Outlook 2020

Outlook 2020

volume 12 / jaar 2

In de nieuwsbrief van december zullen we alvast vooruit blikken op de kansen die wij zien in 2020. In welke sectoren blijven we actief en in welke sectoren zullen we instappen of onze investeringen uitbreiden. Houd a.u.b. in het oog dat we een research service zijn die zich voornamelijk bezigheid met de grondstoffensector en dividend aandelen. Dit betekend niet dat we niet in andere sectoren zullen handelen maar de focus blijft bij beleggershulp op grondstoffen en dividend. Om alvast met de deur in huis te vallen, onze outlook zal niet veel veranderen van wat wij u in 2019 hebben geadviseerd. Mooi, zult u misschien denken, dan hoef ik deze nieuwsbrief niet te lezen. Toch raden wij u aan om dit toch te doen, wij kijken namelijk vaak verder dan 2020, onze investeringen zijn vaak contrair en het duurt jaren eer ze uitgespeeld zijn of dat er zeer grote winsten gemaakt kunnen worden. De verschillende sectoren waar we actief in blijven in 2020 zullen hieronder achtereenvolgens behandeld worden met de door ons verwachte outlook erachter.

Goud (edelmetalen) – stijgt

Alhoewel we op de korte termijn, december en januari 2020, niet zo positief zijn over goud (zilver en platina), zijn we dit op de lange termijn wel. We verwachten opnieuw een stijging van de goudprijs in Q1, Q2 en een deel van Q3 van 2020. Hoever de prijs zal stijgen valt nog te bezien en is eigenlijk niet zo relevant. We zijn in deze markt uitstekend gepositioneerd en zoeken tussen kerst en oud- en nieuwjaar naar een paar andere mogelijkheden of uitbreidingen op huidige posities mocht tax-loss selling van start gaan. Op de korte termijn zijn we niet zo positief. We hopen dat de steun houdt op het huidige prijsniveau maar we vrezen dat de goudprijs wel eens verder zou kunnen zakken aangezien het sentiment positief blijft. Te positief naar ons zin. Op de langere termijn, met een beleggingshorizon van over 3 maanden tot 5 jaar, blijven we echter onverminderd positief. Waarom? Omdat de wereldvaluta’s onverminderd minder waard worden. Goud is waardevast, dat is het al 5000 jaar. Centrale banken blijven geld bijdrukken, rentes blijven dalen, onzekerheid in de wereld blijft toenemen. Dit zijn allemaal ingrediënten om een verdere stijging van de goudprijs mogelijk te maken. Zilver en platina zullen het nog beter gaan doen de komende jaren. Vooral voor zilver is dit onze verwachting omdat dit ook nog een industrieel metaal is dat steeds meer aan belang wint.

Olie/Gas – stijgt

Er is een overvloed aan olie in de wereld. Waarom geeft beleggershulp voor 2020 dan toch een outlook van een stijgende olieprijs? Omdat we meer onrust verwachten in de wereld. Vooral met Iran is het een explosieve situatie. Indien Iran beslist de straat van Hormuz plat te leggen dan stopt 30% van de wereldoliehandel. Dit zal een schok teweeg brengen in de wereld die zijn weerga niet kent. De prijs van olie zal als een raket omhoog vliegen. Ook de machtsverhouding veranderd, de USA wint macht in de oliehandel, de OPEC verliest macht. Dit geeft onrust, onrust geeft prijsverhogingen. Verder zijn de olie en gasbedrijven echt belachelijk laag geprijsd in hun koers/winst verhoudingen en geven allen een uitstekend dividend. Dus wat ons betreft wachten we op een langzame stijging en harken ons dividend naar binnen. Mocht er een plotselinge sterke stijging van de olieprijs komen waarbij we opnieuw richting de $100 per ton gaan, dan kunnen we overwegen om de aandelen van de hand te doen met een mooie winst. 1 ding willen we nog duidelijk maken. Mocht u twijfelen over de toekomst van fossiele brandstoffen in verband met de algehele klimaat discussie, dan kunnen we u geruststellen. In Europa zal de vraag naar fossiele brandstoffen wellicht afnemen. In de USA misschien ook. In Azië echter niet. Dit zorgt ervoor dat de vraag naar olie zal blijven stijgen tot 2050 is de verwachting. Ook omdat de wereldbevolking blijft groeien. Dit is ook de reden waarom de Shell topman gezegd heeft olie op te blijven pompen. Dit wordt niet gesnapt door de klimaat goeroes uiteraard. Maar het feit blijft, de wereld blijft hongerig voor olie, anders valt de wereldhandel stil. Zo simpel is het, en we hebben de bedrijven nodig die het uit de grond halen en verwerken. Een goed klimaat of een slecht klimaat. Uiteraard zijn wij van beleggershulp ook voor een goed klimaat en vinden dat we een energie transitie in het werk moeten stellen. Maar niet zonder hierbij een onrealistisch beeld te schetsen. We hebben er met zijn allen baat bij om niet ten koste van alles de klimaatdoelen te halen. Veel interessanter is om te kijken hoe we hier gaan komen en wat voor wegen we moeten inslaan om de doelen te halen. De timing is echter niet interessant. Die komt vanzelf indien we het pad voor de toekomst geplaveid hebben. We hebben echter de indruk dat veel mensen op een roze klimaatwolk leven waarbij geen kritiek meer gegeven mag worden op de doelen die gehaald moeten worden. De overspannen reacties van sommigen die zeggen nu te moeten handelen anders zijn we te laat, zonder hierbij de vraag te stellen wie dit allemaal moet gaan betalen. Zo genoeg politiek, kortom we blijven positief ten aanzien van olie en gas.

