels verkopen waarvan we de inkoopprijs verlaagd hebben. We kunnen dit het beste uitleggen naar aanleiding van ons portfolio-overzicht.

 1. Aandelen die we bijkopen op de dip in december en januari om de inkoopprijs te verlagen zijn gemarkeerd met een groene cel
  • We kopen de volgende aandelen bij in de edelmetaalsector: SILV, EMPR, EXK, SBSW, FF, NVO en FFOX. Indien aandelen niet verder dippen zullen we waarschijnlijk geen aandelen meer bijkopen. Indien bijgekocht dan veranderen we de kleur in oranje en volgende de strategie onder punt 3.
  • We kopen de volgende aandelen bij in de uraniumsector: UEX, DYL, CUR, GXU en LAM. Indien aandelen niet verder dippen zullen we waarschijnlijk geen aandelen meer bijkopen. Indien bijgekocht dan veranderen we de kleur in oranje en volgende de strategie onder punt 3.
  • Het enige aandeel van de watchlist dat we zullen aankopen op korte termijn bij een dip in de prijs is ATYM. Dit is een Spaans koper mijnbouwbedrijf met een mooi dividend en goede cashflow. De rest van de watchlist moet wachten op meer geld in de lade, en we zullen de kleur op groen zetten indien hierin iets verandert.
 2. Aandelen die we in het geheel verkopen indien de onderliggende grondstof weer iets herstelt hebben een gele cel.
  • De volgende aandelen en crypto’s hebben slechte prestaties laten zien sinds de aankoop en daarom verkopen we deze aandelen als de markt van de onderliggende grondstof zich hersteld: KORE, PGC, FORTH, 1INCH en ICP.
  • Het volgende aandeel verkopen we aangezien het overgenomen wordt door een groter bedrijf en dit bedrijf willen we niet in ons portfolio: PVG
 3. Aandelen die we deels verkopen indien we op winst staan op aandelen die we in het verleden hebben bijgekocht om de inkoopprijs te drukken hebben een oranje cel.
  • De volgende aandelen verkopen we voor de helft indien de prijs van de aandelen weer in het groen staan: SAND, AUN, MTA, RSLV, SVE, FCU, BAND, en ETH.

De bedoeling is dat we onze cash balans een beetje in evenwicht houden en misschien iets laten groeien zodat indien de S&P500 enorm daalt we kapitaal genoeg hebben om aandelen op te blijven pikken. We willen niet helemaal belegt zijn zonder ruimte om investeringen te doen.

Vooruitblik op 2022

De vooruitblik op 2022 zullen we bespreken naar aanleiding van de sectoren in ons portfolio en enkele andere hoofdthema’s op het gebied van beleggen. De kleur van de sector is een indicatie voor hoe wij denken dat de sector zal presteren in de loop van 2022. Groen is een indicatie voor de sector die naar ons idee zal stijgen in prijs, oranje is een indicatie voor de sector die naar ons idee zijwaarts zal bewegen en nauwelijks tot winst zal leiden in de loop van 2022, rood is een indicatie voor de sector die waarschijnlijk zal dalen naar ons idee in de loop van 2022.

Edelmetalen

De waarde van fiat geld blijft onder druk staan de komende jaren plus inflatie zal een groeiende factor zijn om de goudprijs te ondersteunen en te doen stijgen. We verwachten dat de rente nagenoeg gelijk zal blijven waardoor de negatieve echte rente zal blijven dalen. Dit stuwt de goudprijs. Er zal tevens angst in de markt komen aangezien het economisch heel wankel is. We zullen in 2022 daarom blijven investeren in deze sector. We verwachten op de korte termijn, dat wil zeggen december, en misschien ook wel januari nog wat neerwaartste druk, maar dit zal na de jaarwissel langzaam moeten worden vervangen in een opwaarts scenario. Dan zullen de grootste kansen zich ook manifesteren.

Dividend aandelen

Dividend aandelen zullen hoofdzakelijk zijwaarts bewegen is onze verwachting voor 2022. U kunt alleen geld verdienen met aandelen die een onderliggende grondstof heeft die in stijgt in prijs, zoals een olie bedrijf en een goud mijnbouwbedrijf dat dividend uitkeert. We zullen in 2022 daarom niet veel geld alloceren in dividend aandelen.