Uranium – neutraal

Dit zal u misschien een beetje vreemde outlook vinden. Jullie waren toch positief over uranium? Ja dat zijn we ook. Dit is echter een outlook van 2020. In 2020 verwachten we nog niet direct een stijging van de uranium prijs. Op langere termijn, dan moet u echt denken van 3 tot 10 jaar, zijn we zeer positief over uranium. We denken dat de uraniumprijs in de toekomst echt gaat exploderen naar 2007 niveau’s. Dit zal de posities die we tot nu toe hebben opgebouwd doen stijgen met honderden tot duizenden procenten winst. Zover is het nog niet. We denken dat uranium volgend jaar heel licht, met zijn ups en downs, zal blijven stijgen. Onze verwachting is dat de waarde van onze portfolio hierdoor gelijk zal blijven of iets kan stijgen. Het Amerikaanse deel van de portfolio, in de vorm van UEC, UUUU en URG, hebben de meeste kans op een stijging van de aandelen prijs. Dit omdat de regering van de USA heeft beslist de voorkeur te geven van een voorkeurbehandeling van aankoop van Amerikaans uranium boven die uit het buitenland. De USA importeert nu 90% van haar uranium uit het buitenland. UUUU, UEC en URG zullen hiervan profiteren. Het kan zijn dat we de helft van de aandelen daarom zullen verkopen indien we de verliezen in ons portfolio overall afgedekt hebben, zodat we onze gemiddelde aankoopprijs kunnen drukken indien er een nieuwe daling van de aandelen prijzen is. In dat geval ontvangt u als abonnee natuurlijk apart advies van ons.

Short – neutraal

We veranderen de outlook voor onze short posities. We zijn niet meer zo ervan overtuigd dat volgend jaar de markt zal dalen. Door de immer lager wordende rente en stimuleringen van de centrale banken die aanhouden zou het best weleens kunnen zijn dat de stijging in de aandelenmarkt zijn zegetocht voortzet. Langer dan wij denken. Dit betekend niet dat we onze shortposities van de hand zullen doen. Dit betekend misschien wel dat we bij een flinke dip onze posities tijdelijk zullen verminderen om later weer bij te verkopen. Daarom in onze outlook neutraal. Slechte aandelen zullen het slecht blijven doen. We willen zeker enige hedge op de totaal portfolio houden aangezien we de markt ook niet helemaal vertrouwen.

EV-metals – stijgt

Met de komst van de verder gaande elektrificatie is dit een no-brainer. Vooral aandelen met nikkel in hun productie zullen het goed blijven doen aangezien dit het hoofdbestanddeel is in de batterij van de toekomst. De vraag naar cobalt zal iets minder worden maar we houden ook hier een positie in ons portfolio aan. We verwachten dat in 2020 een langzame stijging van de aandelen in deze sector zal voortzetten vooral nu alle autofabrikanten zo langzaam elektrische auto’s gaan aanbieden.

Basismetalen – neutraal

De meeste basismetalen zullen niet veel gaan stijgen in 2020 in onze verwachting. De wereldhandel zal stagneren met toenemende spanningen waardoor ook de productie van dit soort metalen zal stagneren. Maar er is 1 uitzondering. Althans het kan een uitzondering worden. Dit is koper. Koper is nodig, hard nodig voor de energie transitie waaraan we aan bloot gesteld worden. Het kan dus zijn dat de vraag naar koper langzaam zal stijgen en hierdoor de prijs van koper langzaam mee zal stijgen Het kan zijn dat China koper opnieuw gaat stockpilen en de prijs sneller zal laten stijgen dan nu voorzien is. We vinden het allemaal nog niet zeker wat er gaat gebeuren. We zullen wel gaan uitkijken naar mogelijkheden en misschien wel enkele koperproducenten gaan aanbevelen in 2020 om te profiteren van een opkomende trend in deze markt. U moet weten dat namelijk nieuwe koperontdekkingen en nieuwe kopermijnen een zeer schaars goed zijn de laatste 5 jaar, daarom zal de vraag het aanbod de komende jaren doen overtreffen en de koperprijs tot eenzame hoogten kan doen stijgen. Zover is het echter nog niet. Daarom is de outlook tot nu toe neutraal maar dit kan veranderen, we verwachten echter dat 2021 een beter jaar voor koper wordt.

Cannabis – daalt

Wij verwachten dat de cannabis sector als geheel in 2020 nog verder zal wegzakken. De waarderingen zijn nog te hoog. Het kan zijn dat er een tijdelijk opleving komt in 2020, waarna opnieuw een daling ingezet gaat worden. We denken daarom dat 2021 een betere kans gaat bieden in grotere winsten van cannabis aandelen. De sector moet eerst nog volwassen worden om stucturele winsten mogelijk te maken. Hierna zullen de aandelenprijzen langzaam gaan stijgen naar mooie hoogten.

Bevalt u onze research en wilt u wekelijks deze gratis in uw mailbox hebben. Wilt u tevens gratis op de hoogte gehouden worden van al onze aanbevelingen dan is een gratis abonnement misschien iets voor u, u kunt hem afsluiten op :https://beleggershulp.nl/newsletter

Beleggershulp portfolio nieuwsbrief december 2019

InvestmentTickerBuy dateBuy pricePriceDiv.Return %WegingB/H/SStop
Gold&Silver Royalties
Franco NevadaFNVJanuary 2, 201879.1297.061.9425%1H59.34
Sandstorm GoldSANDJanuary 2, 20185.036.66032%0.4H3.32
Osisko Gold RoyaltiesOR^March 28, 201812.511.480.35-5%1H9.38
Royal GoldRGLDSeptember 21, 201877.00113.651.0649%1H57.75
Wheathon Precious MetalsWPMAugust 05, 201924.3527.270.1813%0.5B18.26
Metalla Royalty & Streaming LtdMTA^August 06, 20191.161.29012%0.2B0.87
ELY Gold RoyaltiesELY^August 06, 20190.400.380-4%0.2B0.3
Gold & Silver Miners
Junior Gold Miners ETFGDXJFebruary 9, 201830.7538.10024%1H23.06
First Majestic SilverAGMarch 28, 20186.1110.47071%0.2H3.06
First Mining Gold CorpFF^January 8, 20190.350.230-36%0.4B0.18
Anglo AmericanNGLOYFebruary 11, 201912.2813.750.2614%1.0H8.23
New Pacific MetalsNUAGApril 3, 20192.494.79092%0.2H1.25
Dividend Income
Gamco Global G&Nat resGGNJanuary 2, 201854.311.159%3H3.30
Colgate PalmoliveCLJune 30, 201864.8168.242.549%0.5H48.61
Sprott IncSIISeptember 17, 20183.083.020.153%2H2.03
Uranium
Uranium Energy CorpUECJanuary 2, 20181.500.980-35%0.8B0.51
CamecoCCJJanuary 2, 20189.959.770.12-1%2.0B7.46
NexGen Energy LtdNXEJanuary 2, 20182.181.600-27%0.8B0.74
Fission Uranium CorpFCU^January 2, 20180.700.270-61%0.4B0.24
Ur-EnergyURGOctober 1, 20180.700.620-12%0.6B0.24
Energy Fuels IncUUUUApril 2, 20192.752.250-18%0.6B0.94
Energy
Royal Dutch ShellRDSAJanuary 2, 201827.9825.963.458%1.5H20.99
Sabine Royalty TrustSBRJanuary 22, 201940.8038.973.02-1%1.0H30.60
Exxon MobileXOMSeptember 13, 201973.0069.510.87-4%0.5B54.75
EOG resourcesEOGSeptember 13, 201981.2573.970.29-9%0.5B60.94
BP plcBPSeptember 13, 201938.2537.090.62-1%0.5B28.69
Total SAFPSeptember 13, 201946.7547.960.664%0.5B46.06
Alliance Resource PartnersARLPNovember 09, 201911.6010.110.00-13%1.0B8.70
Short
TeslaTSLAFebruary 23, 2018353335.8905%1.0Hnvt
SeaWorld Entertainment IncSEASJuly 13, 20182229.650-35%1Hnvt
Proshares Ultrashort S&PSDSDecember 3, 20183626.300-27%1Hnvt
Hertz Global HoldingsHTZFebruary 21, 201919.1316.22015%0.5Hnvt
EV-metals
Cobalt 27 Capital CorpKBLT^October 10, 20185.124.250-17%0.2B3.41
Lundin Mining CorpLUN^October 11, 20185.967.41024%0.2B3.97
Norilsk NikkelNILSYJuly 11, 201922.6828.441.3728%0.5B15.12
FGS
Canopy Growth CompagnyWEED^October 15, 201830.324.72082%0.125
Innovative Industrial PropertiesIIPRApril 25, 201832.3273.092.78235%0.25
BitcoinSeptember 09, 20184285.286828.540159%0.50
Pretium Resources IncPVGFebruary 02, 20186.7510.130150%0.10
Opties
Opties 2019189.80%1
Totaal949%29.7gem31.99%
H/M/L = Hoog/Midden/Laag risico aandeel wordt uitgedrukt in de weging van het aandeell, b.v. Bij een portfolio met $25.000 geef je resp. $1000/400/200 uit bij een weging van 1,0/0,4/0,2.
B/H/S = Buy/Hold/Sell. Buy= aandeel kan nog steeds gekocht worden, Hold= niet kopen/verkopen, Sell= verkopen
^ = Aandelen geprijsd in CAD. Andere aandelen zijn allen in USD geprijsd.
^^= Aandelen geprijsd in AUD.