Uranium

De prijs van uranium zou moeten stijgen tot minimaal $ 65 volgend jaar. Anders komt er niet genoeg uranium op de markt om de kerncentrales te doen laten draaien. Indien dat gebeurt gaan de lichten uit in heel veel landen. Dit zal een kerncentrale niet laten gebeuren, dus in 2022 zullen lange termijn contracten tussen de producenten en de mijnbouwbedrijven direct, of via een handelaar gesloten worden. En dit met een prijs boven de $ 65 en wellicht vele malen hoger. Veel echte producenten heb je niet in de markt die onder deze prijs kan produceren en sommige bedrijven, net als Cameco starten hun mijn pas weer boven een bepaalde prijs. Hoe langer de prijs onder de $ 65 blijft, hoe meer druk er op de markt komt en hoe explosiever de prijs van uranium zal stijgen na die tijd.

We verwachten op de korte termijn nog wat meer consolidatie en bodem zoeken in de aandelen. Maar op langere termijn gaan deze aandelen vele malen over de kop is onze verwachting. We blijven daarom langzaam bijkopen op de dip in deze markt.

Batterij Metalen

We vinden dit een hele moeilijke sector. We denken echter dat men deze aandelen grotendeels zal zien als tech-aandelen. Aangezien we verwachten dat de tech-aandelen het bijzonder slecht zullen doen in 2022 zullen investeringen in de groene sector opdrogen aangezien er weinig investeringskapitaal is. Hoe onze klimaat vrienden ook hun best zullen doen, het geld zal aan andere belangrijke zaken besteedt worden zoals het bestrijden van de corona-crises spreken we een beetje cynisch uit. Een andere kostenpost is het volk tevreden houden door hun checks te geven om wat brood en spelen te krijgen. Dit zal de sector naar ons idee raken. Toch ook weer niet volledig aangezien er ook grote investeerders en grote bedrijven zijn, lees Shell, die hun groene plannen met een sneltreinvaart door zullen drukken. Dus het geeft ook kansen. Ook op het metaal koper, zijn we erg bullish, en we denken dat de prijs de komende jaren alleen maar zal stijgen. We kopen waarschijnlijk het aandeel ATYM in 2022 en er zullen misschien andere koper bedrijven volgen. Dit metaal zal in de komende 25 jaar net zo belangrijk worden als olie is ons oordeel.

Crypto

We blijven erg gecharmeerd van crypto-valuta. Waarom? Omdat we dit als hedge tegen het bijdrukken van geld, en hiermee geld waardering zien. De laatste 2 dagen is het hierin ook een slachtveld, maar we denken dat in 2022 onze crypto portfolio er zo groen als gras erbij ligt. We moeten echter blijven benadrukken dat we geen crypto experts zijn. Maar hoe meer we ons in crypto’s verdiepen hoe meer wij ons afvragen of deze überhaupt wel bestaan. Hoe kan je iets digitaals immers waarderen. Het heeft geen onderliggende waarde, net als eigenlijk bij goud. We blijven in crypto, maar zullen weinig bijkopen in 2022, de prijs mag van ons eerst vele malen hoger, dan zullen we wel weer zien.

De dollar

Wij denken dat de dollar in 2022 langzaam aan weer naar een lager niveau zal koersen. Dit is overigens gunstig voor goud. Waarom denken we dat? Omdat het vertrouwen in de $ zal afnemen doordat steeds meer mensen het door zullen hebben dat de FED uitgespeeld is en alleen maar bezig is om de schade te beperken. In Europa is het niet veel beter, maar toch denken we dat de euro iets zal stijgen tegen de $. Meer grondstof gerelateerde valuta’s zoals de AUD en de CAD zullen meer stijgen ten opzichte van de $.

De S&P500

Deze index heeft zwaargewichten als de FANG aandelen. Deze tech-reuzen zullen naar onze verwachting rake klappen krijgen. Wij denken dat deze index de komende jaren ieder jaar een stukje lager komt te staan en hiermee de bubbel langzaam zal leeglopen.

6B- performance

Highscore list of stocks sold

Bevalt u onze research en wilt u wekelijks deze gratis in uw mailbox hebben. Wilt u tevens op de hoogte gehouden worden van al onze aanbevelingen dan is een gratis abonnement misschien iets voor u, u kunt hem afsluiten op :https://beleggershulp.nl/newsletter

Tip, neem ook eens een kijkje in onze special reports rubriek. Deze kunt u vinden aan de rechter side bar op onze site. Heeft u ook zin op iets op schrift te zetten met als onderwerp alles wat met beleggen te maken heeft, stuur dan een e-mail met het door u gemaakte artikel. Wij zullen hem beoordelen en misschien plaatsen we hem wel op onze site. : info@beleggershulp.nl

Disclaimer:

Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Neemt u de inhoudt dan ook niet als advies om acties te ondernemen. Wij vertellen u alleen wat wij doen met ons geld. Uw investeringen blijft en kost uw geld en blijft dus uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Privacy:

Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.