Gerealiseerde Winsten/Verliezen nieuwsbrief december 2019

InvestmentTickerSell datebuy priceSell priceDiv.ReturnWeging
2018 totaal-14%12.83
Artemis ResourcesARV^^01-02-190.200.100-49%0.20
Innovative Industrial PropertiesIIPR01-02-1932.3265.000101%0.25
eCobalt SolutionsECS^15-02-190.700.470-33%0.2
Hetz Global HoldingsHTZ31-05-1919.0514.13026%0.50
TeslaTSLA31-05-19353185.5047%0.50
BP Prudhoe bay Royalty TrustBPT27-05-1923.7517.810-25%0.50
Bitcoin25-06-194285.289431.000120%0.50
Pure GlobalPURE19-08-180.220.120-48%0.40
Aurora Cannabis IncACB15-10-187.016.840-2%0.5
Cannabis wheathonCBWTF25-04-180.760.550-28%0.7
Medmen EnterprisesMMEN02-04-194.052.790-31%0.2
Hertz GlobalHTZ21-02-1919.1312037%0.5
Pretium resourcesPVG09-02-186.7513.520100%0.1
Rio TintoRIO02-01-1852.9853.189.4218%1.0
BHP BillitonBBL02-01-1840.2441.817.0621%1.0
Macquire Infrastructure CompagnyMIC20-04-1839.2138.586.0014%1.0
Two HarborsTWO20-04-1815.6613.262.28-1%1.0
China Water AffairsCWAFF17-09-181.080.770.03-26%0.5
Geely Automobile HoldingsGELYY29-10-1836.0035.580-1%0.5
Totaal227%22.88
Gerealiseerde winst/verlies = (Totale Return/totale weging) =9.90%

Opties nieuwsbrief december 2019

TickerSoortStrikeDateSell/buybuy pricesell priceWinst/verliesto dowin
2018 optie winst117,80%
ATVIput47.5February 15, 2019-2281.224170.8FIN2
STZput150April 18, 2019-226023834.4FIN2
XOMput67.5April 18, 2019-21581498.4FIN2
MUput32March 15, 2019-21961910.4FIN2
QLDput60January 15, 2021-195092520.2FIN1
SANDcall4.5January 17, 202017712038.2FIN1
SANDcall4.5January 17, 202017712368.2FIN1
AGcall7January 17, 202017716583.2FIN1
AGcall7January 17, 202017712341.2FIN1
IAGcall2January 17, 20202455510.4FIN2
IAGcall2January 17, 2020245500.4FIN
PAAScall20January 17, 2020571.2757.0FIN5
PAAScall20January 17, 2020171.212044.0FIN1
PVGcall8January 17, 2020112022398.2FIN
PVGcall8January 17, 2020112015025.2FIN1
SAcall14August 16, 2019357620.6FIN
SAcall14August 16, 2019113817027.2FIN1
DBCcall16August 16, 20191610-65.8LOSS0
SCCOcall37September 19, 20191180364179.2FIN1
FCXcall13August 16, 2019211416184.4FIN2
SDScall50January 21, 2021126533565.2FIN1
VIXcall20August 21, 2019116519525.2FIN1
SPYput200December 18, 2020136840027.2FIN1
SPYput200December 18, 20201368368-4.8
WEATcall5October 18, 20191558020.2FIN1
WEATcall5October 18, 2019155600.20FIN1
JOcall35September 20, 20191207370158.2FIN1
JOcall35September 20, 2019120726048.2FIN1
SOYBcall16August 16, 20192900-189.6LOSS
CORNcall15August 16, 2019110518171.2FIN1
CORNcall15August 16, 2019110512010.2FIN1
WBAput50July 19, 2019
-11211142.2FIN1
GDXcall21July 19, 2019144.511666.7FIN1
GDXcall21July 19, 2019144.5170120.7FIN1
REMXcall19November 19, 201921000-209.6LOSS
WPMcall22.5January 17, 202011902005.2FIN1
WPMcall22.5January 17, 2020119023540.2FIN1
WEATcall6.0January 17, 202043030-19.2
CORNcall18.0February 21, 202029292-9.6
SOYBcall17.0February 21, 202025555-9.6
FREScall1000.0March 20, 20204209209-19.2
GDXput27.0September 20, 20192910-191.6LOSS
AGcall12January 15, 20212196196-9.6
SAcall16February 20, 2020165656-38.4
PAAScall22January 15, 20212215215-19.2
PAAScall22January 15, 202122152200.4BB2
GOLDcall22January 15, 20213151151-14.4
PVGput7January 15, 2021-29797-9.6
ECHputMay 15, 2020-1180180-4.8
Totaal189.80%719.80
Winrate/LOSS/WIN:92%781
Commentaar:
FIN= Finito, de optie is gesloten bij beleggershulp, advies is om optie te sluiten in de portfolio.
BB = Buy back een geschreven call of put
SELL = Verkoop een gekochte optie
LOSS = Verlies op een gesloten buyback of sell

Benchmarking

Onze portfolio presteerde deze maand overall iets slechter dan de afgelopen maand ten opzichte van de S&P500. De gehele commodity sector verliest af en toe wat terrein en daarna wint de sector weer wat terrein. De uranium sector lijkt weer iets leven in geblazen te zijn. Vooral de USA aandelen in deze sector laten nieuw leven zien na de beslissing van deze week van de regering om de voorkeur te geven aan Amerikaans uranium boven buitenlands uranium. Let op voor koopjes op de markt tussen kerst en oud en nieuw als tax loss selling begint. Kleine mijnaandelen komen dan meestal in de verkoop. Verder is het zaak bij 100% altijd een FGS te nemen, vergeet dit niet te doen aangezien sommige kandidaten er dicht tegenaan zitten. Motto blijft: Houd huidige koers vast!!!!!!!!

Disclaimer:

Beleggershulp baseert zijn werk op research vanaf het internet, bij officiële instanties en meningen van andere nieuwsbriefschrijvers. Niets in deze nieuwsbrief is letterlijk overgenomen van anderen, behalve sommige grafieken, het is de mening van de schrijver. Het kan fouten bevatten en u moet geen enkele investering beslissing maken zuiver op basis van wat u in deze nieuwsbrief leest. Het is uw geld en blijft uw verantwoordelijkheid. We zijn zelf een zeer kleine investeringsfirma en kunnen hierdoor onmogelijk zelf de prijs van aandelen beïnvloeden.

Privacy:

Beleggershulp bewaart je email en naam als gegevens, meer niet. Deze gegevens zijn alleen voor de eigenaar van de website inzichtelijk, zijn beschermd met een complex paswoord en worden niet verstrekt aan iemand anders. Indien u niet tevreden bent over onze service dan kunt u zich altijd uitschrijven door een e-mail te schrijven naar info@beleggershulp.nl. Wij schrijven u dan zo spoedig mogelijk uit.